Ezek is érdekelhetnek

Mire jó a talajtakarás?

Madárbarát kertek

Őszi sisakvirág

Nagy, kék, sisak alakú virágait hosszú fürtben hozza. Már augusztusban megkezdi virágzását, de egészen októberig virít. Különlegességét az adja, hogy pont abban az időszakban virágzik, amikor más kék színű virágból csak keveset találhatunk a kertben. Akár 130 cm magasságra is megnő, ezért ültetéskor figyeljünk a kellő tőtávolságra is. Félárnyékos helyen, üde, humuszos talajban érzi jól magát.

Őszirózsák

Az őszirózsák a kertek leggyakoribb díszei ebben az időszakban. Széles faj és fajtaválasztékuk, valamint hibridjeik révén rendkívül nagy változatosságban találkozhatunk velük. A legismertebb fajok közé tartozik a csillagőszirózsa (Aster amellus) , melynek kék, lila vagy rózsaszín virágai október elején fejezik be nyílásukat. Hazánkban száraz lejtőkön, bokorerdőkben fordul elő. Széles, bokros növekedésű, 40-70 cm magas változékony faj. Normál kerti talajt kíván. Szárazságtűrő növény, de a nemesített fajták inkább közepes vízigényűek. A virágszegény nyárvégi időszakban kezdődő virágzása, edzettsége miatt értékes.

Őszi sisakvirág (Aconitum carmichaelii ,Arendsii,)
Simalevelű Őszirózsa (Aster Novii-Belgii)
Őszirózsa (Callistephus Chinensis Meteor)
Őszirózsa (Callistephus Chinensis Calisto)

 Törpe őszirózsa

Kúszó gyöktörzsű, 20-40 cm magas, kopasz növények, hosszúkás lándzsás levelekkel. Virágzási idejük szeptember-októberre esik. A gazdagon ágas, sátorozó virágzatban álló fészkek különböző rózsaszínű vagy világosabb ibolyakék árnyalatúak, illetve fehérek. Szabad térállásban formás párnákat, sűrűbb ültetésben tömött szőnyeget képez. Jó vízáteresztő képességű, humuszos talajban gazdagon virágzik. Vigyázzunk! A házatlan csigák kifejezetten kedvelik.

Őszirózsa (Callistephus Chinensis Lido)
Mirigyes őszirózsa (Aster novae-angliae ,Andenken an Alma Pötschke,)

Mirigyes őszirózsa

80-150 cm magas, mereven felálló szárain az októberben nyíló, 3-5 centiméteres virágok dúsan ágas virágzatban állnak. Számos kerti fajtáját termesztik különböző árnyalatú liláskék, kárminpiros, rózsaszín, illetve fehér virágokkal. Csak jó minőségű kerti talajban fejlődik szépen. Hajlamos a szárdőlésre, ezért a magasabb fajták kötözést igényelnek. Az előző fajhoz nagyon hasonló megjelenésű a 60-100 cm magas kopasz őszirózsa (Aster novi-belgii), de nem szőrösek, a fészekvirágzatai pedig többnyire kisebb méretűek.

Tarackoló kékgyökér (Ceratostigma plumbaginoides)
Őszi napfényvirág (Helenium autumnale,Rotgold,)

 Tarackoló kékgyökér

A kékgyökér Kínából származó terjedő tövű, 20-30 cm magas, elfekvő szárú félcserje. Virágzását már augusztusban megkezdi és egészen októberig virágzik. A bronzvörös őszi lombszíne szép kontrasztot alkot virágainak kobaltkék színével. Félárnyékos helyen is megél, de igazán napos helyen érzi jól magát. Igen hálás, hosszú életű, csekély ápolásigényű növény, rézsűkre és sírokra is telepíthetjük.

Krizantém, Margitvirág (Chrysanthemum Brangrape)
Krizantém, Margitvirág (Chrysanthemum,roblush,)

 Őszi krizantém

A krizantém Magyarországon az ősz jelképévé vált. Mivel ebben az időszakban talán a legszebben díszítő virágunk, így nem meglepő, hogy Halottak Napján a legtöbb sírra is ez a növény kerül. Emiatt temetővirágnak is nevezik, érdemtelenül, hiszen más időpontokba is szép ajándék, vagy a kert egyik ékessége lehet. A különféle krizantémoknak a termesztésben rendkívül sok fajtája terjedt el. Vannak köztük kimondottan vágott virágnak termeszthetők, de sok a cserepes növényként tartható fajta is. A növény magassága a 20 centimétertől egészen a másfél méterig terjedhet. A virágformák változatosságát pedig csak a színek sokfélesége múlja felül. Megkülönböztetünk egyszerű, féltelt, telt, labda és pompon alakú virágzatú fajtákat. A virágok színe sárga, rózsaszín, piros, narancssárga, fehér és ezek árnyalatai lehet. Tápdús, jó szerkezetű talajt kíván. Téli védelmet igényel!

Krizantém, Margitvirág (Chrysanthemum ,Madeleine,)
Krizantém, Margitvirág (Chrysanthemum ,Talbot Jo,)

 Őszi napfényvirág

Észak-Amerikából származó, felálló szárú évelő. Augusztustól egészen október végéig találkozhatunk virágzó fajtájával. A fészekvirágzatok jellegzetes alakúak. A gömb alakú, a kissé lefelé álló sugárvirágok csúcsuk felé kiszélesedők, sárga, barnássárga vagy barnásvörös színűek. A fajták virágzásidőben és magasságban is különböznek egymástól. Jó minőségű, tápanyagban gazdag, üde talajba ültessük. Egyes fajtái vágott virágként is használhatóak.

Pompás varjúháj (Sedum spectabile,Brillant,)
Őszi napfényvirág (Helenium autumnale,Rotgold,)

Pompás varjúháj

30-50 cm magas, felálló, egyszerű szárú évelő növény. Levelei jellegzetes világoszöld színűek. A nagyméretű, lapos bogernyőkben nyíló virágok világos rózsaszínűek, a “Carmen” fajtánál sötétebb kármin árnyalatúak. Formás bokra nyáron is díszít. Nem hosszú életű, de sokoldalúan felhasználható, mutatós növény. Évelőágyba, sziklakertbe, kőedényekbe, ablakládákba, sírokra ültethető. Épületek vetett árnyékát is tűri. Normál kerti talajban jól fejlődik.