Ezek is érdekelhetnek

Madáretetés Kisokos

Legyél te is madaras!

Egy jó kertésznek nem csak a növényeket, de a kertben lakó állatokat is érdemes ismernie. Növényeink rengeteg számunkra kedves és káros vagy kellemetlen állatot vonzanak, akikkel meg kell tanulnunk együtt élni. Kétségtelenül az első csoportba tartoznak madárfélék, akik csicsergése nélkül egy kert sem lehet az igazi. Adunk pár tippet, hogy még több szárnyas barátra tehessünk szert.

Somfélék

A somfélék számos változata megterem idehaza. Többségük a levélhullás után is sárgás, vagy élénkvörös vesszőivel díszít. Termése az ember számára is ehető, magas C-vitamintartalma immunerősítő hatású. Azonban ha a mi ízlésünknek nem is felelnek meg a hosszúkás bogyók, az éhes madarak örömmel elfogyasztják őket.

Kecskerágók

Kevés fénnyel rendelkező zugok ideális talajtakarói a kecskerágók. Tiszta zöld, és fehérszegélyű levélváltozatai is léteznek, a legmutatósabbak fajok azonban ősszel vörös színbe borulnak. Ha ez nem lenne elég kiváló madáreledelként szolgáló piros bogyóik messziről is kertünkbe csalogatják a szárnyasokat.

Kányabangita

Ez a 3-4 méter magasra növő cserje nyáron nagy fehér virágaival és ősszel elvörösödő, juharforma leveleivel díszít. Piros bogyói azonban levélhullás után is az ágakon maradnak, így színt csempésznek a téli kertbe, amíg szárnyas barátaink egy nagyot nem lakmároznak belőlük.

Bodza

Ki ne kedvelné az illatos virágú, kiváló házi szörpalapanyagként szolgáló bodzát? Hát persze, hogy szárnyas a madarak is szeretik, igaz más okból. Ők a fekete bogyós termésre utaznak.

Díszalma

Díszalmákat sokan kedvelik, hiszen tavasszal az egész lombkorona fehéres, rózsaszínes virágrengetegbe borulva minden kert ékévé válhat. Azonban nem csak ekkor örvendezhetünk neki. Apró terméseit egész télen, gyakran a következő virágzásig is megtartja, amiért rengeteg itt telelő madár lesz hálás nekünk a nagy havazások idején.

Magyal

A kétlaki magyalfélék jelentéktelen virágzatuk miatt nyáron nem keltenek nagy feltűnést, ám amikor termést hozó egyedeik ágai ősszel a kékes bordóstól az élénk pirosig sok ezer bogyóval telnek meg mindenkinek eláll a lélegzete. Bogyóit a nagy hidegekben és havazás után is megtartja, így a vörösbegyek, rigófélék és poszáták éléskamrájául szolgál.

Lilabogyó

Kevésbé ismert növény a mérsékelten télálló, napos helyeket kedvelő lilabogyó. Az akár kétméteresre is megnövő cserje csoportosan ültetve, ősszel mutat igazán jól. Ekkor levelei élénk lila terméseihez hasonlatos színben pompáznak, azonban azoknál hamarabb hullnak le. Azok azonban sokáig a vesszőkön maradnak, akár vázában is, így madárcsalogatás mellett dekorációnak is jól szolgálnak.

Kanadai Fanyarka

A változatosan 3-4 méteres cserjének vagy 6-8 méteres fának is nevelhető fanyarka tavasszal apró fehér virágokkal minket, később sötét bordó termésével a madarakat örvendezteti meg. Termését azonban mi se felejtsük megkóstolni, hiszen számunkra is ehető, de ritkán fogyasztott, jellegzetes ízű bogyó.

madárbarát kellékek a Webshopban