Ezek is érdekelhetnek

Madárbarát kertek

Legyél te is madaras!

Köztudott, hogy télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. Az etetők nagy könnyebbséget és biztonságot jelentenek a környéken élő madaraknak, de csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük. Amikor beköszöntenek az első fagyok, a fűtés bekapcsolása mellett gondoljunk a hidegben táplálékot kereső kis tollasokra.

Enyhébb telek esetén is a kis énekesmadarainknak nehéz élelmet találni. Ha az idő hidegebbre fordul, megfagy a föld, amiből eleséget nyerhetnének, és a havazás szinte minden élelmet elzár előlük.

A rendszeres etetés nagyon fontos

A madarak hamar megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni. Ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg kis csőröst hozhatunk nehéz helyzetbe. Az etetőre járó apró termetű, gyakran alig 4,5 – 10 gramm körüli madárkák számára -10 Celsius alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, hogy át tudják vészelni az éjszakát. Ha másnap reggeltől nem tudnak kielégítően táplálkozni az alig 5-6 órányi nappali periódusban – például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt – könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán.

A jó madáretető mindig fedett!

Mivel etessünk?

A téli madáreleségeknek három nagy csoportja van, ezeket lehetőleg együtt kell alkalmazni. Ezek közül az első a napraforgó, és mindenféle magvak. A kertészetekben kapható pintyeleség tökéletes a célra! A második csoport az állati zsiradék: a szalonna (nem sós, nem ízesített, és nem főzött), a faggyú, illetve a kifejezetten madáretetése kitalált cinkegolyó. A harmadik csoport a gyümölcs, itt elsősorban a legolcsóbb almával etessünk. Ezeket lehetőleg szúrjuk fel bokrok és fák ágaira, hogy a madarak hóeséskor is hozzáférjenek.

Mivel NE etessünk?

Soha ne adjunk a madaraknak kenyeret! A kenyér ugyanis erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, de akár a madarak pusztulását okozhatja (a vízi madarak: hattyúk, récék, libák számára az alkalmi kenyérfogyasztás nem jelent kockázatot).

 

madárbarát kellékek a Webshopban