Ezek is érdekelhetnek

Így ültesd el a hagymás virágokat ősszel!

Virághagymás rétek a kertben

A tavaszi hagymás virágok nem véletlenül tartoznak sok kertész kedvenc növényei közé. Igen sok fajta tartozik ide, így mindenki megtalálhatja a számra legkedvesebb színű, formájú, illatú és méretű virágot. Ráadásul a legtöbben már olyankor díszítenek, amikor a kertünk növényeinek többsége még a épp csak befejezte téli pihenőjét. Így ha jól választunk közülük, akár hetekkel korábban is színessé varázsolhatjuk az otthonunkat.

A jácintok és tulipánok együtt is jól érzik magukat.

Ültethetünk hagymás virágokat cserépbe?

Igen, szerencsére igen! A hagymás virágok legnagyobb része kimondottan jól érzi magát cserépben. A cserépbe ültetés nagy előnye, hogy a virágaink így könnyen mozgathatók. Így akár évente többször is áthelyezhetjük őket. Virágzáskor lehetnek a leglátványosabb, legforgalmasabb helyen, hogy szépségüket a lehető legtöbbször élvezhessük. Elnyílás után pedig odébb tehetjük őket, egy kevésbé szem előtt lévő helyen, például egy lombos fa rejtekében pihentetni.

Érdemes egy cserépbe többféle hagymát összeválogatni, amiknek virágzási ideje eltér egymástól, egymást követi. Így 1-2 hét helyett akár 1-2 hónapig is gyönyörködhetünk bennük.

Haladó tipp!

Ha a balkonládáinkat, teraszon lévő dézsáinkat, vagy virágágyásainkat az egynyárik, muskátlik és balkonnövények szezonja végén újraültetjük az őszi-téli szezonban díszítő növényekkel (például krizantém, árvácska, erika, csarab, díszkáposzta, stb.) érdemes alájuk virághagymákat is ültetni. Az őszi szezon növényei jellemzően januárig, februárig mutatnak igazán szépen, az ekkortól nyíló hagymás virágokkal pedig áthidalhatjuk az egynyáriak március végi érkezéséig tartó időszakot. Így egy percre sem kell színes szirmok nélkül maradnunk!   

Tulipán, gyöngyikével, agyagcserépben

Ráadásul, nem is kell lényegesen eltérni a szabadföldbe ültetés praktikáitól. A legfontosabbak a következők:

Az ültetés már akár nyár végén megkezdődhet, de cserépben ilyenkor több öntözésre lehet szükség a meleg miatt. Az ideális időpont szeptember közepétől október végéig tart.

Bármilyen cserepet választhatunk, a lényeg, hogy elég mély legyen a hagymáinknak. Általános szabályként elmondható, hogy a hagymák felett a saját magasságukkal megegyező vastagságú földrétegre van szükség. A hagymák alatt az egészséges gyökerek fejlődéséhez 5-7 centiméter jó minőségű virágföld szükséges.

A hagymákat sűrűn egymás mellé is ültethetjük, 1-2 centiméternél nagyobb távolságra biztosan nincs szükség, de a kisebb hagymák akár szorosan egymás mellett is jól érzik magukat. Csoportosan nyílva mutatnak igazán szépen, így ezt érdemes szem előtt tartani!

A cserépbe ültetett hagymáknak is szüksége van télen a hideghatásra, hogy tavasszal virágozzanak. Így védett helyen akár egésztélen kint hagyhatjuk őket a kertben.

A krókuszok hagymái igen aprók, kicsi cserépben is szépen mutatnak.

Cserépben is biztosan jól érzik magukat: