Ezek is érdekelhetnek

Időutazás hagymásokkal

Így ültesd el a hagymás virágokat ősszel!

Számos virághagyma faj képes magától is elterjedni a kertben. Fontos, hogy ezeket a hagymákat olyan helyre ültessük, ahol a legkevesebb bolygatás éri, például fák, cserjék alá, természetes hatású kertrészekbe vagy kevésbé gyakran nyírt gyepfelületekbe. Ideális és háborítatlan körülmények között ezek a hagymák magok ill. fiókhagymák segítségével elszaporodnak és évről-évre egyre nagyobb területet beborítva újra virágoznak.

A nárciszok gyönyörűen elterjednek.

Mire érdemes ügyelni?

A virághagymák jó vízáteresztő talajt és világos helyet kedvelnek. Ha bokrok, fák alá szeretnénk hagymás részt kialakítani, akkor válasszunk korán virágzó fajokat, amelyek még fás növénytársuk lombosodása előtt nyílnak.

A krókuszok sűrű szőnyeget is alkothatnak

Csodás hatás érhető el lombfakadás előtt nyíló cserje (pl. aranyvessző, díszmogyoró, varázsmogyoró, kikeleti bangita, liliomfa, japánbirs) és korán virágzó hagymás kombinációjával.

A természetes hatás eléréséhez ültetéskor érdemes nem túl szabályosan és lehetőleg csoportokban, foltokban elhelyezni a hagymákat.

Általános szabály, hogy a visszavágással meg kell várni a hagymás növény lombjának visszahúzódását, mert csak így tud elegendő tápanyagot felhalmozni a következő évi fejlődéshez és virágzáshoz.

Ha gyepfelületbe ültetünk, érdemes korán virágzó hagymásokat választani, pl. krókuszt, hóvirágot, hófényt, amelyek nyugalmi állapotba kerülnek kb. május közepére, amikor a fű első nyírása esedékes.

Vegyes virágos rét

A magokkal szaporodó fajok esetében meg kell várni a termés kifejlődését és a magok beérését. Botanikai nárciszoknál 6-8 héttel a virágzás után, botanikai tulipánoknál pedig csak ősszel érnek be a szaporodáshoz szükséges magok. A kis magoncoknak kb. 3 évre van szükségük ahhoz, hogy először virágozzanak.

Irány a Webshop!

A szellőrózsa is jól szaporodik