Ezek is érdekelhetnek

Ősszel se hagyd üresen a balkonládáid!

Virághagymás rétek a kertben

A tavasz első hírnökei a hagymás virágok, amik a hó alól kibújva csodás színekkel örvendeztetnek meg minket. Azonban ehhez már most, ősszel egy képzeletbeli időutazásra kell indulnunk. A kezdő kertészek számára ez nagyon furcsa lehet, de a tapasztalat bizony azt mutatja, hogy érdemes előre gondolkodni! A hagymások ültetéséhez az első fagyokat megelőző őszi időszak a legalkalmasabb. Tavaszi virágzásukhoz hideghatásra van szükség, vagyis, hogy jó pár hétig hideg érje őket. Ezt a téli hónapokban meg is kapják. Ügyeljünk az elhelyezés körülményeire, mert a szép virágzást a helyes ültetéssel alapozzuk meg.

Hová ültessük?

Szeretik a napos helyet, de jól érzik magukat a nagyobb cserjék és a kisebb fák árnyékában is, hiszen mire a fák belombosodnak, addigra a virágok már el is nyíltak. Az aprómorzsás szerkezetű, jó vízelvezető képességű és tápanyagban gazdag talajt kedvelik. Érdemes a szükségesnél kicsit mélyebbre ásni, és a gödör legaljára pár marék homokot szórni, hogy a vizet elvezesse.

Milyen mélyre tegyük?

A földet készítsük elő ásással, a talaj javításával. Ássunk kis gödröt, amihez praktikus hagymaültető kanalat használni. Ma már szinte minden zacskósan árult kiszerelésen találunk leírást, ábrákat, amik az adott faj igényeit ismertetik. Ezek akár fajtánként eltérők lehetnek, így mindenképp érdemes áttanulmányozni őket! Ettől függetlenül elmondható, hogy a kisebb hagymákat 5-10 cm mély gödröcskébe tegyük, és minél nagyobb a gumó, annál mélyebbre kerüljön. Általánosan elfogadott ökölszabály, hogy a hagyma fölött kétszer olyan vastag földréteg legyen, mint a hagyma magassága. Ha önálló ágyást szánunk a virágoknak, akkor a hagymákat egymástól 15 cm távolságra ültessük. A hagymák elrendezésében, tulipánok esetén a különböző színkombinációk és minták kialakításában nagy segítségünkre lesznek a földbe süllyeszthető ültetőkosarak.

Pontosan mikor?

A szeptember-októberben elültetett virághagymáknak van idejük arra, hogy gyökeret eresszenek, és az első, akár még az ősszel érkező fagyokig megerősödve felkészüljenek akár a legzordabb télre is. Ha az ültetést novemberre halasztjuk, akkor kemény tél esetén számolnunk kell a hagymák felfagyásának veszélyével. A telepítést követően valamilyen takaróanyaggal, hullott lombbal vagy önálló ágyások esetében fenyőkéreggel, mulccsal boríthatjuk a talajfelszínt, így megóvjuk őket a komolyabb fagyoktól.

Kell e felszedni?

A hagymák virágzás utáni gondozásával kapcsolatban több iskola is létezik. Ami biztos, hogy elnyílás után a virágot, de csak azt, érdemes levágni. A szárat és a leveleket hagyjuk sértetlenül, míg pár hét alatt maguktól elszáradnak, visszahúzódnak. Ezzel segítjük a hagymát a tápanyagok elraktározásában. Sokan ezután felszedik a hagymákat, hogy azok épségét ellenőrizzék, leválasszák és külön neveljék tovább a sarjakat. Ha így teszünk mindenképp érdemes ültetőkosarat használnunk, hogy könnyebben megtaláljuk őket. Ezután jól szellőző hűvös kamrában tarthatjuk őket az őszi újra ültetésig.

Nem feltétlenül szükséges azonban így tenni, a legtöbb ma kapható, gondos tenyésztési folyamaton átesett tulipánfajta három, a nárciszok akár 6-7 évig is szépen újra virágozni fognak bolygatás nélkül is. A jácintok, krókuszok is évekig a földben maradhatnak, ennek egyetlen hátránya, hogy idővel előbbi virágzatának mérete majd csökkenni kezd.

Irány a Webshop!