Ezek is érdekelhetnek

A 10 leggyakoribb kerti hiba – és megoldásuk

Kertészkedés gyerekekkel

Naponta átlagosan 23 ezer lélegzetet veszünk, és ezzel együtt környezetünk illatait is beszippantjuk. A kellemes, természetes illatok üdítően hatnak ránk, ezért is szeretjük az illatos virágokat. A virágok illatvariációk kiapadhatatlan forrásai, és ezt a luxust mindenki megengedheti magának!

A virágok illatát szeretjük a lehető leggyakrabban érezni, ezért az illatos virágokat a kertnek abba a részébe ültessük, ahol a legtöbbet tartózkodunk. Ez legtöbbször a ház melletti terasz, aminek pergolájára felfuttathatunk japán kúszóhortenziát (Hydrangea petiolaris), japán futóloncot (Lonicera japonica) vagy a nyár második felében virágzó klemátiszt (Clematis paniculata). Kevésbé ismert, igen illatos kúszónövény az ötlevelű akébia (Akebia quintata), ami erőteljes növekedésű, lilásbarna virágú kúszócserje.

Gyorsan növekszik és különleges virágokat hoz az akébia
Japán lonc (Lonicera japonica)
Nagyvirágú iszalag (Clematis ,Ernest Markham,)
Bugás hortenzia (Hydrangea Paniculata, Grandiflora,)
Kerti hortenzia (Hydrangea Macrophylla)

Az évelők közül nyáron nyílnak illatos virágai a méhbalzsamnak (Monarda), az illatos haranglábnak (Aquilegia fragrans), a macskamentának (Nepeta), vagy a bugás lángvirágnak (Phlox paniculata).

Kerti macskamenta (Nepeta x faassenii)
Méhbalzsam (Monarda ,Beauty of Cobham,)
Harangláb (Aquilegia ,Biedermeier,)
Bugás lángvirág (Phlox paniculata ,Bright Eyes,)

A fák és cserjék közül finom illatú a szivarfa (Catalpa), a japán orgona (Syringa reticulata), a nyáriorgona (Buddleja), a viráglonc (Kolkwitzia), az illatvirág (Osmanthus), a kanadai szömörce (Rhus aromatica) és az ördögfűz (Itea virginica) virága. A fagyal (Ligustrum) virágjainak illatát is élvezhetjük, ha nem metsszük vissza, és hagyjuk szabadon nőni, virágozni.

Szivarfa (Catalpa Bignonioides,Nana,)
Illatos nyáriorgona (Buddleia davidii)
Fehértarka levelű fagyal (Ligustrum ovalifolium Argenteomarginatum)
Jósika orgona (Syringa Josikaea)
Meleg nyári estéken nyílik a fülesternye

A nyáron illatozó növények különleges csoportja a napnyugta után virágzó fajok. Este nyílinak a csodatölcsér (Mirabilis jalapa) piros, rózsaszín, fehér, sárga tölcséres virágjai. A trópusokról származó különlegesség az óriás, fehér virágú holdvirág (Ipomoea alba), amely 12-15 centiméter átmérőjű trombitaszerű virágjai az esti órákban citromos aromát árasztanak. Meleg nyári estéken nyílik a csillagbalzsam (Zaluzianskya capensis), és a vaníliavirág (Heliotropium arborescens), a fülesternye (Lobularia maritima), a kerti viola (Matthiola incana) illata is este erőteljesebb.

Fülesternye (Lobularia maritima)
Kerti viola (Matthiola incana)

Azért is érdemes a házhoz közel ültetni ezeket az illatos virágú növényeket, mert nyáron a nyitott ablakon át a lakásban is érezhetjük aromájukat. A legintenzívebben este érezzük az illatokat, amikor a ház és a burkolat kisugárzó hője földerősíti azokat. Vegyük azonban azt is figyelembe, hogy az illatos virágok körül a legtöbbször szívesen látott pillangók mellett több rovar is, dongó, méh, és szenderfaj is gyakran nyüzsög. Bár természetesen többnyire ártalmatlanok, gondoljunk erre is ha tartanánk tőlük.

Igazi különlegesség a trópusi holdvirág