Ezek is érdekelhetnek

A játékos kert

Konditerem helyett irány a kert!

A gyerekek ösztönösen szeretik a természetet, készséggel gondozzák a környezetismeret órán csíráztatott babot, figyelik, ahogy a kis növény egyre növekszik. A gyerekek könnyen rávehetők, hogy a hasznos kerti munkákba egy kicsit besegítsenek, ha játékként fogják fel, és élvezik a dolgot. Később hasznukra lesz minden kerti tudás, amit elültetünk a kobakjukba, hiszen megismertetjük őket nap, a föld, az időjárás és a természet kapcsolatával, közben felelősségre tanítjuk őket, és megmutatjuk nekik, hogy a kemény munkának szó szerint meg lesz a gyümölcse! Adunk pár tippet, hogy jól menjen a közös kertészkedés.

Játék, mese, verseny

Nagyon fontos, hogy a kicsik ne érezzék kötelezettségnek, és ne legyen túl sok egyszerre a teendő, mert akkor inkább csak elveszitek a kedvüket az egésztől. Számukra a kert egy nagy játszótér, hát hagyjuk, hogy játszanak! A locsolás, vízzel pancsolás és sárban dagasztás nem fog ártani, hiszen ha koszos lesz, a ruha is és a gyerek is kimosható, és a virágok sem szomjaznak tovább.

Számukra a kert egy nagy játszótér

Legyen saját kertészszerszámuk! Ők is könnyebben végzik a munkát, ha a kicsi kezükbe kisebb eszközöket adunk. Felkapálhatnak egy kisebb területet, vagy akár gyomlálhatnak is, ha látják, hogy mi vidáman tesszük, és akár versenyezhetünk is, ki a gyorsabb. Találjunk ki egy sztorit a királylányról és a gonosz boszorkáról, aki elvarázsolta tündérszép kertjét, ezért most segítenünk kell neki megszépíteni.  De mutassuk meg nekik, mi is pontosan a gyom, nehogy a nemes virágokat húzzák ki a földből!

Válasszanak saját növényeket!

Érdemes olyan növényeket mutatni nekik, amelyekből kiválaszthatják a kedvencüket. Biztosan kikelő és könnyen termő fajtákat válasszunk, hogy gyermekünknek sikerélmény legyen saját kis növénykéje! Több márka is gyárt kifejezetten nekik szánt vetőmagokat, amikkel könnyű dolguk lesz. Találunk köztük katica- és pillangócsalogató virágmag mixeket, de ültethetünk paradicsomot is. A termő növényekre nekünk is több figyelmet kell fordítanunk a tavaszi reggeli fagyok, kártevők miatt. Ha illatos virágokat ültetünk, lesz mit szimatolni, de a paradicsom és az eper gyümölcsét majd meg is lehet enni.

Készítsünk nekik saját ágyást, vagy saját kis cserepet!

Könnyen elérhető, napos helyen biztosítsunk egy kis területet, ahol felcímkézhetik, öntözgethetik, figyelgethetik a saját ültetésű növényeiket. A türelem nem erőssége a gyerekeknek, ezért biztassuk, hogy amíg nő a retek vagy érik a szamóca, rajzolják le, hogy milyen lesz! Kis jelölőtáblákkal mi sem felejtjük el, hogy mit hova ültettünk, és írni tudó csemetéink elkészíthetik maguk a táblácskákat.

A kerttel nem rendelkezőknek sem kell teljesen lemondani a kertészkedésről, hiszen balkonládába, az erkélyen egy-két cserépbe ugyanúgy el lehet vetni a salátamagokat, az epret, vagy a fürtös paradicsomot. Igaz, hogy nem fogja fedezni a család vacsoraigényét, de a gyerekek élvezhetik az alkotás örömét, megfigyelhetik a növények kialakulását és ugyanúgy felelősséget tanulhatnak, hiszen egy palántát kint is, bent is ápolni kell.

kertészkedés