Ezek is érdekelhetnek

Kertészkedés gyerekekkel

Gyümölcsök az egészségünkért

Amikor kimegyünk a kertbe, hogy a kicsit rendbe szedjük növényeinket, kicsinosítsuk ágyásainkat és a friss levegőn legyünk eszünkbe sem jut, hogy a kertészkedés bizony megerőltető testedzés. Legtöbbször csak utólag vesszük észre milyen komoly fizikai megterhelésnek vetettük alá magunkat. Pedig ha néhány apróságra ügyelünk, nem fogjuk 10 cserép virág elültetése után úgy érezni magunkat, mint ha lefutottunk volna egy kismaratont. 60 intenzív kertészkedéssel töltött perc alatt több, mint 300 kalóriát is elégethetünk, ami nagyjából egy óra jógázásnak, vagy aerobiknak felel meg, így ha rendszerességgel akad tennivalónk a kertben, azzal pár konditeremben eltöltött órát is kiválthatunk.

Ezt tudva nem meglepő talán, hogy mint minden más mozgásforma esetén, itt is fontos a kellő bemelegítés. Sétáljunk, kocogjunk körbe párszor, mielőtt munkához látnánk, majd ne feledkezzünk meg a nyújtásról sem. A legnagyobb igénybevételnek kitett testrészeink a térdeink, derekunk, csípőnk és vállunk, ezek mindenképp igénylik a bemelegítést.

60 intenzív kertészkedéssel töltött perc alatt 300 kalóriát is elégethetünk

Ha nekiállunk ültetni, gyomlálni, vagy metszeni, ügyeljünk rá, hogy ne merevedjünk meg egy adott testhelyzetben. 10-15 percenként mindenképp váltsunk pozíciót, különben végtagjaink elzsibbadnak. Ha fél lábbal térdelünk, időnként váltsunk lábat, vagy inkább guggoljunk kicsit. Ha már ez is fárasztó nyújtsuk ki lábunk és derékból hajoljunk le. A fő, hogy elkerüljük a monotonitásból adódó elgémberedést.

kertészkedésHa a talaj-közeli növényeket és azok környékét hosszabb ideig gondozzuk szinte biztos, hogy térdelni lesz a legkényelmesebb. Azonban csak akkor, ha ezt is okosan csináljuk. A kemény, esetleg kavicsos talaj könnyen megviselheti térdeinket, így használjunk térdeplő matracot, vagy egyéb puha szivacsot, ami könnyebbé teszi a munkát.

Hibás, elhasználódott vagy nem megfelelő eszközökkel dolgozni mindig kínszenvedés, különösen, ha egyébként öröm lenne a munka. Fontos, hogy kéziszerszámaink nyele ideális hosszúságú, elég vastag, és jó fogású legyen, hogy ne terheljük túl kézfejünket és csuklónkat. Ha nem lennének csúszásmentes bevonattal ellátva mindig használjunk kesztyűt, ami amellett, hogy rendelkezik ilyennel, a kisebb karcolásoktól, sérülésektől és a piszok nagy részétől is megvédi kézfejünket. A túl megterhelő emelésektől, cipekedéstől is megóvhatjuk derekunkat, ha kigyomlált növényeket, törmeléket, avart és egyéb kerti hulladékokat talicskával vagy kerti kiskocsival szállítjuk.

Persze nem csak a külső, de testünk belső védelméről is gondoskodnunk kell. Mindig vigyünk magunkkal egy üveg vizet, hiszen ha a nagy melegben nincs kéznél, el fogjuk felejteni és könnyen dehidratálódhatunk. Bár nem a strandra megyünk feküdni, ha hosszú perceket töltünk a napon az UV sugárzás elleni védelemről is gondoskodnunk kell. A széles karimájú szalmakalap szinte kötelező, hiszen az égető napsugarak nagy részétől megóv, az ez alól kilógó csupasz részeinket viszont mindenképp be kell kenjük naptejjel.

kertészkedés