Ezek is érdekelhetnek

Konditerem helyett irány a kert!

Kertészkedés gyerekekkel

Minden kert a természet része, így részt vesz az élet és az évszakok körforgásában. Legtöbb feladat évről évre ismétlődik, így gyakran belefásulunk a munkába. Ilyenkor pedig hibázni is könnyebb. Pedig a leggyakoribb hibák igen könnyen elkerülhetők, különösen, ha ismerjük őket, így most ezekre igyekszünk felhívni a figyelmet.

1. Csak egy szempontot figyelembe venni

Növényvásárláskor, különösen tavasszal könnyen elcsábulunk egy látványos virágzat, vagy tarka levél láttán. Fontos azonban, hogy ne csak egy szempont, ne a növény egyetlen tulajdonsága alapján döntsünk. Figyelembe kell venni a növény formáját, végleges méretét, igényeit is.   Egynyári virágzóknál ez nem probléma de sok növény előnytelenül fest a virágzás után, ezeket érdemes egész évben mutatós társaik közelébe ültetni.

2. Teljesen virágba borult növényt választani

Ez a „hiba” igen szubjektív, de érdemes megfontolni. Legtöbbször tovább gyönyörködhetünk új szerzeményünkben, ha azt még bimbós korában visszük haza, hiszen így a virágzás teljes idejében nálunk díszít. Természetesen, ha még aznap visszük ajándékba a kiszemeltet akkor más szempontok is szerepet játszhatnak. Szintén fontos, hogy sok népszerű fajta, flamingóvirágok, orchideák, akár hetekig is ékeskednek, így nincs miért izgulni.

Ha harmóniára törekszünk, egy fajtából legalább 3-6 darabot ültessünk!

3. Túl kevés növényt veszünk egy fajtából

Ha kertünkben harmóniára törekszünk, jobb, ha egy-egy fajtából legalább 3-6 darabot vásárlunk. Ellenkező esetben a túl sok fajta véletlenszerűen összeválogatottnak, kuszának fog tűnni. Ez természetesen nem igaz a nagyobb méretű kerti díszfákra, vagy szoliter növényekre. Ők akkor érvényesülnek jól, ha van terük a határozott megjelenésre.

4. Beteg növények vásárlása

Büszkén mondhatjuk, hogy az Oázisban mindent megteszünk ennek elkerülése érdekében, de a legnagyobb odafigyelés mellett is lehetnek beteg növények, így erre a vásárlóknak is érdemes figyelnie. A legtöbbet a levelek megvizsgálásával tudhatjuk meg növényünkről. Kerüljük a sárguló, száraz, vagy hervadt lombozatot. Az apró rovarok is a baj jelei, ilyenkor mindenképp érdemes szakértő kollégáink segítségét kérni.

5. Növényismertetők elkerülése

Az Oázisban egyre több növényen találkozhatunk a cserépbe szúrt címkével, növényismertető táblácskával. Ezek nem csak díszek, érdemes elolvasni őket! Az adott növény legalapvetőbb föld-, víz- és fényigénye mellett a majdani méretéről, felhasználhatóságáról, származásáról is sok érdekeset tudhatunk meg róluk. Az Oázis márkájú növényeket épp ezért mindig ilyen címkével látjuk el!

Oázis Általános virágföld, 50 liter
2190 Ft
Oázis Ásó
6490 Ft

6. Kertünk átható ismerete

Természetesen sok időt töltünk a kertben, azonban, ha egyes részleteit fel kell idézni, gyakran zavarba jöhetünk. Érdemes mindig a telefonunkon tartani pár fotót, vagy akár alaprajzot a kertünkről, hogy vásárláskor ezek nekünk és a minket segítő eladóknak is támpontul szolgáljanak.

7. Túl sok szín egy helyen

Bár minden szín lehet szép, nem mind mutat jól együtt. Különösen évelők vásárlásakor érdemes egy-egy domináns szín mellett letenni a voksunk, és ilyen növényeket vásárolnunk. Az egyéb kiegészítő színek mind ezzel harmonizáljanak. Természetesen, ha kertünk jól tagolt, a különböző részeknek lehetnek eltérő domináns színei.

Kertész Kesztyű, zöld, 7-8-9-10
1990 Ft
Oázis Összecsukható rekesz
2490 Ft

8. Átültetés elmulasztása

Fontos, hogy vásárlás után ne halasztgassuk napokig az át- vagy kiültetést. A kerti növények számára a legjobb, ha rögtön a végleges helyükre kerülnek, de a cserepes társaikat sem érdemes sokáig a műanyag termesztő cserepekben tartani. Különösen fontos ez nyáron, nagy szárazságban. Ilyenkor mindenképp védett, árnyékos helyen, alapos öntözés után pihentessük őket, ha nincs módunk azonnal ültetni.

Prémium Általános föld, 20 liter
1790 Ft

9. Nem kérdezni eleget

Nincs abban semmi szégyen, ha valaki nem ismeri a növényeket, vagy igényeiket. Fontos, hogy olyan helyen, kertészetben vásároljunk, ahol az eladók értik a dolgukat és bátran merjünk is kérdezni tőlük. A szakértők tanácsainak hála rengeteg későbbi kellemetlenséget lekerülhetünk, idővel pedig magunk is egyre gyakorlottabb növénybarátok lehetünk.

10. Kísérletező kedv hiánya

A növények és a kertek világa igen színes és folyamatosan változik. Természetesen nem árt, ha van néhány kedvenc fajtánk és állandó praktikánk, de ne engedjünk mindig a rutin csábításának. A nemesítők évről évre új fajtákkal örvendeztetnek meg minket, hát próbáljuk ki őket! A szerszámok, cserepek és egyéb kiegészítők gyártói is folyamatosan újítanak, sok termékük garantáltan új kedvenc lesz, ha kipróbáljuk őket!