Hibiscus syriacus – szíriai mályvacserje

Nagyon jól viseli hazánk klímáját, különösebb gondozást nem igényel!

A hibiszkusz vagy más néven kerti mályvacserje Ázsiából származik, 2-3 méter magasra megnövő díszcserje. Gazdag virágzása a nyár derekától egészen szeptemberig tart. Nagyon jól viseli hazánk klímáját, túlzott gondoskodást nem igényel. Szoliterként önállóan, a kert egy hangsúlyos pontjára ültethetjük, vagy nyírott sövényt alakíthatunk ki belőle, de akár kis törzses fává is nevelhetők. Virágai változatos színűek, lehetnek szimplák vagy teltek. Színes virágaival éppen akkor díszítenek, amikor a többi nyári cserje már nem mutat. A kifejlett növények színes virágözöne igazán szép látványt nyújt bármelyik nyári kertben. Oltvány növényeket érdemes beszerezni, mivel ezek korábban és többet virágoznak és az új fajtákhoz is így lehet hozzájutni.

Gondozásuk

A mályvacserje metszését a fagyok elmúltával, március elején kell megejteni, a tavasz folyamán többször nem javasolt visszavágni, mert a virágait az azévi hajtásain hozza a növény. Tavasszal viszonylag későn, csak április végén, május elején hajt ki. Talajra nem érzékeny, a szárazságot viszonylag jól tűri, a rendszeres tápanyag utánpótlásról azonban gondoskodni kell. Ültetéskor szerves trágyát kell a talajba jól bedolgozni, tavasszal pedig 6-8 hónapig tartó, lassan bomló műtrágyát érdemes a virágok tövébe szórni. Kora nyártól a levéltetvek elleni védekezés is ajánlott, egyéb kártevőkre, betegségekre a növény nem érzékeny.

Oázis Általános virágföld, 50 liter
2190 Ft
Oázis Ásó
6490 Ft

mocsári hibiszkuszMocsári Hibiszkusz (Hibiscus moscheutos)

Kerti tó partjára ideális!

Ez a gyorsan növő Ázsiában őshonos, lágyszárú lombhullató cserje a mályvafélék családjába tartozik, mely júliustól nap, mint nap impozáns, tenyér nagyságú virágokkal ajándékozza meg a tulajdonosát. Ez a megállapítás e növény esetében szó szerint is igaz, mivel érdekes módon a növény virágai általában valóban csak egy napig élnek, de újabb és újabb bimbók biztosítják a folyamatos virágzást. A mintegy 1-1,5 m magas cserje hajtásai télen visszahúzódnak, és viszonylag későn, következő év májusában hajtanak ki, majd július-augusztusban fehér, rózsaszín, piros vagy bordó virágok sokaságát hozzák. Szoliternek és kerti tó partjára is ideális választás.

Kertész Kesztyű, zöld, 7-8-9-10
1990 Ft
Oázis Összecsukható rekesz
2490 Ft

Gondozásuk

Nedves, tápanyagban gazdag talajon fejlődik a legszebben. Silány talajon virágzása gyér, vagy akár teljesen el is maradhat. A rendszeres kálium tartalmú tápanyag utánpótlás segíti a bővebb virágzást. Napfényigényes növény, ezért fák alá ne ültessük! Bár vízigényes növény, a pangó vizet nem viseli el. Téli laza takarást igényel. Tavasszal márciusban az elszáradt virágszárakat le kell vágni. Az évek során a bokor egyre terebélyesebbé válik, és egy kifejlett példány egy szezonban akár 300 virágot is hozhat. Komoly kártevője nincs. A keszthelyi Simon kertészet évek óta foglalkozik a hibiszkusz fajták előállításával.