Ezek is érdekelhetnek

Japánkertek – A felkelő nap kertjei

Legendák óriásai: a cédrusok

Manapság az örökzöld díszfák és sövények előtérbe kerülésével egyre kevesebb szó esik a lombos fákról. Pedig a mi éghajlatunkon számos kevésbé ismert fajta is remekül megél, ráadásul az élelmes termesztők kitartó munkájának hála egyre újabb és újabb változatok közül válogathatunk. Pár szóban bemutatjuk hát néhány kedvencünket!

Akár teraszon, konténerben is tartható a “Monumentalis” gyertyán

Közönséges Gyertyán

Carpinus betulus “Monumentalis”

Oszlopos, nagyon lassan növekvő, így elsősorban kisebb kertekbe, sziklakertekbe, keskeny utcákba ideális választás. Akár teraszon, konténerben is tartható. Nyírást idősebb korában sem igényel, mert annyira kompakt.

Carpinus betulus “Albert Beekman”

Oszlopos, de normál növekedésű, az alapfajnál nagyobb levelű, sűrű ágszerkezetű fajta.

A “Lucas” gyertyán ősszel elszáradt elvelei tavaszig is a fán maradnak.

Carpinus betulus “Lucas”

Szintén oszlopos, normál növekedésű, szép alakú fajta. Különlegessége, hogy télen rajtamarad a lomb, csak tavasszal a friss levelek kihajtásakor dobja le a régi leveleket.

Kocsányos tölgy

Quercus robur “Fastigiata Koster”

A “Fastigiata Koster” egy gyönyörű oszlopos növekedésű tölgy

Keskeny, oszlopos növekedésű tölgyfa. Hollandiából származik, levele ősszel narancssárgára színeződik, jól tűri a szárazságot, és a szennyezettebb városi levegőt. A lisztharmatra kevésbé érzékeny.

Oázis Általános virágföld, 50 liter
2190 Ft
Oázis Ásó
6490 Ft
A koreai hárs lombja sokkal ellenállóbb a levélfoltosodás ellen

Koreai hárs

Tilia insularis

Kislevelű hárs helyettesítésére alkalmas ez a távol-keleti származású faj. Teája miatt hazánkban a kislevelű hárs népszerű, de betegségekre sokkal fogékonyabb fajta. A koreai hárs virágából ugyanúgy gyógyhatású tea főzhető, de lombja sokkal ellenállóbb a levélfoltosodás ellen. Virágzata nagyobb, több virágból áll, nagyon illatos.

Amerikai tulipánfa

Liriodendron tulipifera “Aureomarginatum”

Sárgatarka lombú tulipánfa

Zárt koronájú, oszlopos növekedésű, sárgatarka lombú tulipánfa, mely már fiatalon virágzik, így hamar kertünk legszebb ékévé vállhat.

Oázis Faiskolai Ásó, Y nyelû
6490 Ft
Oázis Ásó, Y nyelű
6490 Ft

Amerikai Ámbrafa

Liquidambar styraciflua rotundifolia

A kereklevelű ámbrafa szép formájú kerekded, sötétzöld leveleket nevel. Keskeny, oszlopos növekedésű. Ősszel sárgás-vörösesre színeződik a lombozata. Savanyú talajban fejlődik igazán szépen.

Kereklevelű ámbrafa szép kerekded, sötétzöld levelei
Oszlopos ámbrafa

Liquidambar styraciflua “Slender Silhouette”

Az oszlopos ámbrafa, Amerikából származik, nagyon kompakt, nem lesz szélesebb 1,5 méternél, ősszel narancsos-pirosra színeződik a lombja. A napos helyeket kedveli.

Liquidambar styraciflua “Albomarginata”

Az ámbrafa fehértarka levelű változata, mely nagyméretű fává fejlődik. Ősszel gyönyörűen színeződik vöröses-bordós árnyalatokra. Útsorfának vagy szoliternek is ültethető.

 

Oázis Szarvasmarhatrágya, 45 liter
2190 Ft
Oázis Szarvasmarhatrágya, 20 liter
1290 Ft