Készítsd elő a gyepet a téli időszakra!

A nyári hőség, a fokozott igénybevétel után és a téli hideg előtt a gyepnek különleges gondozásra van szüksége. Ahhoz, hogy pázsitod tavasszal ismét erőre kaphasson, végezz el néhány alapvető munkálatot.

Irány a webshop!

Őszi teendők a gyeppel:

  • A füvet ilyenkor 4-5 cm magasra nyírd és figyelj a gyepszélek szegélyezésére is.
  • Gyepszellőztetéssel eltávolítható a nyári elhalt fű és moha, így elősegítve a víz és tápanyagok eljutását a gyökerekhez.
  • Évente egyszer érdemes a mélyebb rétegeket érintő gyeplazítás elvégzése, mely javítja a gyep szerkezetét, és segíti az új hajtások fejlődését.
  • Locsolást követő néhány nappal javasoljuk a gyeptrágyázást, mely mindenképpen speciális őszi, magas kálium- és foszfát tartalmú trágyával történjen, így a fűszálak megerősödnek a fagy ellen.
  • Szükség lehet újrafüvesítésre is, melyet ezen lépések után tegyél meg.
Compo őszi gyeptrágya, 4 kg
13390 Ft
Compo Sana ültető- és fenyőföld, 40 l
6990 Ft
Irány a webshop!

A gondozás célja, hogy az őszi intézkedések eredményeképp a gyep egészséges és ellenálló legyen a téli hónapokban.

COMPO Őszi gyeptrágyánk tartalmazza a szükséges káliumot a sejtszerkezet megerősítéséhez, betegségekkel szembeni fokozott ellenálláshoz, és további tápanyagokat a mohákkal és gyomokkal szembeni jobb védelemhez. Egy 4 kg-os zacskó granulátum 200m2 kerthez elegendő.

Itt az idő elővenni az ásókat!

A nyári kánikula után a talaj még meleg, és megtartja természetes nedvességét. A feltételek ideálisak az évelők, gyümölcsfák, cserjék, más lombhullatók és tűlevelűek ültetésére.

Így ültess:

Ahhoz, hogy a növények később erőteljes növekedésbe kezdhessenek és gyökeresedésük is elinduljon, laza, jól szellőző talajra van szükségük, kiegyensúlyozott víztárolási jellemzőkkel. Ezért ültetés előtt javasolt minden alkalommal fellazítani a talaj felső rétegét. A fásszárú növények sérült, összecsomósodott gyökereit egy éles metszőolló segítségével néhány centiméterrel visszametszheted, ez lehetővé teszi a tápanyagfelvételben fontos szerepet játszó fehér, rostos gyökerek számára a gyorsabb fejlődést a későbbiek során. Ültetés előtt néhány órával érdemes a szabadgyökerű, fásszárú növényeket, valamint a száraz földlabdás növényeket belehelyezni egy vízzel telt vödörbe. A konténeres növényeket pedig bőségesen öntözd meg. Ezután áss ki a gyökérlabda kétszeresének megfelelő gödröt. Alsó 1/3 részébe önts ültetőföldet, majd helyezd bele a növényt.

Irány a webshop!

A maradék kiásott földet keverd 1:2 arányban speciális ültetőfölddel. Öntözd meg alaposan!  A fiatal facsemeték és a magasszárú, nagy cserjék sokszor támasztékot is igényelnek, a kezdeti időszakban kötözd a növényeket egy karóhoz.

Compo Sana ültető- és fenyőföld, 40 l
6990 Ft
Compo zöldnövény tápoldat, 500 ml
3990 Ft

COMPO SANA Ültetőföldünk segíti a gyökérképződést és 10 hétig ellátja tápanyaggal a növényt.

Ha gödörbe ültetünk növényeket, jó ötlet kifejezetten tápanyagokban gazdag talajt használni az ültetéshez. Ez vonatkozik a homokos talajra is. A speciális termőtalaj tovább tárolja a vizet a földben, és csökkenti a tápanyagok elszivárgását.

Újra a szobanövényeké a figyelem

Az őszi hónapok beköszöntével lakásunkban megváltozik  szobahőmérséklet, a levegő páratartalma és a fény ereje is. Ilyenkor növényeidnek másfajta gondozásra van szükségük, mint a korábbi hónapokban.

Irány a Webshop!

Így gondozd szobanövényeidet ősztől:

Amennyiben szellőztetésre kerülne sor, a növényt huzattól védett helyre kell vinni.

A fűtés bekapcsoltával a levegő egyre szárazabb lesz, ami hosszú távon gyengítheti a növényeket, leveleik sárgássá válhatnak, és sebezhetőbbé a kártevőkkel szemben. A takácsatkák, a pajzstetű rovarok és a lisztbogarak különösen jól érzik magukat száraz, meleg levegőn, és gyorsan terjedhetnek.

Ezen felül, a száraz, meleg levegőtől a levelek gyorsan kiszáradnak és vonzzák a port. Ezért fontos a nagy levelű növényeket rendszeresen törölgetni puha, nedves ruhával. A kis levelű növényeket pedig négy-hat hetente le lehet zuhanyozni.

Irány a webshop!

 

Tápanyagokra a lehűlő hónapok alatt is szükségük van, de eltérő mennyiségben. Októberig heti egyszer, novembertől februárig havi egyszer lásd el őket COMPO Zöldnövény Tápoldattal.  Így lesznek egész évben erős és zöld leveleik.