Március folyamán tegyük rendbe a tavat! A felesleges növényeket szedjük ki, ügyelve arra, hogy a rajta élő állatkákat visszajuttassuk a tóba. A peremen keletkezett szintkülönbségeket egyenlítsük ki, szükség esetén a szigetelést is javítsuk. Március közepén-végén tegyük vissza a tószűrőt a helyére, ültessünk kedvünkre változatos vízi növényeket. Megeshet, hogy tavunkat élettelennek találjuk, mivel a tél folyamán a hasznos baktériumok nagy része elpusztul. Ilyenkor hasznos lehet baktériumindítót használni, hogy mihamarább visszatérjen az élet a vízbe.

Vizi jácint (Eichhornia crassipes)
Vízitök (Nuphar lutea)

Áprilisban beüzemelhetjük a csobogókat, de még figyeljünk az éjszakai fagyokra. Ha az előrejelzés fagyot mond, kapcsoljuk ki őket. Egy hónap használat után feltétlenül takarítsuk ki a tószivattyú szűrőszivacsát. A tó felszínén keletkezett fátyolos pollenréteget rendszeresen szedjük le egy finom szövésű szűrőhálóval, hogy ne dúsuljon fel a tápanyag a vízben. 14 naponta okvetlenül ellenőrizzük a vízminőséget!

Japán vizi nőszirom (Iris laevigata)
Keskenylevelű gyékény (Typha angustifolia)

Májusban, mikor már csodásan virágoznak a vízi növények, és a tavirózsák is elkezdenek nyílni, az állandó 12 fokos vízhőmérséklet elérésénél a telelőhelyen tartott halakat kihelyezhetjük a tóba. Rendszeresen tisztítsuk az UV-C előtisztítóval felszerelt szűrők UV lámpáját. Megjelennek az első fonalas algák. Ne használjunk ellenük azonnal vegyszert, eleinte csak próbáljuk meg kihalászással megszüntetni jelenlétüket a tóban. Mossuk ki a tószivattyú előszűrőjét, hogy ne csökkenjen a szivattyú teljesítménye!

Ahogy nő a hőmérséklet, a halak élénkebbek lesznek, és megpillanthatjuk az első szitakötőket is a víz felszínén. Nincs megnyugtatóbb pihenés, mint saját tavunk mellett időzni és figyelni a természet csodás játékát.

Tavirózsa (Nymphaea, Gloriosa,)
Mocsári gólyahír (Caltha polypetala)

A mocsári és vízinövényeket itt ismerheted meg jobban!

 

Irány a Webshop!