Itt a tavasz, jön a jó idő, a vendéglátóhelyek már azon törik a fejüket, idén mivel dobják fel teraszuk hangulatát. A növényekre jó ránézni, csökkentik a stresszt, és lágyabbá tehetik teraszunk atmoszféráját, így a vendég hamarabb otthon érezheti magát. Az Oázis Kertészet segít, hogy könnyebben eligazodjunk a növények világában. 

Sokan művirágot választanak növénydekorációnak, mert nem tudják, hogyan tartsák meg szépnek az élőket.

A műnövényről vendéglátóhelyek esetében mindenkit lebeszélnénk. A vendégek megérdemlik a valódi növények nyújtotta felüdülést.

A legfontosabb szempont a növény helye. Ha teraszunkon napközben tűz a nap, ne válasszunk olyan növényt, ami ettől hőgutát kap. Akár virágzót, lombhullatót vagy örökzöldet ültetünk, ha nem megfelelő neki a hely, növényünk hamar jelezni fog. Napos helyen lévő balkonládába számos szép virágzót, kristályvirágot, gyönyörű lila színekben pompázó Bouganvilleát, Lantanát vagy muskátlit is tehetünk, de kerülhetnek ide örökzöldek, mint a nagyon kedvelt Buxus, Thuja, kecskerágó, magyal, vagy a Hebe egyes fajtái. Ha az a szempont, hogy az összeültetéseket még véletlenül se rongálják meg, tegyünk bele szúrós, örökzöld Ilexet. Védettebb helyekre tehetünk termő citrusféléket. Árnyékos helyre igen, de napra soha ne állítsuk ki szobanövényeinket, és figyeljünk, hogy a nagy forróságban ki ne száradjanak. Az árnyékos-félárnyékos helyek nagy kedvelője a Magnolia, amely lombhullató, és tavasztól őszig csodálatos virágokat hoz, valamint árnyékkedvelő a Clematis is. Árnyékos balkonládák szép, lecsüngő növényei lehetnek a Vinca és a borostyán. Kezelésükhöz pedig azt tanácsolom, hogy kérjék szakember véleményét, és néha hívják is ki, hogy az esetleges problémákat megelőzzék.

Tehát mindenkinek lehet szép terasza, csak ügyelni kell, hogy a megfelelő növényeket válasszuk ki. Milyen növénytartóba ültessük őket?

Manapság a nagyobb és formájukban letisztultabb, modernebb növénytartók a divatosak. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet mintás vagy színes, de azt igen, hogy divatjamúlt eternit ládában már nem sikk tartani növényeinket.

Egy gondosan megtervezett étteremnek a terasza is tükrözze a hely szellemiségét. Ha minimál stílusú éttermet vezetünk, ne tegyünk fa balkonládát a teraszunkra, inkább válasszunk rozsdamentes acélt. Egy déli hangulatot idéző verandára pasztellszínű mázas kerámiát ajánlanék, orientális hangulatú helyek válasszanak természetes anyagból, például vízi jácintból font növénytartót. Magyaros éttermek választhatnak fából készült tartókat, vagy akár egy régi szekéren is berendezhetik virágágyásukat. Ha finomabb stílusra vágyunk, a mázas kerámiák között biztosan találunk kedvünkre valót. A Romkocsmák rusztikus világába is számtalan, jól passzoló növénytartót választhatunk

Manapság egyre több helyen lehet látni műanyag növénytartókat, azokkal mi a helyzet?

Sokan gondolják, hogy a műanyag kevesebb gonddal jár, de a magas fényű designtartókat nem nagy forgalmú, zsúfolt helyek, utcafrontok díszítésére találták ki. A műanyag könnyen sérül, és a fényes felületen keletkezett karcolások nem nyújtanak szép látványt, egy idő után már nem is tehetők tisztává.  Az agyag és kőhatású műanyagok viszont elég jól bírják a gyűrődést. Ha véletlenül valaki belerúg egy agyag balkonláda szélébe, az jó eséllyel megreped vagy lepattan. Ezekkel nem történhet hasonló, és még csak nem is látszik, hogy műanyagból vannak.

Mit tegyenek azok, akiknek nincs elég helye nagyobb kompozíciók kihelyezésére?

Erre is van megoldás. Akinek nincs lehetősége nagyobb növényekkel díszíteni teraszát, díszítse kicsikkel. A mini, cserepes asztaldíszek legalább annyira fel tudják dobni a hely hangulatát, mint a nagy növények. A vágott virágokkal szemben viszont nagy előnyük, hogy bár árban hasonlóak, sokkal tovább, hetekig, sőt hónapokig megmaradnak. Persze oda kell figyelni az igényeikre, naponta-kétnaponta locsolni kell őket. Ez nem jelent sok munkát, pár perc alatt több tucattal is elvégezhető.