Válasszunkokosan!

Mielőtt megvesszük a töklámpásnak valót, gondoljuk át, hogy mit is szeretnénk. A mintától és dísz majdani helyétől is függ, hogy milyen tökre lesz szükségünk. A kicsi kerek és nagyobb hosszúkás, vagy szabálytalan tököknek is megvannak a maguk előnyei. Bonyolultabb mintákat például lapos, minél simább falú tökre érdemes faragni.

A tudatos vásárló

Ha már tudjuk mit szeretnénk sem mindegy, hogy milyen tököt veszünk. A gyakorlott lámpásfaragók szerint ennek már-már a nyári dinnyevásárláshoz hasonlóan komoly tudománya van. A koszos, sáros dinnyékkel például nincs semmi baj, de a puha, megnyomódott, vagy barnás foltokkal tarkított példányokat kerüljük!

Ne siessük el!

Sajnos a töklámpás nem az örökkévalóságnak készül. Hogy meddig bírja majd, az persze az időjárástól is függ, de az sem mindegy, a húsának mekkora részét távolítjuk el. A “túlfaragott” tökök hamar megpuhulnak, összeroskadnak, így érdemes csak az ünnep előtt közvetlenül elkészíteni őket.

Tisztítsuk és lékeljük

Egy viszonylag tisztának látszó tök is sokkal szebb, élénkebb színű lesz ha egy nedves ronggyal áttöröljük, így ezt nem érdemes elspórolni. A majdani mintától függően alulról lékelhetjük, vagy felülről is skalpolhatjuk a tököt. Fontos, hogy ez a nyílás elég széles legyen, hogy kényelmesen ki tudjuk majd kaparni a tök belsejét. A kivágott tető húsát mindenképp vékonyítsuk el, így könnyebb lesz azt visszahelyezni.

Most jön a neheze!

A magokat a legkönnyebben egy nagy fejű kanállal, esetleg fagylaltszedővel kaparhatjuk ki. Mindenképp érdemes nem csak a magokat eltávolítani, de lekaparni a tök húsát is a belső faláról, így könnyebb lesz később a faragás, illetve szebben átsüt majd a fény a tökön.

Piszkos munka

Ha kényelmesen odaférünk, a munkának ezen részét érdemes a csapban elvégezni. Persze a konyhapulton vagy egy asztalon is csinálhatjuk, ekkor azonban egy nagy tálcára és rengeteg újságpapírra, törlőkendőre lesz szükségünk.

Tartsuk meg a magokat!

A tökmagokat számos recept felhasználásával magunk is elfogyaszthatjuk, de ha ez nem lenne kedvünkre a kerti madarak biztosan örülnek majd neki!

Rajzoljunk!

Egyszerűbb mintákat lemosható filc segítségével rögtön a tökre is felrajzolhatunk. Ha nehezebb fába vágjuk a fejszénket úgy az előre kinyomtatott ábrát celluxszal ragasszuk fel és a minta körvonalait centinként egy vastagabb tűvel szúrjuk fel a tökre. Így faragáskor már nem kell a papírral bajlódnunk, csak  “össze kell kötni” a pontokat.

Kés, villa, olló

Valójában jó eséllyel csak az elsőre lesz szükségünk. 😉 Egy hosszú vékony pengét válasszunk, és persze minél élesebbet. Ha nem lenne ilyenünk sok helyen kapni tökfaragó készleteket, amikben minden szükséges szerszám benne van. Igyekezzünk  a kést mindig a tökre merőlegesen tartani és a kivágott darabokat, ha lehet bentről kifele toljuk ki.

Egyedi minták

Különleges formákat is vájhatunk egy tökbe. Szabályos körökhöz például almacsumázót, figuratív mintákhoz formás mézeskalács-szaggatót is használhatunk. Legyünk kreatívak!

Mélység és árnyalatok

Különlegesen látványos lámpásokat alkothatunk, ha nem csak egész darabokat vágunk ki a tökből. Csak a tök külső héjának eltávolításával, vagy épp ellenkezőleg a belső hús teljes elvékonyításával csodálatos, “többdimenziós” rajokat is létrehozhatunk.

Szobrászkodjunk is!

Tovább növelhetjük ezt a hatást, ha a kivágott darabokat, fogpiszkálóval fülként, szarvként vagy bármi egyéb kiegészítőnek visszatűzzük a tökre. A belső részeket is használhatjuk hasonló célból. Amerikában nagy divat mostanában a magot hányó töklámpás.