Nyáron nézegetjük a szomszéd sziklakertjében a helyes kis törpe örökzöldeket, és nekünk is megtetszenek. Megkérdezzük milyen fajták, majd miután örömmel konstatáljuk, hogy törpe, terülő borókafélékkel van dolgunk, már rohanunk is a kertészetbe, hiszen azokat mi is ismerjük. Nagy hévvel végigültetjük a kertkaputól a bejáratig terülő borókával az út melletti részt, és elégedetten dőlünk hátra. Aztán 2-3 év múlva jön a hideg zuhany, mikor elkezd túl magas lenni a növény. Szomszédunk megvonja vállát, ő nem tehet róla, az ő borókái egészen alacsonyak maradtak. Mit lehet mit tenni, fogjuk a sövényvágót, és elkezdünk nyírni.

borókaHa kifejezetten alacsony, terülő borókafajtát szeretnénk, válasszuk a Juniperus horisontalist. Lassú növekedésű, alacsony fajtája a Golden Carpet. Teljesen a talajra fekszik, támfal tetejére, sziklakertbe kiváló. Ha gyorsabb növekedésű, alacsony talajtakaró boróka fajtát szeretnénk, választhatjuk a Bule Chip nevű fajtát, ami szép ezüstös kék színű. Ezek a fajták jó szárazságtűrők, és bírják a téli hidegeket is.

A törpe örökzöld fajták nevében a törpe mindössze annyit jelent, hogy nagyon lassan, egy év alatt maximum 5-10 cm-t nőnek, de változó magasságra. Általában sziklakertbe, előkertbe, dézsába ültetve alkalmazhatók. Itt találunk több fajt is, tujákat, fenyőféléket, hamisciprusokat is.

Ha szeretnénk mi is törpe, esetleg terülő, esetleg talajtakaró örökzöldekkel tarkítani a kertet, mindenekelőtt tájékozódjunk a fajtákat illetően, nehogy meglepetés érjen. Kérje kollégáink segítségét, hogy ne érje meglepetés!

Oázis Örökzöld föld, 50 liter
2390 Ft
Prémium Örökzöld föld, 20 liter
1790 Ft

A Picea glauca  Echiniformis kedves, párna alakú megjelenésével a ház lábazatánál, vagy a kerítésnél végigültetve, de akár önálló növényként, sziklakertbe is kiváló. Az ezüstfenyő másik törpe fajtája, a Picea pungens Waldbrunn is nagyon szép, lapított gömb alakú, kékesszürke törpe növény.

A törpenövésű, Thuja occidentalis Kobold szabályos alakú, 0,5-0,7 méter magasra növő, tömött lombú fajta. Ezek a fajták igénytelenek a talajra nézve, és leszámítva, hogy nyáron azért öntözést kívánnak, elég egyszerűen nevelhetőek. Sziklakertekbe tökéletes fajtái vannak még a hamisciprusoknak. Az egyik legismertebb fajta a hajtásainál élénk, smaragdzöld Chamaecyparis obtusa Nana Gracilis. Napos, félárnyékos helyet kedvel, és a mészmentes talajt.

Talajtakaró örökzöld fajtákkal a kert díszítésén túl, sok hasznos funkció is betölthető. Fékezik a gyomosodást, erős, szerteágazó gyökérzetükkel csökkentik a talajeróziót, ami főleg meredek kertrészekben hasznos. Jól bírják a szélsőséges viszonyokat, magasságuk 30–120 cm között mozog. Talajtakaró örökzöld a talajtakaró, a terülő és a kúszóboróka, valamint a kúszó tuja is.

Oázis Örökzöld trágya, 1 kg
1390 Ft
Oázis Örökzöld tápoldat, 1 liter
1490 Ft