Ezek is érdekelhetnek

A karácsony történelme: mesék, babonák, érdekességek

Honnan jön a karácsonyfa?

Szinte biztos, hogy midben famíliában akad egy, most már viccesen mesélt, de anno tragikusnak megélt sztori arról, hogyan nem sikerült időben felállítani a fát, mennyire volt ferde, kire, vagy mire dőlt rá… És bár ezek a történetek utólag viccesek lehetnek, családunk és otthonunk biztonsága érdekében jobb elkerülni őket. Ehhez adunk pár tippet.

1. Ezt se hagyjuk az utolsó pillanatra!

Ha december 24-én kezdjük el keresni a talpat a pincében, és a faragáshoz a kisfejszét a padláson, szinte garantált a káosz.

2. Legfontosabb a praktikum

Lehet, hogy az adott talp családi örökség, vagy egyéb okok miatt fontos, mindig a fa tulajdonságai alapján válasszunk. A magasságot és a törzs átmérőjét figyelembe kell vennünk, ha biztonságosan álló fát szeretnénk!

3. Ezután jöhet a divat

Ha mindezzel megvagyunk jöhetnek az esztétikai szempontok. Fém, műanyag, piros, zöld… a mai kínálatból bárki biztosan talál kedvére valót!

Racsnis „csodatalp”

Ez manapság a legnépszerűbb talp, ami jó tulajdonságait látva nem is csoda:

  • Beépített víztartállyal rendelkezik és vízszintjelzője is van
  • Akár 2-3 méteres fákat is stabilan megtart
  • 11 cm vastag törzsű fákhoz is jó, így akár faragni sem kell. Ennek hála a fa, mely akár 2 méter fölötti is lehet még több vizet tud felvenni, és sokáig üde zöld marad.
  • Használata nagyon egyszerű

Megvásárolható a webshopban >>>

Egyetlen gyengéje, hogy viszonylag drága, de ha veszekedtünk már faállítás közben a családunkkal, vagy borult fel korábban a karácsonyfa akkor tudhatjuk: ennek elkerülése minden pénzt megér!

Műanyag Víztartós talp

A legolcsóbb megoldások közé tartoznak az egyszerű víztartós talpak. Ezek saját súlya elhanyagolható, így vízzel töltve is csak kisebb fákat tudunk biztosan rögzíteni velük. Sokszor pedig még ezek is faragásra szorulnak, hiszen maximum 6-7 cm-es törzsig használhatjuk az ilyen talpakat.

Megvásárolható a webshopban >>>

 Klasszikus kovácsoltvas talp

Valószínűleg szinte minden olvasónk ilyen talpakra emlékszik gyerekkorából, így a kedves emlékek megidézése rögtön a javára írható. Ugyanakkor az ebbe állított fák hamar száradni kezdenek, ami levélhulláshoz vezet, gyakran már Szilveszter előtt is felkopaszodhat így a fenyőnk. Sajnos felborulni sem egyszer láttunk már ilyen háromlábú talpat, mégis népszerű a mai napig is. Általában fekte, arany, bronz színekben, és több méretben kapható.

Megvásárolható a webshopban >>>

 Dézsás műanyag talp

Újdonságnak számít, hiszen csak pár éve kapható az ünnepi hangulathoz igencsak passzoló, fa dézsát vagy vödröt formázó, ellenben műanyagból készült karácsonyfatalp. Ha már dézsa, természetesen víztartós, és igen magasan támasztja meg a fenyőt, a stabilitás kedvéért. Az újdonságokat kedvelőknek mindenképp ezt ajánljuk.

Megvásárolható a webshopban >>>

 Smart tree állítható talp

Egyre több újszerű megoldás születik a régi problémákra. Ez a talp a kovácsoltvasakhoz hasonló felépítésű, azonban a fa rögzítése sokkal egyszerűbb. Bár a fa törzsét muszáj géppel 50 vagy 60 mm-esre faragtatni, ezt követően roppant egyszerűen függőlegesbe állíthatjuk, majd rögzíthetjük vele a fát.

Megvásárolható a webshopban >>>