Ezek is érdekelhetnek

Mindent a szabadgyökeres gyümölcsfákról!

Gyümölcsfák: Átfogó fajtaajánlás

A konténeres, vagy más néven cserepes gyümölcsfák idősebb példányok, mint a szabadgyökeresek. Ennek fő előnye, hogy egyrészt már ültetéskor is nagyobbak, erősebbek, másrészt hamarabb termőre fordulnak. Az ilyen példányok esetén az sem ritka, hogy már a kertészetben is látunk gyümölcsöt rajtuk, de őszi ültetés esetén, általában legkésőbb a következő évben hoznak gyümölcsöt.

A cserepes példányok melletti érv, hogy az így forgalmazott növények gyökérzete erősebb, jobban fejlődött, így kevésbé hajlamos a kiszáradásra, nagyobb, szinte százszázalékos biztonsággal ered meg. Ennek hála nem számíthatunk kellemetlen meglepetésekre, és bár áruk lényegesen magasabb, mint a szabadgyökereseké ez jó eséllyel megtérül.

A legfontosabb különbség, hogy a szabadgyökeres gyümölcsfák nagy választékban csak ősszel, a lombhullást követő időszakban, rendszerint október második felétől forgalmazhatók. Ültetni is csak ekkortól a fagyok beálltáig, majd kora tavasszal lehet őket. Ezzel szemben konténeres gyümölcsfákat egész évben ültethetünk, ha a föld nincs mélyen átfagyva. Az Oázis Kertészet kínálatában egész évben találhatunk konténeres gyümölcsfákat, de a legnagyobb választék hozzánk is szeptember elejétől érkezik, amikor a legnépszerűbb fajták mellett igazi különlegességek is kaphatók.