Ezek is érdekelhetnek

Gyümölcsfák: Átfogó fajtaajánlás

Mit jelent az, hogy szabadgyökeres oltvány?

A gyümölcsfa oltványok kitermelését követően a csemeték a termelőktől forgáccsal feltöltött ágyásokba kerülnek, hogy gyökerük ne károsodjon. Vásárláskor a kiválasztott oltványok innen kerülnek ki szabadon álló gyökérzettel egyenesen a vevőhöz. A nyirkos közegben történő tárolás garantálja az oltványok épségét, amíg azok ültetésre nem kerülnek,

Mi az oltványok törzsén található lévő kék címke?

A gyümölcsfák törzsén található kék címke nem más, mint az oltványok növényútlevele. Ezen a kis kék papíron találjuk meg a gyümölcsfa faját magyarul és latinul [pl. Körte (Pyrus communis L.)]. A fajta elnevezést [pl. Hardenpont téli vajkörte]. Az alany nevét amire a nemes oltva vagy szemezve lett [pl. BA 29]. A termelő nevét és a termelés helyét, az oltvány minőségét, a termelés évét a termelői engedély számokat is itt találjuk. Itt tüntetik fel, hogy az általunk választott gyümölcsfa egy vírusmentes oltvány.

Oázis Általános virágföld, 50 liter
2190 Ft
Oázis Ásó
6490 Ft

Mit jelent az, hogy egy gyümölcsfa vírusmentes oltvány?

szabadgyökeres gyümölcsfa

Minden termelő köteles a szaporítóanyag beszerzését kizárólag a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal által kijelölt vírusmentes, azaz növényi vírusoktól fertőzöttségmentessé nyilvánított törzsültetvényből beszerezni. Az alanyokat és oltványokat folyamatosan ellenőrzik, és megfelelésüket igazolják. Csak a megfelelt fák jogosultak a növényútlevélre, valamint a vírusmentes minősítésű származási igazolványra. A növényi vírusok ellen nincs növényvédőszer, nincs védekezési lehetőség, kizárólag az, hogy vírusmentes növényeket ültetünk.

Mikor ültessünk szabadgyökeres gyümölcsfát?

A szabadgyökeres növények kitermelését a lombhullás után lehet elkezdeni. Tapasztalat alapján ez az idő október 15 körül érkezik el. A rügyekbe visszahúzódott a tápanyagok, segítik a növények téli álmát átvészelni, és megfelelő indulást adnak a tavaszi eredéshez.

Oázis Faiskolai Ásó, Y nyelû
6490 Ft
Oázis Ásó, Y nyelű
6490 Ft

A gyümölcsfák október 20. után érkeznek a faiskolákba, ez az ültetéshez is a megfelelő időpont. Telepíteni egészen addig lehet, amíg a talaj át nem fagy, enyhe időjárású télen akár még decemberben is lehet ültetni. Nem minden gyümölcsfa szereti az őszi ültetést, a fagyra érzékenyebb kajszi, az őszibarack és a mandula jobban szereti, ha tavasszal kerül a helyére.  A fagyok elmúltával a lombfakadás kezdetéig ültessük el a szabadgyökeres gyümölcsfákat. Figyeljünk a fokozott vízigényre, öntözzük a beültetett csemetéket.

Tipp: Fagyos időben csak kesztyűvel fogja meg az oltványt, az emberi test és a növény közti hő különbség, égési sérülést okozhat a gyümölcsfán.
Oázis Szarvasmarhatrágya, 45 liter
2190 Ft
Oázis Szarvasmarhatrágya, 20 liter
1290 Ft

Vásárlás után, de még ültetés előtt mit tegyek a fával?

Vásárlás után fontos, hogy a csemete gyökere folyamatosan nyirkos közegben legyen. A kiszáradás csökkenti a megeredés esélyeit, a vásárláskor kapott műanyag csomagolóanyag a hazaútig megvédi gyümölcsfánkat. Ültetés előtt pár óráig állhat vízben a növény, ez az idő azonban nem haladhatja meg a 12 órát, mert a csemete gyökérzete levegő hiányában befullad. Ha csak több nap múlva tudjuk elültetni, érdemes ideiglenesen levermelni a fát, még akkor is ha ez csak egy nagyobb cserép. A földet, ami lehet akár virágföld is, ugyanúgy fontos nyirkosan tartani az ültetés idejéig.

gyümölcsfa

Hová, mit válasszunk?

Vásárlás előtt, közben, és utána is sok kérdés merül fel. A vásárlandó gyümölcs fajának megválasztását a család ízlésén túl, a család nagysága is befolyásolja. Fontos számításba venni, egy-egy fajta tárolhatóságát, vagy akár felhasználhatóságát is. A nyáron egyszerre érő gyümölcsöknél, gondoskodni kell a feldolgozásról is. Hiszen egy idősebb gyümölcsfa akár 50-100 kg gyümölcsöt is teremhet.

A növényeknek is vannak igényei, ezeket is fontos számításba venni, ha egészséges gyümölcsfát szeretnénk nevelni. Meleg és fényigényesek az őszibarack, kajszibarack, és a mandula. Közepesen melegigényes, de fényigényesek a körte, birs, cseresznye, meggy, dió, gesztenye. Alacsony meleg igényű, közepesen fényigényes: alma, szilva, naspolya. Vízigényes növények az alma, körte, szilva, dió. Közepesen vízigényes: őszibarack, sárgabarack, cseresznye, mandula.

Tipp: A kertünk szomszédságában fellelhető gyümölcsfák megfigyelése segíthet a választásban. Az ott található idős, egészséges, jól termő növények támpontot adnak arra, hogy mely gyümölcsfák érzik jól magukat azon a területen.

Öntermékeny, önmeddő- egyedül vagy párban telepítsük gyümölcsfáinkat?

Az öntermékeny gyümölcsfa fajok, illetve fajták, olyan gyümölcstermő növények, melyek porzó partner nélkül telepítve is, megbízhatóan termékenyülnek és hoznak termést évről, évre. Az önmeddő fajtákat saját virágporuk nem képes megtermékenyíteni, így, ha ezek a gyümölcsfák önmagukban állnak kertünkben, nem teremnek. Ez természetesen nem minden esetben igaz, olyan településeken, utcákban, ahol nagy számban találhatóak az azonos fajú egy időben virágzó gyümölcsfák van esélyünk az egyébként önmeddő gyümölcsfák beporzásában, és a bőséges termésben. Önmeddő gyümölcsfa telepítésénél, ha van területi lehetőségünk, érdemes porzó társat ültetni, hogy melyik fajta melyik fajtát termékenyíti meg, kérjék kollégáink segítségét.

Oázis Eper és aprógyümölcs trágya, 1 kg
1390 Ft
Prémium szerves eper és bogyós trágya, 1,5 kg
2490 Ft

Befolyásolhatja-e az alany az oltvány választást?

A gyümölcsfa választásánál az alanyról is érdemes tájékozódni. Az alanyok befolyásolják a fa növekedési erélyét, termőre fordulási idejét, talajigényét, ellenállóképességét.

Tipp: őszibaracknál a meszes talajra keserűmandula alanyt, homokos talajra vadőszi alanyt válasszunk.

Hogyan ültessünk?

gyümölcsfa ültetés

Gyümölcsfánknak legalább egy 60*60*60 cm mély ültetőgödöröt ássunk. Lazítsuk meg a talajt, hogy növényünk gyökere kellő mennyiségű levegőhöz jusson. Homokos talajon a vízmegtartó képesség növelése érdekében juttassunk több szervesanyagot az ültető gödörbe.
A csemete gyökereit csípjük vissza, 1-2 centiméterrel, viszont a megindult hajszálgyökereket ne bántsuk. A sérült gyökérrészeket távolítsuk el, a gyümölcsfát, ültetés előtt 5-6 órára állítsuk vízbe. A gödörből kiásott földet keverjük el szervestrágyával és azt lapátoljuk vissza, majd locsoljuk meg a gödröt. Ültetési mélység, a szemzés a talajszint felett 1 tenyérnyivel legyen. Az oltványt úgy helyezzük el a gödörben, hogy az oltási helye a széliránnyal szembe nézzen, máskülönben a szél könnyen kitörheti növényünket. Szeles helyeken érdemes kikarózni a fiatal csemetét. Ültetés közben lábukkal finoman tömörítsük a talajt. Készítsünk tányért a gyümölcsfánknak, telepítés után alaposan iszapoljuk be, 15-20 liter vízzel.

Tipp: Nagyszüleink ültetés előtt akár több hónappal is kiásták a gödröt, levegőztették, öntözték. A termékeny felső talajréteget külön rakták az alsó rétegtől. Vissza, fordított sorrendben helyezték a földet. Ezzel elérték, hogy a gyökerek tápdús talajt kaptak, a gyökérnyaki részt a kötöttebb föld jobban megtartotta.
Kertész Kesztyű, zöld, 7-8-9-10
1990 Ft
Oázis Összecsukható rekesz
2490 Ft

Ültetés után mi a teendőnk?

Ne sajnáljuk visszavágni frissen telepített gyümölcsfánkat, a rendszeresen metszett növények, több hajtást nevelnek, erősebben növekednek, a több hajtásból könnyebben alakíthatunk ki, egy szebb dúsabb koronát.
Ez az első metszés fontos, segít a fának, hogy egyensúlyba kerüljenek a föld alatti, és a föld feletti részek. Ha oldalág nélküli oltványt vásároltunk, kertész nyelven suhángot, akkor a suháng törzsét metsszük el olyan magasságban, ahol szeretnénk a fát elágazásra bírni. A metszés alatti legfelső rügyek fognak kihajtani erősebben, innen indulnak majd az oldalágak. Koronás oltvány metszésénél az oldalágakat 4-5, a megmaradó ágvégen utolsóként lévő külső szemre metszünk.
A koronaforma kialakításának ideje alatt (3-4 év), folyamatosan formáljuk növényünket, termést csak a 3. év után hagyjunk meg a gyümölcsfán. Így a gyümölcsfánk az energiáját a növekedésre tudja fordítani.