Ezek is érdekelhetnek

Japánkertek – A felkelő nap kertjei

Ezer színű indián nyár

Mindenki tudja, hogy a fák levelei ősszel csodálatos színváltásba kezdenek, hogy a sárga, a vörös, a barna összes létező árnyalatával örvendeztessenek meg minket, mielőtt téli pihenőre térnek. De mi is a sárgulás valódi oka? Milyen biokémiai folyamatok játszódnak le a levelekben? Ennek járunk utána.

Az ősz beköszöntével egyre hűvösebb idő köszönt ránk, és egyre rövidülnek a nappalok. A hőmérséklet és a fényviszonyok változása pedig biokémiai folyamatokat indít be a növényekben is, melynek első jelei a levelek elváltozásában mutatkoznak.

 

Oázis Cipzáras növényvédő zsák
6490 Ft
Oazis Juta növényvédő zsák
3990 Ft

A növények zöld színét elsődlegesen a levelekben nagy mennyiségben megtalálható klorofill adja. Ez nyeli el a napsugárzás energiáját, hogy a növény számára nélkülözhetetlen fotoszintézis végbe mehessen.  Azonban más anyagok is találhatók a levelekben, hogy a lehető legnagyobb hatékonysággal használhassák fel a Nap energiáját. Ilyen anyagok többek közt a xantofill, a flavonoidok, vagy a karotinok. Ezek az anyagok mind együttesen alakítják ki a növények leveleinek színét. A tavaszi, nyári hónapokban, mikor a növény rengeteg napfényhez jut, és anyagcseréje a leggyorsabb, a levelekben rengeteg klorofill termelődik, ami elnyomja az összes többi vegyi anyag színét, így látjuk a leveleket többnyire zöldnek.

Őszi Pázsit trágya, 5 kg
5990 Ft
Oázis árvácska pakk, 6 db
1794 Ft

Ez változik meg ősszel. A csökkenő fény miatt egyre kevesebb klorofill termelődik, a meglévő pedig lebomlik, így teret engedve a karotinok narancsos és a flavonoidok sárgás árnyalatainak. Ezzel párhuzamosan a levelekben felgyülemlő cukrok hatására eddig nem jelenlévő antocianinok is képződnek, melyek pedig a vöröses színért felelősek. Természetesen azonban ezek az anyagok sem maradnak meg ezután állandóan. Szintén folyamatosan bomlanak le, mind, mind eltérő ütemben.  A bomlás gyorsaságát befolyásolhatja a hőmérséklet, a fény, a levegő páratartalma, de még a talaj pH szintje is. Így a növények leveleinek színe is folyamatosan, napról napra változhat, amiben mi kertbarátok csak örömünket lelhetjük!

A tökéletes őszi színpompában leginkább hideg, de éjjeli fagyoktól mentes időben lehet részünk. Szintén fontos, hogy az idő viszonylag száraz, csapadékmentes, és napsütéses legyen. Nem csak mert ilyenkor kirándulni is kellemesebb, de szeles, esős időben a levelek hamarabb le is hullanak.

Ha a színkavalkádot a lehető legteljesebben szeretnénk kiélvezni, nem csak erdőkbe érdemes ilyenkor ellátogatni, de botanikuskertekbe és arborétumokba is. A kitartó, és nem ritkán évszázados gyűjtőmunkának hála ezeken a helyeken sokkal nagyobb fajgazdagsággal találkozhatunk, ez pedig még gazdagabb színpalettával gyönyörködtethet meg minket.

Oázis Tépőzáras növényvédő zsák
7990 Ft
Hõ- és fagyvédõ geotextília, 16 nm
1190 Ft

Érdekesség

A vörös színt adó antocianinok termelődésének okairól a mai napig vitáznak a tudósok. Talán a legnépszerűbb magyarázat, hogy a növények vörös levelekkel kívánják távol tartani maguktól a kártevő rovarokat. A sokezer éves evolúciós folyamatok alatt pedig úgy alakult, hogy ilyen kártevőből sokkal több található Észak-Amerikában és Kelet-Ázsiában, így az ősz ezeken a helyeken sokkal inkább vöröses, mint Európában, ahol sárgás.