Ezek is érdekelhetnek

Ősszel virágzó évelők

Madárbarát kertek

homoktövis narancsszínű gyümölcse vitaminokban, ásványi anyagokban és olajban gazdag. Általában feldolgozott formában fogyasztják, de alapanyagként felhasználja a szeszipar és baktericid hatása miatt a gyógyszeripar is. A Hippophae rhamnoides szélporozta, kétlaki növény, termesztése leginkább az enyhén savanyú, jó víz-és tápanyagokban dús talajon eredményes. Termésének magas vitamin és jódtartalma miatt már a római hadsereg is stratégiai növényként tartotta nyilván.

Az ősszel díszítő dísznövények közül a tűztövis fajták káprázatos külsőt kölcsönözhetnek a kertünknek. A Pyracantha szinte minden fajtája átlagos kerti talajban, napon illetve félárnyékban érzi jól magát. Terméseit a madarak gyakran fogyasztják, így télen segíthetünk vele énekes kismadarainknak a túlélésben. Sövénynövénynek is kiváló, nyírott vagy nyíratlan formában is jól mutat. Bogyói fajtától függően narancsos és pirosas árnyalatokban pompáznak. A legszebb és legtartósabb a piros bogyójú tűztövis. Melegigényes, védett fekvésbe tegyük. Szoliternek vagy nyírott sövénynek alkalmas, a városi környezetet is jól tűrő fajta.

Oázis Homoktövis - Hippophae rhamnoides (2db)
Oázis Homoktövis – Hippophae rhamnoides
0 Ft
Ezüstös Homoktövis (Hippophae Rhamnoides)
Tűztövis (Pyracantha Golden Charmer)
Tűztövis (Pyracantha ,Teton,)

Másik bogyóival díszítő cserjénk a hóbogyó, amely kifejezetten igénytelen, minden talajkörülmény között megél, és legyen nap vagy félárnyék – díszítőértékéből nem veszít. Fehér illetve rózsaszín termésű változata kapható, talajtakaró változata is kedvelt cserjeféle. Tavasszal a bronzosan kihajló levelei nyáron bezöldülnek, közöttük a nyár közepén, július-augusztusban a vessző körül emeletes örvökben halvány lilásrózsaszín virágok fejlődnek. A levelek ősszel rózsaszínes pirosra színeződnek, a virágokból pedig zöld, majd októberben megérve fénylő liláskék, gyöngyszerű bogyók fejlődnek. A Symphoricarpos minden körülményhez jól alkalmazkodik, de inkább a szárazabb talajt kedveli. Fiatalon kissé fagyérzékeny, ezért első évben takarjuk a tövét.

Nyugati hóbogyó, nyugati bogyóslonc (Symphoricarpos albus var. laevigatus)
Kertész Kesztyű, zöld, 7-8-9-10
1990 Ft

Lombhullató, félörökzöld vagy örökzöld cserje a madárbirs, amit lombjáért, apró virágáért és terméséért is ültethetünk. A Cotoneaster egyes fajtái magányosan mutatnak a legjobban, így a törzsre nevelt kis fácskák, amelyek kedvelt kerti különlegességek. Más fajtái kiváló talajtakaróak, vagy sövénynek ültethetőek. Ez a cserje teljesen télálló, talajok között nem válogat, különleges bánásmódot nem igényel.

Madárbirs (Cotoneaster Dammeri ,Coral Beauty,)
Madárbirs (Cotoneaster Procumbens,Streib,s Findling,)

fajdbogyó egy örökzöld törpecserje, az erikafélék családjába tartozik, és így gondozása is az erikáéhoz hasonló. Félárnyékos helyet, párás levegőt, savanyú talajt kíván. A Pernettya  április környékén virágzik, színes bogyóit – amelyek fajtától függően a fehértől a piros minden árnyalatán keresztül díszítenek – egész télen megtartja. Balkonládába, sziklakertbe ajánlott. Levele és húsos bogyói is erősen mérgezőek, ezért kisgyermektől tartsuk távol. Cserépben tartható az erkélyen, de erős fagyban a cserepét takarjuk be.

Prémium Örökzöld föld, 20 liter
1790 Ft