Ezek is érdekelhetnek

Kaktuszok tízparancsolata

Mi is átvehetünk egy kicsit ebből az eszmeiségből, és megtapasztalhatjuk a harmóniát, ha elkezdünk sajátunkként nevelni egy ilyen fácskát. A misztérium fokozatosan elmúlik, és szépen lassan rájövünk a fortélyokra. Végül egyre jobban fogunk várni minden percet, amit békében és nyugalomban eltölthetünk vele.

 1. Mielőtt először bonsait veszünk, gondoljuk át, van-e időnk és affinitásunk a havi egyszeri komolyabb karbantartáshoz. Ez a minimum még hobbi szintű bonsaitartásnál is!bonsai
 2. A legismertebb, és ezzel együtt a legkönnyebben tartható és leghálásabb két bonszájfajta a fikusz és a borágófa. Kezdőként ezek közül válasszunk!
 3. Bonsaiunkat igen világos helyre állítsuk, különben nem fogja jól érezni magát. Ugyanakkor fontos, hogy ne tegyük a legtöbbször az ablakok alatt található fűtőtestek közvetlen közelébe.
 4. A növény földje sosem száradhat ki, de sose ússzon a vízben se! Legalább 3 naponta öntözést igényelnek, amelyhez a legjobb az áztatós módszer. Ehhez a földlabdát a cserépből kivéve vízbe merítjük, és ázni hagyjuk, amíg buborékol. Ezután pár percig szárazon csepegni hagyjuk, végül visszatesszük eredeti helyére.
 5. A bonszai, ha jól érzi magát, folyamatosan hoz friss hajtásokat. Ezeket 1-2 levélke meghagyásával lemetszve tarthatjuk meg az eredeti formát. A metszéshez használjunk bonszaiollót. Eleinte elég lesz, ha egy hosszú bonszaiollónk van, később több méretre és formára is szükség lehet.
  Oázis Bonsai tápoldat 500 ml
  899 Ft
  Oázis Bonsai föld, 3 liter
  549 Ft
 6. Ha belejövünk a bonsaikodásba, a további metszésekhez (ágak, gyökerek) szükségünk lesz további ollóformákra, amiket beszerezhetjük az Oázisban.
 7. A szép növény biztos egészséges is. A fiatal növény egészségét pedig úgy tarthatjuk meg, ha évente egyszer átültetjük speciális bonsaiföldbe. Ilyenkor a gyökereket meg kell vágni normál bonsaiollóval.
 8. Nagyobb tálba csak akkor tegyük át, ha indokolt, amikor a növény méretei már nem arányosak a tállal. De ha a növény tartja méretét, erre hosszú évekig nincs szükség!
 9. A kis tálméret folyamatos tápanyag utánpótlást igényel: adjunk neki havonta egyszer bonszájtápot. a legkényelmesebb, ha ezt a szokásos öntözővízébe keverjük bele. Így elkerülhető a túladagolás.
 10. A merészebb metszések és alakítások előtt tanuljunk a profiktól: szerezzünk be egy könyvet, amely szakszerűen bemutatja ezeket a lépéseket.