Ezek is érdekelhetnek

Pálmák: a kínai kenderpálma

Nyári szobanövény wellness

Dombó Diána, beszerzési vezető

Pálmás sorozatunk ezen cikke valójában nem is egy pálmáról szól, hanem egy igazi ősi túlélőről. A cikászok a ma élő növénycsaládok közül az egyik legprimitívebbek közé tartoznak.

Köznapi nyelven cikászpálmának vagy szágópálmának nevezik, ám valójában rendszertanilag semmi köze a pálmafélékhez. Növekedése és kinézete szerint könnyen pálmának titulálhatjuk, de valójában a tűlevelű fákhoz tartozik. Nyitvatermő növény, ami átmenetet képez a páfrányok és a zárvatermők között.  Kétlaki, ami azt jelenti, hogy minden példánya vagy hímivarú vagy nőivarú. Rovar és szélbeporzással szaporodnak. Érdekesség még, hogy a cikászok voltak a legelső magvas növények.

Eredeti élőhelyén sűrű bozótost alkot

A cikászok története az ősidőkig nyúlik vissza, 280 millió évvel ezelőtt kezdődött. A mai cikászok elődeinek fénykora a dinoszauruszokkal együtt a júra és kréta korban volt, sőt mi több, ebben az időszakban, 150-200 millió évvel ezelőtt a cikászok uralták a növényvilágot. Lélegzetelállító sokféleségben képviseltették magukat. Ebben az időszakban meleg és párás éghajlat jellemezte a bolygó nagy részét. Az éghajlat változásával, a szárazabb klímával a sokféleségük egyre csökkenni kezdett és ezzel egyidejűleg az elterjedési területük és példányszámuk is visszaszorult.

A cikászok legismertebbike, amivel ma is találkozhatunk a lakásokban és a kertészetekben, a Cycas revoluta – japán szágópálma. Eredeti élőhelyük a trópusi és szubtrópusi területekre tehető, ezen belül főleg Távol-Kelet, Japán, Ausztrália és Közép-Amerika volt az őshazájuk.

A puha, kunkori friss hajtások a páfrányokra emlékeztetnek

A Cycas revoluta manapság elsősorban Japán tengerparti részein elterjedt, akár 3,5 méteresre is megnővő örökzöld fa. Általában a dimbes-dombos területeken alkot bozótost. Alacsony, kompakt törzsön 50-100 cm hosszú leveleivel igen dekoratív látvány. Legnagyobb, legidősebb példányai akár a 6 métert is elérhetik, de ez igen ritkán fordul elő. Legidősebb példányai akár a 100 éves kort is elérhetik, de átlagos életkora csak 50 év. Évente 1 levélkört hoz középen, a szélső régebbi levelek pedig lassan elszáradnak. Ez a hobbikertészek számára sokszor ijesztőnek tűnő jelenség teljesen természetes folyamat. Az elszáradt leveleket bármikor eltávolíthatjuk, a tő közvetlen közelében kell levágni őket. Levelei tűhegyesek, ezért óvatosan bánjunk vele! Fontos tudni, hogy a beltérben nevelt példányok sosem virágzanak, így erre ne számítsunk, ugyanakkor elmaradása nem okoz problémát a növény tartásásában.

Igazán elegáns!

Igen fényigényes növény, ezért fontos, hogy egész évben olyan helyen tartsuk, ahol elegendő fényt kap. Félárnyékos, árnyékos helyen nagyon szenved, nagyon lassan fejlődik és könnyen tönkremegy.  10-12 fok felett nyugodtan tarthatjuk a kertben, de fontos, hogy ne hirtelen tegyük ki a lakásból a tűző napra, hanem fokozatosan szoktassuk a növényt az erősebb fényhez.

A cikásszal kapcsolatos problémák általában a túlöntözésből adódnak. Semmiképpen ne locsoljuk túl, inkább kevesebb vizet adjunk neki, épp csak annyit, hogy ne száradjon ki a földje. Erősen szárazságtűrő növény. Tavasztól őszig havonta tápoldatozzuk levéldísznövényeknek szánt tápoldattal, de semmiképpen ne vigyük túlzásba az adagolás! A tápszerek csomagolásán ajánlott mennyiség alsó értéke elegendő a cikászok fejlődéséhez.

Rusztikusabb cserépben is jól mutat

A cikászok levele és magja komoly exportcikknek számít sokrétű felhasználhatósága miatt. Ezek közül a legjellemzőbbek:

Dísznövény
Dekoratív, különleges megjelenése miatt manapság leginkább dísznövényként ismert. Szobanövényként vagy megfelelő éghajlaton kerti növényként ültethető. Alacsonyabb vagy magasabb törzzsel rendelkező üstökösfák, a törzs csúcsán található a látványos levélkoszorú. Rövid törzse igen ritkán, csak idősebb példányok esetén szokott elágazni. Speciális módszerrel szárított levelét dekorációs célokra hasznosítják.

Fontos élelemforrás
Igen magas tápanyagtartalma miatt sok helyen fogyasztják. Keményítőben gazdag bélszövete, a szágó rizspótló és kenyérkészítés alapanyaga, levélzete megfőzve zöldségként fogyasztható.

Gyógynövény
Eredeti élőhelyén leveleit daganatos betegségek gyógyítására használják, hajtása vízhajtó hatású, magja pedig tisztítja az emésztőrendszert, köptető és tonizáló.  A növényből kinyert nedv kígyóharapás és rovarcsípés ellenszérumként is használt. Mivel azonban a növény karcinogéneket és idegrendszeri betegségeket okozó aminosavat tartalmaz, ezért rendszeres fogyasztása komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Rostanyag
Feldolgozott leveleiből ruhaszövetet, sapkát, kosarat, szőnyeget, seprűt, matracot, párnatöltetet, papírt, kötelet és fonalat is készítenek.

Olaj
Magjából kinyert olajból étkezési olaj is előállítható, de biodízelként is hasznosítják.

Sebgyógyító
Kókuszolajban elkevert porított magja sebgyógyító hatású.

Kegytárgy
Vallási szertartásokon szárított levelét használják. Régebben a virágvasárnapi körmenetben a pálmaágat sokszor helyettesítették a cikász levelével.

Takarmány
Szárnyastápot, sertéstápot és szarvasmarhatápot készítenek belőle.