Ezek is érdekelhetnek

Szobanövények a szabadban

Szobanövények tavasszal

Növény nyaraltatás

Bizony, sok szobanövényünk hozzánk hasonlóan szeret kicsit kiruccanni a nyáron. No persze ők már a kertben is remekül érzik magukat. Az orchideák általában meghálálják, ha ilyenkor egy nagyobb fa árnyékos tövébe költöztetjük őket, de számos virágzó vagy akár nagyobb szoliter növény is jól érzi magát odakint, nem is beszélve a mediterrán származású fajtákról, amiket mind kitehetünk. Amire ilyenkor mindenképp érdemes figyelnünk, hogy a beltéri kaspók alja nem lyukas, így egy nagyobb esőzés után könnyen kárt tehet a cserepekben megálló pangóvíz. Az állandó odafigyelés ellenére, ha zivatarosabb időt jósolnak, a növényeket érdemes lehet védettebb helyre vinni. Az erősebb széllökésekkel is vigyáznunk kell. A nagyobb lombozatú kedvenceink könnyen felborulnak, de e nélkül is kárt tehet bennük az erős szél vagy huzat, így észnél kell lennünk.

 

Portalanítás

Sajnos a legtöbb városi lakásban gondot jelent az állandó por. Ez mindent, így növényeinket is belepi. Természetesen, ha lehetőségünk van rá, érdemes minél gyakrabban portalanítani, de egy alaposabb nyári tisztítás ilyenkor is jól jöhet. A nagyobb levelű növényeket a legcélszerűbb egy nedves ronggyal áttörölni. Óvatosan járjunk el, nehogy kárt tegyünk bennük. De ők se bennünk! A yukkák, dracénák és egyéb éles vagy szúrós levelű növények tisztításakor nem árt kesztyűt húzni. Apróbb, vagy kuszább levélzetű növényeknél szóba jöhet a tollseprű is, ezzel a sűrűbb lombozat belsőbb részein is alapos munkát végezhetünk.

Mindkét módszer után érdemes a növények letusolása is. Ehhez a legjobb őket cserepestül a kádba vagy zuhanyba állítani. A víz ne legyen túl meleg, a szobahőmérsékletű éppen megfelel. Viszont használjunk belőle bőven, hogy minden koszt lehozzon! Ebben segít, ha a vízsugarat is nagy nyomásúra állítjuk, ha nem töri le az ágakat, leveleket, akkor nem tesz kárt a növényben. Az erősen lecsobogó víz ellen a cserép tetejét érdemes csak egy nejlonzacskóval takarni, hogy a ne verje ki a földet az edényből.

Kertész Kesztyű, zöld, 7-8-9-10
1990 Ft
Oázis Virágzó szobanövény föld, 3 liter
449 Ft

Átültetés

Sok növény átültetését is ilyenkor a legcélszerűbb elvégezni. Ha a növényünk már nem is növekszik, ezt akkor is érdemes megtenni, hiszen a földből egy idő után kimerülnek a tápanyagok, ellenben a növényt károsító sók csapódhatnak ki. Ha a növényünk még növekszik akkor nagyobb cserépre is szükség lehet. Az ökölszabály szerint az új kb. 15-20 %-kal legyen nagyobb a réginél. Mikor a növényt kiemeljük a korábbi cserepéből a földet óvatosan rázzuk ki a gyökerek közül. Ha nagyon össze volnának kuszálódva, sűrűsödve a gyökerek finoman megpróbálhatjuk fellazítani őket. Az új kaspóba mindig jó minőségű virágföld kerüljön, lehetőség szerint kimondottan az adott növénytípus számára kialakított fajta. Készüljünk fel rá, hogy a friss föld az első néhány locsolás után jelentősen össze fog tömörödni, így pár hét múlva pótolnunk kell majd a hiányt. Ilyenkor érdemes lehet a növény fejlődését a földbe szúrt táprúddal is segíteni.