Ezek is érdekelhetnek

Szobanövények a szabadban

Top 10 szobanövény

A napsütéses időben minden figyelmünk a kertre irányul, pedig szobanövényeink is érzik, hogy beköszöntött a tavasz! Ne hanyagoljuk el őket, egy kis törődést nagyon meghálálnak a későbbiekben!

Frissítés

Ültessük át őket friss földbe, hogy a melengető napot kihasználva, nyáron jobban tudjanak fejlődni. A növénynek a cserép olyan, mint nekünk a ruha. Mi is kényelmetlenül érezzük magunkat egy mérettel szűkebb ruhában, és a növényünk sem tud megfelelően fejlődni, ha kinőtte cserepét. Nézzük meg a gyökereit: ha már kellően beszőtte a cserepet, vagy kilóg a gyökér a cserép alján, nagyon óvatosan ütögessük meg a cserép szélét, és emeljük ki a növényt a földdel együtt. A sérült, elhalt részeket vágjuk le. Ügyeljünk a cserépméretre! Ha a növény túl nagy cserépbe kerül, akkor csak a gyökere fog nőni, míg a növény nem fejlődik. Kétévente érdemes felfrissíteni a növény földjét, de csak a számára megfelelőt használjunk!

Vannak növények, mint például a bromélia, amelyek nehezen viselik az átültetést. Ha jól érzik magukat a régi földben, ne ültessük át őket. A tápanyag utánpótlását lassan bomló műtrágyával pótoljuk, vagy folyékony tápoldattal.

Védelem

Gyakran csak akkor vesszük észre, hogy valamilyen kártevő megtámadta növényünket, amikor jól megszokott helyéről elmozdítjuk, és más perspektívából látjuk. Ha apró, szürke vagy fehér, molyhos leveleket fedezünk fel, biztos, hogy kártevővel van dolgunk. Tisztítsuk meg a növényt! Ha csak kevesebb atkát, levéltetvet, pajzstetvet kell letisztítani a növényről, legújabb növényápoló szerünk jó megoldás lehet. A nagyon fertőzött növényekhez radikálisabb szer kell, de az a növénynek és a környezetnek sem a legjobb. Ha nincs nagy baj, ne használjunk erős vegyszereket, az apró kártevők egyedszámának csökkentéséhez tökéletes ez az enyhébb megoldás is.

Kertész Kesztyű, zöld, 7-8-9-10
1990 Ft

Dekor és funkció

Vannak növények, amelyek kedvelik a nedvesebb közeget. Egyengessünk el földjükön dekorgranulátumot, így biztosítjuk a növény számára megfelelő környezetet, mivel a víz hosszabb idő alatt párolog el. A hagyományos és a dekorgranulátum között mindössze esztétikai különbség van, a növénynek mindkettő megfelelő.

Oázis Agyaggranulátum 1 liter
699 Ft
Oázis Összecsukható rekesz
2490 Ft