Ezek is érdekelhetnek

Hogyan szárítsunk fűszereket?

Természetesen a csírák összességében nem tartalmaznak annyi tápanyagot, mint kifejlett társaik, de azokat könnyen emészthető, bontott formában tartalmazzák. Az otthoni csíráztatás pofon egyszerű és költséghatékony eleme az egészséges táplálkozásnak. Lássuk, hogy hogyan kezdjünk neki!

A csíráztatás menete

1. Előkészítés

Vegyük ki a törött és a repedt szemeket, a többit folyóvízben alaposan mossuk át ecetes-citromleves vízben, hogy az esetleges baktériumoktól megtisztítsuk őket.

2. Áztatás

A mosás után helyezzük a magvakat egy edénybe, majd öntsünk rá kétszer annyi vizet, mint amennyi a mag, hogy jól ellepje. Ivóvíz tisztaságú, enyhén langyos vizet használjunk, és egy kis idő után a felúszó, hibás szemeket, eltávolíthatjuk. Az áztatás alatt a magok eredeti méretük többszörösére dagadnak, de minden magnak eltérő mennyiségű áztatási időre van szüksége. A csíramagok tasakján megtalálható a pontos leírás, hogy mennyi ideig, milyen körülmények között kell áztatni, célszerű ezt betartani. Tartsuk a magokat sötét helyen 30-35 fok körüli hőmérsékleten. Ha nincs lehetőségünk ilyen meleg helyen tartani őket, lehet, valamennyi idővel több áztatásra lesz szükség.

3. Átmosás

A megduzzadt magokat ismét alaposan öblítsük át!

4. Csíráztatás

Helyezzük a magokat a tál felső rekeszébe, az alsót pedig töltsük fel vízzel. Az első napokban tartsuk a csírákat jól szellőző, sötét helyen, 28-30 fok körül, majd áthelyezhetjük őket világosabb helyre is. Hűvösebb szobahőmérsékleten lassabban csíráznak ki a magok.

csíráztatás

5. Öblítés

Vigyáznunk kell, nemhogy bepenészedjenek a magok, minden nap kétszer öblítsük le őket  folyó víz alatt, majd alaposan csöpögtessük a vizet. Ügyeljünk, hogy a víz ne álljon meg a magok alatt, mert ez beindíthatja a penészedést.

6. Maghéjak eltávolítása

Magtól függően, ideális körülmények között 2-4 nap után indul be a csírázás. Ilyenkor egy alapos átmosással a maghéjak leválnak a csíráról. Ezeket dobjuk ki.

Kertész Kesztyű, zöld, 7-8-9-10
1990 Ft
Oázis Összecsukható rekesz
2490 Ft

7. Fogyasztás

Ha a csírák készen állnak, fogyasszuk őket egészséggel! Rendszeres átmosás mellett tarthatjuk őket pár nappal tovább. Utoljára ismét alaposan mossuk át, és a maradék maghéjat is távolítsuk el! Jól zárható üvegben sokáig elállnak a hűtőben, így ha van egy emeletes csíratálunk, egyszerre több napi adagot is készíthetünk.

Lebomló biocserép 24 db, 6 cm, kerek
1190 Ft
Lebomló biocserép, 18 db, 8 cm, kerek
1390 Ft
Lebomló biocserép, 20 db, 6 cm, kocka
1290 Ft
Lebomló biocserép, 14 db, 8 cm, kocka
1290 Ft
Dehidratált tõzegtabletta, 24 db, 4 cm
1890 Ft
Mini üvegház lebomló tálcával, 28 x 5×5 cm
3990 Ft
Mini üvegház ablakba, 49×15,5 cm
4490 Ft