Ezek is érdekelhetnek

Hogyan tartsd életben a mikulásvirágodat (jövő év) mikulásig?

DIY ünnepi dekorációs ötletek mikulásvirággal – 2

Az ünnepi időszakban nagyobb kedvvel állunk neki kézműveskedni és díszíteni, ezekben a tevékenységekben pedig nagyszerű partner a mikulásvirág. A Stars for Europe (SfE) szakértői most olyan mikulásvirág DIY ötleteket osztanak meg, amelyek gondoskodnak az ünnepi hangulatról.

 Ragyogó mikulásvirág-csokor

Ha egy csokorba szedjük a mikulásvirágot, a mocsári magyalt (Ilex verticillata ) és némi fűszárítmányt, garantáltan különleges dísz kapunk! Nemcsak maa a kompozíció figyelemreméltó, hanem az is, hogy mennyire egyszerű az elkészítése. A kézműveskedés során szükség lesz mini mikulásvirágra, mocsári magyalra, dekoratív fűszárítmányra, például a rezgőpázsitra (Briza media, itt pirosra festett), kémcsövekre, kézműves drótra, piros szalagra, metszőollóra és egy vázára.

Első lépés: rögzítsük  a kémcsöveket a mocsári magyal száraihoz a kézműves drót segítségével
Második lépés: A szárakat egy szép csokorba rendezve kössük össze egymással és a fűszárítmánnyal a piros szalagot használva.
Harmadik lépés: Ezután a kémcsöveket meg kell tölteni vízzel, majd elhelyezni bennük a vágott mikulásvirágot, végül pedig az egész csokrot bele lehet helyezni egy friss vízzel teli vázába.

 

Csillagokkal teli tál, hogy az asztal is ünnepi díszben pompázzon 

Egy magyallal és mikulásvirággal beültetett tál különleges dísze lehet az ünnepi asztalnak. Egy kevés kézműves érzékkel mi is elkészíthetjük ezt a DIY ötletet.

Szükség lesz egy jó minőségű műanyag ültetőtálra, mini mikulásvirágra, több szár mocsári magyalra, komposztra, mohára, vastag és vékony arany színű drótra, fúróra, drótvágóra és metszőollóra.

Így kell elkészíteni:

Első lépés: A fúrógép segítségével kb. 5 centiméterenként készítsünk lyukakat a tál felső részén. Érdemes ügyelni arra, hogy a lyukak és a perem között elegendő távolság maradjon.
Második lépés: A drótvágóval vágjunk le egy kb. 25 cm hosszú darabot a vastag aranyszínű drótból minden lyukhoz. Ezután hajtsuk ketté a drótdarabokat, így megduplázva azokat és mindegyiket toljuk át az előfúrt lyukakon a zárt végükkel előre. Nyitott végeikből alakítsunk hurkot, hogy a drótdarabok ne csússzanak ki a helyükről.
Harmadik lépés: Nyissuk szét a drótok nyitott végeit és csavarjuk a két vég közül az egyiket először a szomszédos dróthossz köré, majd vissza a másik felére úgy, hogy dróthálót hozzanak létre.
 Negyedik lépés: Töltsük meg a tálat komposzttal és ültessük el benne a mini mikulásvirágot szorosan egymás mellé. Ami terület mégis kimarad a növények között, azt fedjük be mohával.
Ötödik lépés: A mikulásvirágok körül helyezzük el a mocsári magyal szárait a dróthálóba, amíg az már nem látszik.
Hatodik lépés: Végül rögzítsük a szárak végeit a hálóhoz a vékony drót segítségével, hogy azok ne lógjanak ki.

Tipp: Győződjünk meg róla, hogy az összes szárat ugyanabba az irányba fordítjuk, hogy kör alakú formát alkossanak.

Az elkészült mikulásvirág-tálat beltéren helyezzük el, méghozzá úgy, hogy kapjon elegendő fényt és védett legyen a huzattól.

Vágott mikulásvirág

A mikulásvirág mint vágott virág is tökéletes dísz. Ha a növény szárait ferdén elvágjuk és azonnal forró (kb. 60°C) , majd pedig hideg vízbe mártjuk, akár két hétig is megőrzi eredeti formáját. A forró víz egyfajta pajzsot képez a levágott területeken és megakadályozza a tejszerű nedv elszivárgását. Fontos, hogy a mikulásvirágnak mindig friss vize legyen, hogy minél tovább megőrizze eredeti formáját, illetve virágtáppal is segíthetjük.