Ezek is érdekelhetnek

DIY ünnepi dekorációs ötletek mikulásvirággal – 1

Hogyan tartsd életben a mikulásvirágodat (jövő év) mikulásig?

Az ünnepi időszakban nagyobb kedvvel állunk neki kézműveskedni és díszíteni, ezekben a tevékenységekben pedig nagyszerű partner a mikulásvirág. A Stars for Europe (SfE) szakértői most olyan mikulásvirág DIY ötleteket osztanak meg, amelyek gondoskodnak az ünnepi hangulatról.

 Mikulásvirág elegáns, újrahasznosított amfora ültetőben

Ezt a stílusos, újrahasznosított anyagokkal készülő díszt egyszerűen elkészíthetjük otthon is. Szükség lesz hozzá egy régi tálra, ültetőedényre, egy mikulásvirágra, komposztra, fekete festékre, sütőporra és szilikonra.

 

Először a szilikon segítségével kell rögzíteni a tálat a növénytartó aljára, majd hagyni kell megszilárdulni.
Ezután keverjük össze a fekete festéket némi sütőporral a minél mattabb és érdesebb színhatás elérése érdekében.
Ecsettel csepegtessük a festéket a cserépre és hagyjuk magától megszáradni.
Végül a tál méretétől függően ültessünk el benne egy vagy több mikulásvirágot, az elkészült díszünket pedig helyezzük világos, meleg helyre, ahol védve lesz a huzattól.

Tipp: csak enyhén öntözzük a növényt, kerüljük a pangó vizet.

 

Trendi és természetes: lebegő kokedama mikulásvirággal

A kokedama rendkívül népszerű, a lakberendezési magazinokban és blogokon egyaránt hódít. Miért pont az adventi díszek közül hiányoznának? Ez a díszes koszorú nemcsak azért különleges, mert három gyertyát tartalmaz a megszokott négy helyett, hanem a mohagömbökön lebegő élékpiros mikulásvirágok teszik igazán kivételessé. Ez a nem mindennapi dísz mindössze néhány lépésben könnyen elkészíthető.

Amire szükség lesz: farönk korong, piros mini mikulásvirág, moha, aranyszínű drót, tövises gyertyatartó, három gyertya, vékony fapálcikák, fenyőág; fúrógép, metszőolló.

Tipp: a felhasználandó mikulásvirágok száma a rönkszelet méretétől függ.

 

Elkészítése:

Első lépés: a fúróval készítsünk lyukakat a farönk-szeletbe a gyertyatartóknak és a fapálcikáknak. Ügyeljünk arra, hogy a lyukakat megfelelően helyezzük el a fában, mert a kokedamákat később az ezekbe helyezett fapálcikákra fogjuk felhelyezni.
Második lépés: Helyezzük a gyertyatartókat és a fapálcikákat a kifúrt lyukakba.
Harmadik lépés: Vegyük ki a mini mikulásvirágokat a cserepekből, tekerjük be a gyökérlabdákat mohával, majd rögzítsük a dróttal.

Tipp: Az ültetés megkezdése előtt öntözzük meg a növényeket, hogy a gyökérlabdák nedvesek legyenek.

 Negyedik lépés: Óvatosan nyomjuk a mikulásvirág kokedamákat a fapálcikákra, hogy egy szintben legyenek egymással.
Ötödik lépés: A díszítéshez fenyőágakat is használhatunk. Ha szükséges, ezeket rögzítsük a dróttal a gyertyatartókhoz, hogy a helyükön maradjanak. Végül helyezzük a gyertyákat a gyertyatartókba, majd helyezzük az elkészült díszt egy világos, huzattól védett helyre.

Tipp: A mini mikulásvirágok vízellátásáról kétféleképpen is gondoskodhatunk. Az egyik módja, hogy felülről öntözzük. A másik pedig, ha a mohába csomagolt gyökérgömböket néhány naponta egy vízzel töltött edénybe helyezzük, ahol megszívhatják magukat a számukra szükséges mennyiségű nedvességgel. Jól csöpögtessük le őket, mielőtt visszahelyezzük a fapálcikákra!