Ezek is érdekelhetnek

Muskátlik tízparancsolata

Nagy Egynyári határozó

Nyáron a legtöbb ház ablakát és erkély korlátját virág díszíti. Az örömteli látványért azonban meg is kell dolgozni. Nem elég a palántákat kiváló minőségű földbe és egyszerre divatos és praktikus balkonládába ültetni, egyéb teendőnk is akad.

Természetesen az öntözés az egyik legfontosabb dolgunk. A nyári kánikulában még a folyamatos tűző napfényt kedvelő muskátliknak is rengeteg vízre van szüksége. A legjobb, ha minden reggel öntözzük őket. Ugyanakkor a vízben állni az egynyáriak sem szeretnek, így lehetőség szerint többször kevesebb vizet adjunk nekik.

Prémium Balkon föld, 20 liter
1790 Ft
Oázis Muskátli és balkonnövény tápoldat 1000 ml
1490 Ft
A petúniák elnyílt virágait minden nap érdemes lecsípni

Szintén fontos a tápoldatozás. A legtöbb fajta számára elegendő hetente egyszer folyékony tápoldatot adni a vízhez. Ezzel szemben a petúniák például sokkal jobban kedvelik, ha rendszeresen, de viszonylag kevés tápanyagot kapnak. Az ilyen, folyamatos és egyenletes tápanyagellátást lassan lebomló műtrágyával vagy táprúddal garantálhatjuk a legjobban. A petúniák metszése, különösen a csüngő fajtáké elmaradhatatlan feladat, ha egész nyáron csodálni akarjuk a virágokat. A látványosan hosszabb hajtásokat mindenképp távolítsuk el, de általánosságban is elmondható, hogy az erősebb virágzási hullámokat követően növény tömegének kb. 20%-át érdemes megmetszeni. Sőt, a megnyúlt, kevés bimbóval rendelkező szárakat az ilyen nagyobb alkalmaktól függetlenül is vágjuk le. Ezt követően az ő újravirágzásukat is berobbanthatjuk egy adag folyékony tápoldattal.

A lobéliát fővirágzás után erősen vágjuk vissza

Hasonlóan érdemes eljárni a muskátlikkal is. Egy nyáron akár kétszer is megmetszhetjük őket, a szárak hosszának akár kétharmadáig is. Az ő különlegességük annyi, hogy nem elég az elnyílt virágokat leszedni, de az egész virágszárat érdemes kitörni a tőről. Ha kitapasztaltuk, egy roppantós mozdulattal könnyedén menni fog. Szintén így járjunk el az esőverte, megfonnyadt virágokkal is. Ugyan 1-2 napig még egész jól néznének ki, így fájhat értük a szívünk, ha megszabadulunk tőlük hamar újra teljes értékű virágokat kapunk. A muskátlik rengeteg tápanyagot fogyasztanak. A lassan lebomlók mellett is érdemes hetente folyékonyt adni nekik. Azonban, ha teleltetni szeretnénk őket, ezt augusztusban szüntessük be!

Oázis Balkon és muskátli trágya, 1 kg
1390 Ft
Oázis Muskátli és balkonnövény föld, 10 liter
699 Ft

Általában a legtöbb növényre, így a bőven virágzó egynyáriakra is igaz, hogy az elnyílt, elszáradt, vagy csak részben sérült virágok eltávolításával újak növesztésére ösztönözzük a növényt. Különösen így van ez a celóziák, bársonyvirágok, lobéliák esetén. Utóbbit az első fővirágzás után, júliusban egészen drasztikusan, kétharmadára is visszavághatjuk.

A díszcsalán metszéssel dúsabbá tehető

Velük szemben a levelükkel díszítő növényekkel, például a számtalan változatban kapható díszcsalánokkal másképp kell eljárnunk. Ők egész magasra is meg tudnak nőni, így ha már elérték a nálunk kívánatos magasságot, érdemes a csúcshajtást kitépni, hogy inkább bokrosodjanak. Ezt persze rendszeresen meg kell ismételnünk, ha szép bokros növényt szeretnénk. Virágjaik elég jelentéktelenek, így érdemes tőlük is megszabadulni, hogy a fenti hatást tovább erősítsük, és a megfelelő helyre csoportosítsuk a növény energiáit.