Ezek is érdekelhetnek

Hogyan szárítsunk fűszereket?

Csíráztatás otthon

Ahogy minden művészeti ágban, úgy a konyhaművészetben is állandó fejlődést figyelhetünk meg. A mesterszakácsok a világot járva, új ízek, színek és illatok után kutatva rendszeresen megújulnak, új hagyományokat és trendeket teremtenek. Ilyen a manapság már idehaza is egyre divatosabb ehető virágok használata a konyhában. Sokuk íze is izgalmas gasztronómiai élményeket ígér, azonban élénk színüknek hála leginkább díszítésként használják szirmaikat. Mi most hét, a kertekben jól ismert virágot mutatunk be, melyek a tányéron is remekül szolgálnak.

Kerti sarkantyúka

Ez a megjelenésben sem utolsó virág egykor népszerű része volt a veteményeseknek, hiszen amellett, hogy alig kell gondozni, több ehető társát, így a krumplit ás paradicsomot is megvédi kártevőiktől. Mi most mégis különleges, összetett íze miatt említjük meg: az elsőre édeskés, majd borsos virágszirmok élénksárga színüknek köszönhetően minden zöld salátát, köretet feldobnak.

A pitypang kisütve ínyencséggé válhat

Gyermekláncfű

Szinte biztosan mondhatjuk, hogy ha van olyan növény, amit mindenki ismer, akkor az a pitypang. Bár alkalmanként szinte minden kertben felüti a fejét, mégis kevesen tudják róla, hogy ehető. Bár a levelek és a virágzat egyaránt ehetőek, Amerikában mégis inkább ez utóbbi fogyasztják, ráadásul sülve, hogy megszabaduljanak az amúgy gyakran jelentkező kesernyés íztől. A teljes virágzatot tojássárgájába, majd kukoricakorpába forgatják és kisütik.

Körömvirág

Sokkal ismertebbek a körömvirág jótékony hatásai, gyógynövényként rengeteg készítményben találkozhatunk vele. Azonban a konyhában is segítségünkre lehet a szegények sáfránya, hiszen így is hívják a méregdrága fűszerhez hasonlóan mindent megfestő virágot.

Körömvirág (Calendula officinalis)
Büdöske (Tagetes erecta antiqua ,yellow)

Büdöske

A kertekből, közterekből, parkokból jól ismert büdöskét szintén köretekhez, rizsbe, tésztába keverve használhatjuk legkönnyebben a konyhában. Persze, mivel rengeteg színárnyalata létezik díszíteni is remekül lehet vele.

Borágó

A végén rugaszkodjunk el kissé a vöröses-sárgás színárnyalatoktól és ismerjük meg a borágót! Az élénk kék színű szirmok a virág lehullása után lesznek ehetőek, ekkor mártásokat dobhatunk fel uborkára emlékeztető ízével, vagy az étkező asztalon ritka színével szinte bármit díszíthetünk.

Borágó (Borago officinalis)
Szegfű (Dianthus deltoides ,Brillant,)

 Szegfű

A kerti szegfű szintén jól használható mártások, befőttek készítésénél, hiszen talán nem is túl meglepő módon , a szegfűszegre emlékeztető íze van.

A krizantémból gyakran készül tea

Krizantém

A krizantémot a Távol-Keleten már évszázadok óta nagy becsben tartják, tenyésztik és nemesítik. Az idehaza ismert fajták többsége is innen származik. Virága láz- és gyulladáscsökkentő, leggyakrabban forró teaként használják, de különlegesen kesernyés íze miatt salátákban is megállja a helyét. Szezonja koraősszel kezdődik, győződjünk meg róla magunk is!