Ezek is érdekelhetnek

Hogyan szárítsunk fűszereket?

Csíráztatás otthon

Nincs is jobb érzés a téli hidegben, mint egy forró csésze tea. Főleg, ha még az egészségünknek is jót teszünk vele! Nem hiába egyre nagyobb az érdeklődés a gyógyteák iránt, hiszen számos esetben lehetnek segítségünkre, akár komoly betegségek kiegészítő gyógymódjaként is használhatjuk őket. Ráadásul számos gyógynövény könnyedén termeszthető otthon, akár egy teraszon is!

Hogyan készül?

A teákat általában szárított növényi részekből, leggyakrabban levelekből, virágszirmokból, teljes virágzatokból, magokból, termésekből készítjük. Fontos, hogy mindig csak a megfelelő részeket használjuk fel!

Elkészítésüknek 4 módja van:

Forrázat: A növényt leforrázzuk, majd jellemzően 5-10 percig lefedve állni hagyjuk, majd átszűrjük.

Főzet: A teafűvet a vízzel együtt 10-15 percig főzzük, majd szűrjük.

Pállítás: hosszabb ideig (4-8 órán át) tartó áztatás 30-70 °C-on

Áztatás: A legidőigényesebb módszer. Akár 8-12 órán át tartó áztatás szobahőmérsékleten.

Feldolgozás

A növények leveleinek, hajtásainak és virágainak víztartalma könnyen elérheti a 90%-ot, azonban hosszabb eltárolásra csak 10% körüli nedvességtartalom mellett alkalmasak. Így a szárítás a legtöbb gyógynövény esetében nélkülözhetetlen munkafolyamat.

Körömvirág

Calendula

A körömvirág az egyik legszélesebb körben használt gyógynövényünk, azonban leginkább krémként ismert, amiért házi termesztésével kevesen próbálkoznak. Pedig forrázata külsőleg, a krémekhez hasonló módon nehezen gyógyuló sebeken segít, hámosít. Csípések, ekcémák, egyéb bőrproblémák esetén is kiváló borogatás. A tea belsőleg is fogyasztható, gyomor- és nyombélfekély kiegészítő kezelésére, epe-hólyaggyulladásra, görcsoldásra is alkalmas.

Mediterrán származású, napfény és melegigényes, homokos, laza talajt kedvelő mezőségi egynyári.

Vetés: Március eleje
Betakarítás: Május végétől a virágokat folyamatosan szedjük, hogy újakat hozzon.
Feldolgozás: Azonnal, kb. 40 fokon szárítsuk.

Régóta népszerű gyógynövényünk a körömvirág

Orvosi Zsálya

Salvia officinalis

Hosszú évszázadok óta termesztett növény, melynek még latin neve is a gyógyításra utal. A leveleiben nagy mennyiségben felhalmozódó illóolajok gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antioxidáns hatással rendelkeznek. Leginkább torok-, fogíny- és szájnyálkahártya gyulladás kezelésére öblögetőként alkalmazható, de mindenféle megfázásos, légúti tüneteket is kiváltó betegség esetén enyhülést hoz. Kevéssé ismert, de külsőleg izzadságcsökkentésre is alkalmazható.

Mediterrán származású szárazságtűrő és melegigényes növény, a kemény fagyoktól védeni kell. A meszes talajokat kedveli leginkább.

Vetés: Április végétől
Betakarítás: Május végétől, az elfásodott részek felett.
Feldolgozás: 40 fokon szárítsuk.

Szinte bárhol könnyen terem a zsálya
A mentateát szinte mindenki ismeri

Borsmenta

Mentha × piperita

Bár gasztronómiai célokra és egyéb termékek ízesítésére, illatosítására széles körben elterjedt, a gyógyászatban ritkábban alkalmazzuk. Pedig könnyű termeszthetősége miatt erre is kiváló.  Teája igen egészséges. Emésztési zavarokra, felfúvódásra, menstruációs panaszokra jó hatással van. Epe- és nyáltermelés fokozó hatása epegyulladáskor is segít.

Melegigényes de többnyire télálló növény mely igen gyorsan növekszik. Ugyanakkor nyáron folyamatos öntözéséről gondoskodni kell.

Ültetés: májustól palántákkal
Betakarítás: Évente két háromszor bimbós állapotban, virágzás előtt.
Feldolgozás: Azonnal, kb. 40 fokon szárítsuk.

Kerti izsóp

Hyssopus officinalis

Szintén sokoldalú és nagymúltú növény, hiszen már az ókortól fűszerként és gyógynövényként is találkozhatunk az árvacsalánfélék ezen tagjával. Levelei és virágzata főzetét izzadsággátlóként is használhatjuk, de megfázások esetén még hasznosabb. Légúti gyulladások panaszainak enyhítésére kiváló. Zúzódások elszíneződése, bedagadása ellen külsőleg, borogatásként is hatásos. Vérnyomásemelő hatása is ismert, az erre érzékenyek inkább kerüljék.

A Földközi-tenger partvidékének kopár, sziklás lejtőiről ered, így igen strapabíró, igénytelennek mondható növény. Félárnyékban is jól érzi magát, de a magas hatóanyagtartalom érdekében sok napfényt igényel.

Vetés: Márciustól
Betakarítás: A virágzás kezdetétől folyamatosan
Feldolgozás: A szárításra nem kényes

Megfázások ellen hasznos az izsóp

Fontos!

A gyógyteák nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A gyógyteák semmilyen esetben sem az orvosi kezelés helyettesítésére valók, azokat csak kiegészíthetik. Betegség esetén fogyasztásukat mindenképp beszéljük meg kezelőorvosunkkal! Várandósság és szoptatás ideje alatt mindig külön tájékozódjunk!