Ezek is érdekelhetnek

Gyümölcsfák: Átfogó fajtaajánlás

Mindent a szabadgyökeres gyümölcsfákról!

Mikor végezzük?

Az első permetezést a fagyok elmúltával, közvetlenül a rügyfakadás előtt kell elvégeznünk. Enyhe tél esetén ez már február közepén is megeshet, de március közepéig mindenképpen elvégzendő. Nagyon fontos, hogy olyan időt válasszunk, amikor előre láthatólag pár napig nem lesz fagy, és szélcsendes időre számíthatunk. Mivel a lemosó permetezést nagy lémennyiséggel kell végezni, egy közvetlen fagy nem tesz jót a növénynek, szélben pedig nagy az esélye, hogy a permet nem tapad meg megfelelően a felületen.

Permetezés előtt

A metszést ajánlatos még a permet előtt elvégezni. Mindenképpen használjunk a sebfelületeken sebkezelőt (Fabalzsam, Fagél, Fadoktor, stb.), hogy a gombák, baktériumok ne tudják a seben keresztül megfertőzni a növényt.

Oázis Általános virágföld, 50 liter
2190 Ft
Oázis Ásó
6490 Ft

Milyen szert használjunk?

peremetezésMás- és más szert kíván gomba, baktérium, rovarkár elleni védekezés. Az atkák, tetvek ellen olajos permet szükséges, a lisztharmat ellen kéntartalmú szerrel védekezünk, míg a gomba, monília, tűzhalál ellen a réztartalmú szerek a megfelelőek. Hogy ne kelljen kevergetnünk a különböző vegyszereket, használjunk Olajos rézként, vagy Vegesolt, amelyek teljesen összetett készítmények, a megfelelő arányban tartalmazzák az összetevőket.

Oázis Faiskolai Ásó, Y nyelû
6490 Ft
Oázis Ásó, Y nyelű
6490 Ft

Adagolás

A csomagoláson lévő adagolást mindenképpen olvassuk el. Általánosan azt lehet elmondani, hogy 10 liter permetlé 3 db 2,5-3 méteres fára elég. 1 liter Olajos rézkén oldat kb. 43 liter teljes erősségű permetlét eredményez. Természetesen sokkal több jön ki, ha enyhébb oldatot készítünk.

Különböző gyümölcsöknek különböző kártevőik vannak, de a tél végi lemosó permet mindegyiknek megfelelő. Egyes fajok, mint a sárgabarack, szilva, meggy és a cseresznye, igényelnek további permetezéseket is, mivel ezek nagyon érzékenyek a monília nevű fertőzésre, amibe akár bele is pusztulhatnak. Ezért ezeket a többször érdemes permetezni:

  1. Február végén, a fagyok elmúltával lemosó permet Olajos rézkénnel.
  2. Virágzásban monília ellen több alkalommal kell védekezni Topas vagy Chorus növény védőszerrel.
Oázis Szarvasmarhatrágya, 45 liter
2190 Ft
Oázis Szarvasmarhatrágya, 20 liter
1290 Ft

Mivel segíthetjük még a növényt a védekezésben?

Ha ezeket a permetezéseket megejtjük, akkor elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk gyümölcsfáink védelme érdekében. De hogy erős, ellenálló növényeink legyenek, ne felejtsük el a tavaszi és az őszi trágyázást, amely elengedhetetlen a növény immunrendszerének erősítésében.