Ezek is érdekelhetnek

Gyümölcsös: a szeder

A folyton termő gyümölcsös

A máln maradványait – egy sor más élelmet szolgáltató növénnyel együtt – megtalálták a svájci cölöpépítményekben; az ott lakók étlapjának 25 gyümölcse között a szeder és a málna is rendszeresen szerepelt.

A málna igényei

Önbeporzó, gyökérsarjakkal szaporodó, bogyós félcserje, aminek nagyon sok fajtája van. Választhatunk korai, középérésű, kései, kétszer vagy folyamatosan termők közül. Kedveli a világos fél-árnyékot, szélvédett helyet, az állandó talajtakarást és a gyengén savas kémhatású, nedves, laza talajt. Sövényként a kerítés mellé is ültethető, de nevelhetjük rács mellett is. Ültetési időszak az ősz, szeptember – október és a kora tavasz. A tőtávolság 40-60 cm legyen és a sorok egymástól 1,20-1,60 m – távolságra legyenek egymástól. Tápanyagban gazdag, nem agyagos talajt igényel. Laza homoktalajba sok tőzeget, istállótrágyát, zöldtrágyát dolgozzunk be. Jól fejlődik a csapadékban gazdag terülteken. Nem szereti, sőt kimondottan szenved a hőségtől. Forró, aszályos időszakban a gyümölcsök „rásülnek” a növényre, és nehéz őket leszedni. Fényigénye nagy, nem tűri az árnyékolást. Gyümölcseink között egyike a leginkább csapadékigényes termő növényeknek.

Oázis Eper és aprógyümölcs trágya, 1 kg
1390 Ft
Prémium szerves eper és bogyós trágya, 1,5 kg
2490 Ft

A málna metszése

A málnát két alkalommal kell metszeni, nyáron és télen. Az első a ritkító metszés, a másik a termővesszők visszametszése. A ritkító metszést nyáron, közvetlenül a szüret után végezzük. Feladatunkat a letermett termővesszők eltávolításával kell kezdeni, amiket a talaj felszínén metsszünk el. Ezután következik a zöld sarjak ritkítása. A málna télvégi metszése viszonylag egyszerű, bár ezt a munkát érdemesebb még az előző év augusztusában elvégezni. A fiatal vesszők nyáron erőteljesen hajtanak, következő évben gyümölcsöt hoznak, majd el is pusztulnak. Ezért a letermett vesszőket közvetlen a talaj felett le kell metszeni. Ezzel egy időben vágjuk ki a gyenge fiatal hajtásokat is, csak az erőteljeseket hagyjuk meg.

Oázis Szarvasmarhatrágya, 45 liter
2190 Ft
Oázis Szarvasmarhatrágya, 20 liter
1290 Ft

A málna betegsége

A málna betegsége a didimellás vesszőfoltosság. Felismerhető, hogy kezdetben előbb szürke, majd később ibolyás színű foltok jelennek meg, majd felrepedezik a kéreg és elhalnak a hajtások. A megbetegedett részeket lehetőleg azonnal vágjuk ki, és semmisítsük meg. Megelőzésként használjunk talajtakarást, zsurlófőzettel permetezzük. A tél végi lemosó permetezéskor a málnát se hagyjuk ki. Különösen akkor válik fogékonnyá a betegségre, amikor tavasszal a talaj erősen felmelegszik, így ha takarjuk a talaját, ezt megelőzhetjük.

Fertődi zamatos málna

Jó termőképességű, megbízhatóan télálló, vesszőbetegségekre nem fogékony, magyar nemesítésű fajta.

Polka – folytontermő málna

A Polka fajta július közepétől kezd teremni, a csúcshozama augusztus közepén várható, ezután novemberig hozza gyümölcseit.

Golden Bliss

A Blissy sárga termésű mutációja. Az alapfajtához hasonlóan június végétől szeptember végéig szüretelhetők a termései.

Oázis Általános virágföld, 50 liter
2190 Ft
Oázis Ásó
6490 Ft

Lucana (Resa)

Erős növekedésű, közepes sarjhozamú fajta. Sarja tüskementes. Terméshozama közepes. Gyümölcse középnagy, kúpalakú, világos piros, könnyen szedhető. Jó ízű, aroma gazdag. Érés kezdete nagyon korai. Augusztus végén, szeptemberben rendszeresen másodtermést hoz.

Autumn Bliss (Blissy)

A szüret június végén kezdődik és októberig tart. Nagyon bőtermő.

Niniane (Rubaca)

Középkorai érésű. Közepesen, erősen növő, közepes számú fiatal hajtást nevelő fajta. Kevésbé fogékony vesszőbetegségre és gyümölcsrothadásra.

Primeberry® Sugana

Ez az új, sarjontermő málna fajta egy új lépcsőfokot jelent a málnatermesztők életében. A fajtára jellemző a jó állag, a nagy gyümölcsméret, a kiváló íz, a csillogó piros bogyószín, a hosszú érési idő, és a 98%-os, első osztályú gyümölcshozam.

Oázis Faiskolai Ásó, Y nyelû
6490 Ft
Oázis Ásó, Y nyelű
6490 Ft

Tulameen

Középkésői érésű, igen bőtermő és remek ízű. A gyümölcshús kemény, emiatt a termés jól szállítható és tárolható. Érési ideje hosszú, sokáig szüretelhető. Vesszői erőteljes növekedésűek, enyhén fagyérzékenyek.

Willamette

Könnyen szedhető. Vírus rezisztens, igen robusztus fajta, ellenálló gyökérbetegségekkel szemben is.

Glen Ample

Korai érésű, igen hosszú érési idejű fajta. Bogyója nagy, íze kellemesen harmonikus. A termések viszonylag sokáig vesszőn tarthatók, kemény hús, jó szállíthatóság és tárolhatóság jellemzi.