Ezek is érdekelhetnek

Gyümölcsök az egészségünkért

Gyümölcsfák: Átfogó fajtaajánlás

Maradványait – egy sor más élelmet szolgáltató növénnyel együtt – megtalálták a svájci cölöpépítményekben; az ott lakók étlapjának 25 gyümölcse között a szeder és a málna is rendszeresen szerepelt.

A szeder igényei

A szeder a védett, napos, zord szelektől megkímélt helyet kedveli. A beérett vesszőkben a téli fagy csak a nagyon szigorú teleken tesz kárt. A talaj iránt meglehetősen érzékeny, a tápdús, jó szerkezetű földben terem szépen. Fontos, hogy a talajban egyenletesen, és elégséges nedvesség legyen. Az erőteljes növekedésű szeder sok tápanyagot és vizet igényel, de előnye, hogy egyelőre nincs olyan betegsége, amely ellen rendszeresen kellene védekezni.

Oázis Általános virágföld, 50 liter
2190 Ft
Oázis Ásó
6490 Ft

Telepítés előtt a talajt 40-50 cm mélyen meg kell forgatni, de legalább ilyen mélységű és elég nagy gödröt kell ásni. A gödörbe tegyünk szarvasmarhatrágyát, hogy a szeder kezdeti fejlődését meggyorsítsuk. Később is bőséges tápanyagellátásban kell részesíteni.
A szeder hosszú, 4-5 m-es indákat növeszt, ezért a töveket a sorban legalább 2,5 m távolságra kell ültetni, a hosszú és súlyos indáknak támasztékra van szükségük. Az előnevelt növénykéket ősszel, de kora tavasszal is ültethetjük. Ültetés után mindenképpen alaposan tömöríteni kell a talajt, és a növényeket többször is szükséges beöntözni.

A szeder metszése

A kiültetett szedernövény szárait 20-25 cm-re vissza kell vágni. Az első évben csak 1-2 hosszú vesszőt hagyjunk meg, de ezeket máris kötözzük a támasztékhoz, hogy minél több napfényt kapjanak. A nyáron fejlődő hónaljhajtásokat július-augusztusban vissza kell vágni, hogy a hónaljrügyek megerősödjenek, mert ezekből indulnak ki a jövő évi termőhajtások. A szeder vesszői csak két évig élnek. Letermés után elhalnak, tehát ezeket ki kell vágni. Helyettük a tőből újabb hajtások nőnek. A termő szedertövön legföljebb 5-6 termő (kétéves) ős ugyanennyi egyéves hajtást hagyjunk meg. Ezt a munkát folyamatosan kell végezni, mert különben a gyorsan fejlődő indák kifutnak a kezünkből. A letermett vesszőket közvetlenül a talajszint fölött kell visszametszeni. Tövenként 3-5 kg termésre számíthatunk.

Oázis Faiskolai Ásó, Y nyelû
6490 Ft
Oázis Ásó, Y nyelű
6490 Ft

Theodor Reimers

Szép, nagy bogyójú, de tüskés fajta, amelynek a metszése és szedése kínzóan kellemetlen munka.

Thornfree

Ez a néhány éve importált, amerikai szederfajta tüskementes. Nem fagyérzékeny, lombhullató és tartósan tüskementes. Fajtatársa, a Thornless Evergreen fajta örökzöld, szabdalt levelű, és a sarjai ismét tüskések lesznek.

Loch Ness (Nessy)

A jövő tüskementes szederfajtája! Igen korai érésű, július közepén-végén már szedhető is. Bogyói igen nagyok, fényesen csillogóak, kellemes ízűek, kemény.

Navaho

A „felálló vesszőjű” Navaho-család nagyon korai érési idejű (Navaho előtt 10-14 nappal érő) tagja. Gyümölcsei nagyon nagyok, egyébként mindenmás tulajdonságában hasonlít a Navaho fajtához.

Triple Crown

Korai érésű, nagyon erős növekedési erélyű szeder fajta, ideális fajta házak előtti díszítő lécrácsok befuttatására. Gyümölcsei közepes nagyságúak, de nagyon aromásak és édesek. Érés kezdete augusztus elejére tehető.

Oázis Eper és aprógyümölcs trágya, 1 kg
1390 Ft
Prémium szerves eper és bogyós trágya, 1,5 kg
2490 Ft

Gyümölcse nagy, pirosas vagy sötétbordó, lédúsabb, mint a szederé, és kissé fanyar.

A Szedermálna

A szedermálna a málna és a szeder keresztezéséből jött létre a XIX.század végén. Gyümölcse nagy, pirosas vagy sötétbordó, lédúsabb, mint a szederé, és kissé fanyar. A szedermálna átlagos magassága kifejlett állapotában elérheti a 200 centimétert is. A betegségekkel szemben hasonlóképpen ellenálló, mint a szeder, és termesztésében mindenben megegyezik a szeder igényeivel. Ültetési időszaka a március és a november, ültetési távolsága nagyjából 1-1,5 méter. Kedveli a tápanyagban dús talajt. Jellemző, hogy támrendszert és rendszeres kötözést igényel, ezért érdemes kerítés vagy lugas mellé telepíteni. Érési időszaka a július – augusztus.

Oázis Szarvasmarhatrágya, 45 liter
2190 Ft
Oázis Szarvasmarhatrágya, 20 liter
1290 Ft

Buckingham Tayberry

A Tayberry tüskementes szelekciója, egyéb tulajdonságaiban nagyon hasonlít a szülőfajtára. Erős növekedésű, magas hozamú fajta, egyedi ízzel.

Tayberry

A Tayberry a szeder és málna jó tulajdonságait ötvöző különleges bogyósgyümölcs hibrid. Enyhén muskotályos ízű, hosszúkás gyümölcsű. Erős vesszei, magas hozama, egyedi íze teszi nagyszerűvé. Nem tüske nélküli!