Ezek is érdekelhetnek

Kúszónövények – általános ismertető

A tartós növekedéshez…

…stabil alapok kellenek. És ez nem csak a közgazdaságtanban igaz! Fontos, hogy a lugasnak szánt támrendszer masszívan álljon, hosszú idő alatt se gyötörje meg az időjárás. A rozsdának ellenálló fém-, vagy a korhadást jól tűrő, kezelt faszerkezetek a legalkalmasabbak. Ha a szerkezetet egyszer már befutották a növények később lefesteni, ápolni nagyon nehézkes lesz, ezért fontos, hogy a lehető legjobb alappal vágjunk bele már a legelején.

Már csak idő kérdése

Ha a támrendszer megvan, számos futó és kúszó növény közül választhatunk. Ráadásul ezek többsége igen gyorsan növekszik, így ha a körülmények ideálisak nem kell majd éveket várnunk a nyári forróságban enyhülést hozó árnyékra. A legnépszerűbbek növények közt számos klasszikus megtalálható, de egyre népszerűbbek a levelük mellett a virágzatukkal is díszítő, esetleg gyümölcsöt is hozó fajták.

A klasszikusok

A lugas az idősebb generációk számára egyet jelent a szőlővel, esetleg vadszőlővel. Ezek kétségtelenül jó választások lehetnek, azonban főleg a nemes fajták elég sok gondozást igényelnek. Permetezés nélkül nehéz biztosítani a szüretet, ez pedig nem biztos, hogy szerencsés a ház közvetlen közelében. A borostyán is gyorsan nő és egybefüggő árnyékot ad, ám ha legmelegebb nyári helyeken maga sem viseli jól a tűző napot.

 

Tapadó vadszőlő, ötlevélkéjű vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia)
Közönséges vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata Veitchii)
Tarkalevelű kaukázusi borostyán (Hedera colchica Sulfur heart)
Erdei borostyán, közönséges borostyán, repkény borostyán (Hedera helix)
Borostyán (Hedera Helix)
Borostyán (Hedera Helix ,Hibernica,)
Golgotavirág

A virágzó csodák

Egyre népszerűbbek a gyönyörű virágokat hozó klemátiszok, különleges megjelenésű golgotavirágok. A klasszikus közt is említhettük volna futó- vagy vadrózsákat mely akár júniustól szeptemberig virágzik és hagyományos bokorrózsáknál sokkal kevesebb gondozást igényelnek. Akár tíz méter magasra is felkúszik, és tavasz végén hatalmas virágfürtöket nevel a lilaakác. Nagyon strapabíró és agresszív növény, a gyengébb fa szerkezeteket könnyen megroppanthatja, így érdemes vigyázni vele. Elképesztően gyors növekedésre képes a trombitafolyondár, mely júliustól szeptemberig megállás nélkül hozza narancsos hangszerekre emlékeztetű virágait. Sokak kedvence, de kiirthatatlan volta miatt többen megbánják az ültetését. Szintén népszerű választás a kerti sarkantyúka, azonban legyünk résen: ha nem a futó változatát vásároljuk, aligha nőhet 30 centinél magasabbra. Ellenben a lugasra-való akár 3 méter magasra is felfut. Nemcsak sárgás virágokkal örvendeztet meg minket, egészen a fagyokig, de levele és virága is ehető, enyhén édeskés, kissé csípős, salátákba ideális. Ennek ellenére számos rovarkártevőt elriaszt, ami külön plusz pontot érdemel.

Nagyvirágú iszalag (Clematis ,Ernest Markham,)
Nagyvirágú iszalag (Clematis,Lady Betty Balfour,)
Kék golgotavirág, kék passióvirág (Passiflora caerulea)
Nagyvirágú iszalag (Clematis,Sir Garnet Wolseley,)
Trombitafolyondár (Campsis radicans, Flamenco,)
Trombitafolyondár (Campsis Radicans ,Flava,)
Kínai lilaakác, kékakác, kúszóakác (Wisteria sinensis)
Futórózsa (Red Blance)
Lilaakác

Aláülök, megeszem

Bár két ehető növényt is említettünk korábban, most még egy bekezdést szentelünk a gyümölcstermő növényeknek. A szeder és a málna is jól kúszik felfelé és sűrűn benövi a támrendszert. Alulról szedni őket ráadásul még könnyebb is lehet, hiszen a gyümölcsöt lehúzza a súlya. Mindkettőből kaphatók kevésbé szúrós, tüskétlen változatok is. Kevéssé ismert tény, hogy számos kivi faj is remekül megél magyar klímán, ráadásul a pergolára is felkapaszkodnak. A sűrűn benőtt szerkezeten az sem fog gondot okozni, hogy a termő egyedek mellé porzókat is kell ültessünk ha be akarjuk biztosítani a finom termést.