Télen a letaposott hó, a megfagyott „latyak” folyamatos problémát jelent mindenki számára. A védekezésben és a megelőzésben nagy szerepe van a jégmentesítő anyagoknak. Hatékony, gyors és biztonságos megoldás a CC Road használatával érhető el. A CC Road a legkézenfekvőbb választás a jégmentesítésre, évtizedek óta sikeresen használják számos európai országban, sőt Kanadában és Észak-Amerikában is.

Mi is a CC Road és hogyan működik?

A CC Road nem más, mint a kalcium (Ca) és a klór (Cl) ionok által képzett CaCl2 vegyület. Erősen nedvszívó, a hóval, jéggel érintkezve gyorsan feloldódik. Eközben nagy mennyiségű hő fejlődik (exoterm oldódási folyamat). Ennek köszönhető a termék azonnali, gyors és nagymértékű jégoldó képessége. Az oldat színtelen és szagtalan, nem hagy nyomot a jégmentesített felületeken. Az oldódás következtében keletkezett ionok megkötésre kerülnek a talajban, majd tavasztól táplálékul szolgálnak a növényeknek.

Miért válasszuk a CC Road terméket jégmentesítéshez?

A termék használatából fakadó előnyöket hosszasan sorolhatnánk. Tekintsük át összehasonlításként a leggyakrabban használt útszóró sóval szembeni 4 legfontosabb előnyét.

Visszafagyási hőmérséklet
A hagyományos útszóró sóoldat visszafagyási hőmérséklete (-4,7 °C), azonos oldatkoncentrációnál 5x alacsonyabb, mint a CC Road-é (-25 °C). Ez okozza az útszóró sóval kezelt szilárd burkolatok kátyusodását. Az alacsony visszafagyási ponttal rendelkező jégmentesítő oldatok nagy hátránya, hogy beszivárognak a beton, aszfalt, műkő hajszál-repedéseibe és visszafagyáskor elkezdik kitágítani azokat, ami gyors kátyúképződéshez vezet. A CC Road-dal ez elkerülhető.

Gyors és hatékony jégmentesítő hatás
Az oldódás folyamatában a normál só (jéggel, hóval érintkezve) nem ad le hőt. Az oldódási folyamat lassú és hosszú ideig tart. Ezzel szemben a CC Road a jéggel, hóval érintkezve azonnal reakcióba lép mely során nagy mennyiségű hő fejlődik. Az oldódási folyamat gyors és hatékony. A CC Road jégoldó hatása 10x hatékonyabb a sónál.

Környezetbarát termék
Bár a hagyományos só, kősó, az állatok és az ember számára nélkülözhetetlen vegyület a jégoldásban betöltött szerepe nem kiemelkedő. A jégmentesítéskor keletkező magas koncentrációjú oldata komoly környezeti károk okozója. Nem kíméli az útmenti növény és állatvilágot, a fém felületek korrózióját és az utak kátyúsodását gyorsítja. Bár az oldat pH-ja általában semleges, ennek ellenére a folyamatos jégmentesítés során a talajba jutott sóoldat előidézi annak szikesedését. Ezzel szemben oldódáskor a CC Road összetevőire bomlik: pozitív töltésű kalcium (Ca2+) és negatív töltésű klorid (Cl) ionokra melyek a talajba kerülve megkötődnek és tápanyagként szolgálnak.

Ár érték arány
Bár a CC Road ára elsőre soknak tűnhet, a 20-25 g/m2 adagolással kijuttatott CC Road hatása 5-6 órán keresztül tart (az oldat megtapad a felületen, lassan mosódik le). Így rengeteg munkát és anyagot spórolhatunk meg a hagyományos útszóró sóhoz képest, melynek szórását 3-4 óránként, ráadásul nagyobb mennyiségben ismételni kell.

A gyártó által javasolt adagolás