Ezek is érdekelhetnek

Évről évre évelők

A 10 leggyakoribb kerti hiba – és megoldásuk

A lángvirágok változatos, élénk színei sokféle kerttípusban alkalmazhatók, és a sziklakertet ápoló kertészek különösen kedvelt növényei. A Phlox nemzetség két eltérő jellegű faja a tavasz végén-nyár elején nyíló árlevelű lángvirág (Phlox subulata), illetve a nyár közepén virágzó bugás lángvirág (Phlox paniculata). Mindkét faj Észak-Amerikából származik. Bár igényeik, növekedésük, virágzási idejük eltérő, de mindkettő bőségesen virágzik.

Az alacsonyabb, legyökeresedő szárú, szőnyegszerű talajtakaró árlevelű lángvirág számos fajtáját megvásárolhatjuk a kertészetekben. Kedvelt sziklakerti növény, hiszen a fehér, a rózsaszín, vagy a lila különböző árnyalataiban pompázó rengeteg virág hangsúlyos színfoltokat képez, miközben szinte teljesen eltakarja a vékony tűszerű levélzetet. A faj kedveli a napfényes sziklakerteket, lejtőket, támfalakat. Érdemes szellős helyre ültetni, hogy elkerüljük a lisztharmat-fertőzést. Az öreg, középen kifoltosodó töveket három-négyévente frissítsük. Az elhalt részek eltávolítása után a széleken legyökeresedő növényrészeket szedjük fel, és ültessük az eredeti tő helyére. A művelet elvégzésére legalkalmasabb időszak a kora tavaszi vagy az ősz, amikor a tövek nem virágoznak.

Réti lángvirág (Phlox maculata ,Alpha,)
Lángvirág (Phlox subulata,Calvides White,)

Phlox Lángvirág

Lángvirág (Phlox subulata ,Candy Stripes,)
lángvirág (Phlox subulata,Emerald Cushion Blue.)

Az árlevelű lángvirág elvirágzása után hamarosan nyílik a bugás lángvirág. Az 50-60 (100) cm magasra növő Phlox paniculata dús nyári  virágzása érdekében fontos a megfelelő hely kiválasztása. Üde talajon napra, szárazabb helyen inkább félárnyékba ültessük. Már tavasszal szúrjunk a növény mellé karót, hogy később a virágokat ehhez kötözhessük. A hajtásokat a nagyobb virágok érdekében ritkítsuk ki. Mivel a virágnyílás a szárazabb nyári időszakra esik, ezért ilyenkor öntözést igényel. Az első bugás lángvirágok az 1730-as években kerültek Európába, azóta rengeteg fajtát nemesítettek. Fehér, rózsaszín, lila vagy bíbor virágai nagy, kúpos virágzatot alkotnak. Amikor a legfelső virágbuga hervadni kezd, vágjuk vissza, hogy elősegítsük az alsóbb virágzatok nyílását. Így hosszabb ideig gyönyörködhetünk elnyúló virágzásában.

Bugás lángvirág (Phlox paniculata ,Bright Eyes,)
Bugás lángvirág (Phlox paniculata ,Starfire,)

Phlox Lángvirág

Oázis Általános virágföld, 50 liter
2190 Ft
Oázis Ásó
6490 Ft