Ezek is érdekelhetnek

A nyári öntözés tízparancsolata

Tüzes élmények: grillezés a szabad ég alatt

Az elmúlt évek egyre erősödő trendje, az otthoni medencék szaporodása. Szerencsére ma már nem kell ezekre több millió forintot költenünk, egyre többféle mobil, puha- vagy merevfalú, egyszerűen, néhány tízezer forintból felállítható medence közül választhatunk. Ám a kristálytiszta víz fenntartásához szükségünk van még pár dologra.

Az otthon, egyszerűen felállítható kész medencék csomagjának legtöbbször része egy szűrő, vízforgató berendezés is, ám ez önmagában nem elégséges, vegyszereket is kell alkalmaznunk. A tiszta és egészséges víz megőrzéshez alapvetően 4+1 fő faladatra kell figyelnünk.

Medenceápolás egyszerűen? A kristálytiszta víz minden kelléke egy helyen. Irány a webshop!

1: pH-érték

A pH-érték, a víz savasságát, lúgosságát jelzi. A medence vizének pH-értékének megtartása nem csak a bőrirritációkelkerülése és a vízkövesedés megelőzése miatt fontos. A legtöbb lejjebb részletesebben is tárgyalt vízkezelő vegyszer csak megfelelő, többnyire 7,1-7,3 közt pH érték közt fejti ki optimális hatását. Az érték csökkentése és növelése is egyszerűen megoldható granulátumokkal.

2: Fertőtlenítés

A fertőtlenítés célja az esetlegesen egészségügyi kockázatot jelentő vírusok, gombák és baktériumok együttes elpusztítása. Ennek érdekében legtöbbször klórtartalmú szert használunk tabletta vagy granulátum formában. Ezek szintén megfelelő pH-érték mellett működnek optimálisan. A medence vizének szabadklór értékét hetente kétszer érdemes ellenőrizni.

Töltsd le ingyenesen medencevegyszer-használati tájékoztatónkat részletes leírásokkal és általános tájékoztatóval! (PDF, 670 kb)

3: Algaképződés megelőzése

Az algásodás, azaz a víz zöldülése elsősorban a kültéri medencékre jellemző, mert az algák spórái a széllel, vagy esővel kerülnek a medencébe. Ennek ellenére teljesen zárt helyeken is előfordulhat idővel. Bár a klór lassítja az algák elszaporodását, csak azzal nem kerülhető el végleg a megjelenésük., így 1-2 hetente szükséges a kimondottan ezt a célt szolgáló szer adagolása is. Nagy melegben, erős napsütés hatására, vagy ha a víz pH-értéke tartósan megnőtt az algák extrém módon elszaporodhatnak, ám a modern szerekkel ma már szerencsére ilyen helyzetekben is visszájára lehet fordítani a folyamatot.

4: Pelyhesítés

A pelyhesítés vagy szaknyelven flokkulálás a szűrőberendezések hatékonyságát növeli. A nagyon apró szemcséjű szennyeződések átférnek a szűrők homoktöltetén, így azok nem képesek kiszűrni őket. A pelyhesítő szerek megváltoztatják az ilyen apró szennyeződések elektromos töltését, hogy azok összetapadjanak, nagyobb „pelyheket” képezzenek, amik így már fennakadnak a szűrőkön. Emiatt azonban a szűrők gyakoribb visszamosására, tisztítására van szükség.

Medenceápolás egyszerűen? A kristálytiszta víz minden kelléke egy helyen. Irány a webshop!

Medencevegyszerek és kiegészítők a Webshopban!

+1 Hígítás

A zárt rendszerű medencék is állandó vízpótlásra és kismértékű cserére szorulnak, hogy elkerüljük a nem kiszűrhető anyagok elszaporodását, feldúsulását. Otthoni medencék esetében heti 5% friss víz hozzáadása és évenként egyszeri teljes vízcsere ajánlott.

Vízminőség tesztelése

Tesztet intenzív használat mellett hetente kétszer érdemes végezni. A modern tesztekkel egyaránt mérhető a ph-érték, a szabadklór-szint is. Használhatunk tablettás tesztet vagy papír tesztcsíkot egyaránt. Az ideális pH érték 7,1–7,3 között van. Az ideális szabad klórtartalom 0,4 -0,8 mg/l között van.

Töltsd le ingyenesen medencevegyszer-használati tájékoztatónkat részletes leírásokkal és általános tájékoztatóval! (PDF, 670 kb)