Ezek is érdekelhetnek

Illatos levendula

Évről évre évelők

A dél-franciaországi Provence tartomány a mediterrán tájak egyik legszebb vidéke, amely ízein és sajátos építészetén túl egy kedves növényről híres: a levenduláról. Ameddig a szem ellát: lila levendulamezők hajladoznak a verőfényes napsütésben, a levegőben a levendula mellett olíva és kakukkfű illata száll.

Az ókori görögök tisztító tulajdonságáért és bódító illatáért kedvelték. Bőségesen használták, olaját testükre kenték, szappanjaikat és fürdővizüket illatosították vele. A fáradtságot s az ízületi merevséget levendulás fürdőben áztatták ki testükből. Ez a csodálatos színű és aromájú növény a múlt század folyamán mégis Dél-Franciaország és Provence jelképévé vált: használják a parfümkészítésben, az aromaterápiában, valamint a levendulaolaj, levendula alapú receptek és ételek alapanyaga.

Ezen a tájon a levendula június közepétől augusztus végéig virágzik. Virágzásának pontos ideje függ a levendulamező elterülésétől, magasságától és az időjárástól is, hiszen vannak mezők a sziklásabb, magasabb területeken alacsonyabb magasságon is. A levendula ültetésenként 10 évig virágzik igazán, utána pihentetik a helyét.

Oázis Rózsa trágya, 1 kg
1390 Ft
Oázis Rózsa föld, 20 liter
1190 Ft

1 hektár levendulából 15-20 kg levendula olajat nyernek. Július elején kezdik begyűjteni a szárításra szánt levendulát. Július közepe-vége felé pedig azokat, amelyekből azonnal olaj készül.

Oázis Levendula pakk, 4 db
Oázis Levendula pakk, 4 db
2796 Ft
Oázis Télálló levendula pakk, 6 db
Oázis Télálló levendula pakk, 6 db
3294 Ft

Aki erre a tájra látogat, augusztus közepén érkezzen. Ekkor rendezik meg a levendula fesztivált, ahol felvonulásokkal, folklór műsorral és koncertekkel szórakoztatják az ide látogatókat. Avignontól 20 km-re található a levendula múzeum, a Luberon-i Regionális Természeti Park szívében.

levendula provance