Ezek is érdekelhetnek

Konyhakerti zöldségbarátok

5+1 tuti tipp paradicsomhoz

Az ízletes zöldségek termesztése nem is akkora feladat, mint gondolnánk. A magról való termesztés kicsit több munkát igényel, mint az oltott palántáról való. De mi is az oltott palánta? Ott vannak a gyümölcsfák, a szőlő, aztán a magas törzsre oltott bogyósok, mint a törzses ribizli, törzses köszméte. Ezeken kívül megtalálhatjuk még az oltást a dísznövények körében is. Sok örökzöld, díszfa van, amiket szintén oltanak. Ezek az oltott gyümölcsök, dísznövények már régóta ismertek mindenki előtt, de az oltott zöldségekről még talán kevesen hallottak. Pedig ha rendszeresen eszünk zöldséget, szinte biztos, hogy ettünk már olyan paradicsomot, uborkát, padlizsánt vagy paprikát, ami oltott növényekről származik, hiszen a profi termelők nagy része ilyen oltott növényeket termeszt.

Miért oltjuk a zöldségeket?

Megkérdeztük Iván Dánielt, az Oázis saját márkás balkonpalántáinak termelőjét, hogy a hivatásos termelők miért is tartják előnyösebbnek az oltott növényeket. Nem egy új keletű dolog a zöldségek oltása, a profi kertészek régóta használnak oltott palántákat a zöldségtermesztésben. A zöldségek oltásának indítéka ugyanaz, ami más növényeknél is: van egy nagyon jó fajta, ami finom, korai, nagy terméshozamra képes, de nem ellenálló a talajlakó kártevőknek, gombabetegségeknek, stb. A zöldségnövényeknél ezeknek a tulajdonságoknak az összevonásával, azaz oltással tudjuk elérni, hogy egy „tökéletes” növényt kapjunk. Az oltás lényegében egy technikai nemesítés: az előnyös tulajdonságok mellől kiküszöböljük a kevésbé előnyöseket az alany használatával.

Biztonságosabban termeszthető?

Mindig igyekszünk a rizikófaktorokat kizárni a termesztésből. Az egyik legnagyobb gondot a talajlakó kártevők- és gombák okozzák, amik ellen sokszor még a vetésforgó sem segít. A másik nagy ellensége a paradicsomnak a paradicsom-vész, ami egy gombás betegség. Ez főleg hidegebb időszakban támadja meg a növényeinket. Ez ellen az oltás direktben nem véd, de mivel az oltott növények sokkal gyorsabban és nagyobbra nőnek, a nagyobb, egészségesebb növényeket nehezebben támadja meg ez a betegség.

Oázis Fûszernövény föld, 3 liter
449 Ft
Prémium szerves zöldség trágya, 1,5 kg
2490 Ft

Gazdaságos?

A nagyobb gyökérzet mélyebbre  hatol és sokkal több vizet és tápanyagot képes felvenni, így a növény nagyobb és erőteljesebb lesz, jobb lesz a terméshozama, és lényegesen szárazságtűrőbb! A gazdaságosság egyik oka, hogy nagyon korán, már június elején-közepén szedhető a termés, az oltott uborka pedig már májusban szedhető. Ehhez jön még az is, hogy 2x, 3x annyi (sokak szerint még több) termés leszedhető egy tőről egy szezonon belül. Az oltott zöldségeket kettő, vagy több ágon is termeszthetjük, és a terméseink nagyobbak lesznek, ha a fajta oltva van, mint oltás nélkül.

Prémium Zöldség föld, 20 liter
1790 Ft
Oázis Kerti zöldség trágya, 1 kg
1390 Ft

Hogyan ültessük el?

Az oltott növényeknél az oltás helyének mindig ki kell látszódnia a földből, amennyire csak lehet. Ha betemetjük az oltás helyét, akkor könnyen legyökeresedhet a nemes rész és ezáltal elveszíthetjük az oltás előnyeit.

Hogyan kell metszeni?

Növényeinket már két ágra nevelve (kétfejesen) kapjuk. Ezt a két ágat kell aztán tovább nevelnünk és kötöznünk. Nagyon fontos a kötözés, hiszen egy növény képes, 3-4 méterre, vagy még nagyobbra is megnőni. A mérettől ne ijedjünk meg, mert nem csak függőleges irányba terelhetjük növényeinket, hanem nekünk kedvező magasságban, vízszintesen folytathatjuk tovább a termesztést. A két főszárról mindig távolítsuk el a kacsokat, mert ezek megfogják a növény fejlődését, és visszavetik a termés mennyiségét is. A kacsokat metszőollóval érdemes levágni, mert ha törjük, félő, hogy megsértjük a főszárat.

Kertész Kesztyű, zöld, 7-8-9-10
1990 Ft
Oázis Összecsukható rekesz
1690 Ft

Mit csináljunk, ha csak egy kis balkonunk van?

Megoldás a teraszos kétágas nevelés! Ennél a termesztésnél nagyon fontos a föld mennyisége, minimum 30-40 liter földre lesz a növénynek szüksége. Emellett fontos a folyamatos, napi egy-kétszeri öntözés, minden nap tápoldattal. Ha hosszú hatású trágyát juttattunk i, a mindennapi tápoldatozás nem szükséges, akkor elég heti kétszer. Ennél a nevelésnél szintén a 2 főágból indulunk, és két erős bambusz rúdon vezetjük a növényeket addig, amíg kényelmesen elérjük a tetejét, itt levágjuk a főágat. Ha csak ennyi lenne, akkor a kacsok eltávolítása után véget is érne a zöldség növényünk küldetése, ezért nem távolítjuk el a kezdetekkor az összes kacsot, hanem mindegyik száron hagyunk – alul 1-1 kacsot. Ezeket tovább neveljük a kívánt magasságig, és aztán azokon is hagyunk alul 1-1 kacsot, és így tovább. Tehát alulról megújítjuk mindig a növényünket, így kényelmesen el fog férni egy balkonon, vagy egy teraszon, és folyamatosan fog teremni.

Agroszövet gyom ellen, 8 m2
4990 Ft
Kerti geotextília, 16 nm, 3,2×5 m
3990 Ft

Mennyi termésre számíthatunk?

Ha már 3-4 tő oltott paradicsommal rendelkezünk, érdemes komoly előkészületeket tenni a paradicsom befőzésre, vagy a szomszédok mozgósítására, hogy a termett mennyiség ne a komposzton végezze. Nagyon fontos az érett terméseket leszedni és nem rajta hagyni, mert a növényen maradt termések akadályozhatják az újabb termések kialakulását.

Milyen oltott zöldségek kaphatók?

Április közepétől biztosan kapható lesz paradicsom, padlizsán, paprika, uborka, és bazsalikom. A bazsalikom egynyári növény, ami még a konyhaablakban is nehezen termeszthető télen, mert kifejezetten fény- és melegigényes. Az oltott bazsalikom egy sokéves beruházás, ami szintén nagy előkészületeket igényel, hiszen előre meg kell terveznünk az ételsort, amibe bazsalikomot szeretnénk tenni, ha nem a komposztra szánjuk a levágott leveleket. A különleges alanyra oltott, óriás levelű bazsalikomot érdemes kipróbálni, hiszen, tényleg egy új növényt ismerhetünk meg általa.