Ezek is érdekelhetnek

Rózsák: A megfelelő hely kiválasztása

Rózsák: A metszés

A szakszerű rózsaültetés egyik előfeltétele annak, hogy növényeink szépen fejlődhessenek a későbbiekben, ezért fontos, hogy pár egyszerű lépést betartsunk. Szabadgyökerű és konténeres rózsákat alapvetően hasonlóan kell ültetni, csak egy-két kisebb különbség van.

A szabadgyökerű rózsák szezonja koratavasszal, a konténereseké árpilis vége felé kezdődik.

Rózsák ültetése1.

Ültetés előtt fontos a rózsák nedvesen tartása. A szabadgyökerű rózsákat akár teljes egészében egy vízzel teli vödörben tárolhatjuk egy fél napon át. A szabadgyökerű rózsáknál vissza kell vágni a hajtásokat kb. 20 cm-esre, és a gyökereket is egy kicsit célszerű visszavágni.

 

Rózsák ültetése2.

Mikor belehelyezzük a rózsát a neki ásott gödörbe, az oltás helye kb. 5 cm-rel legyen lejjebb a földfelszíntől, így megvédjük a fagyástól.

Oázis Rózsa trágya, 1 kg
1390 Ft
Oázis Rózsa föld, 20 liter
1190 Ft

 

Rózsák ültetése3.

Betemetvén a gödröt, bőségesen öntözzük meg, és pár hétig a locsolás akár mindennapos is lehet.

 

Rózsák ültetése4.

A felkupacolás télen a kifagyást, tavasszal a kiszáradást előzi meg. Ez kb. egy 10-15 centis laza kupacot jelent a gyökérzónán.

 

A konténeres rózsák hajtásainak és gyökereinek visszavágása nem szükséges ültetés előtt, a további lépések viszont megegyeznek. Jót teszünk a növénnyel, ha ültetés előtt trágyát szórunk a gödör aljára, kicsit összedolgozzuk a földdel, és csak aztán tesszük bele a rózsát. Ha megfelelő helyet választottunk ezeknek a csodás növényeknek, akkor ezek után már csak a rendszeres tápozás, metszés és locsolás szükséges, hogy pompás rózsakertünk legyen.

Oázis Szarvasmarhatrágya, 20 liter
1290 Ft
Oázis Fenyőmulcs, 50 liter
2790 Ft