Ezek is érdekelhetnek

Rózsák: A metszés

Rózsák: a betegségek megelőzése

De ha lemondunk arról, hogy a rózsavirágok még egy hónapig gazdagítsák a kertet, a hidegebb hónapokban egy másfajta pompát kapunk. A legtöbb rózsafaj virágzás után csipkebogyót nevel, amely világító piros árnyalatban pompázik egész télen át, ezzel díszítvén a kertet. Nem utolsó sorban téli madárkáink fontos tápláléka, így velük is jót teszünk.

A téli védelem nagyon fontos rózsáink számára. Két dologtól kell óvnunk őket: a hidegtől és a napfénytől.

A kemény fagyoktól való védelem egyszerű és gyorsan megoldható. A növény föld feletti szárrészét 15-20 centi magasan takarjuk be földdel vagy komposzttal. Ezt felkupacolásnak hívjuk, és már október végén érdemes elvégezni, ás április előtt nem is ajánlatos hozzányúlni.

Oázis Rózsa trágya, 1 kg
1390 Ft
Oázis Rózsa föld, 20 liter
1190 Ft

Amit még a tapasztaltabb rózsakedvelők is kevésbé tudnak, hogy a téli napfénytől való védelem legalább annyira fontos fiatalabb rózsáink számára. Világos, melegebb téli napokon, amikor a talaj mélyen át van fagyva, a hő hatására a hajtások nedvességet párologtatnak el. Ezt a nedvességet a növény a teljesen átfagyott talajból nem tudja pótolni, és ilyenkor tulajdonképpen nem is megfagy, hanem kiszárad.

A legtöbb rózsafaj virágzás után csipkebogyót nevel

Ezt a károsodást fagyszáradásnak nevezzük, és a védekezést január-február tartós napsütéses időszakában kell elkezdeni. Megeshet, hogy a tél zord és nincs szükség rá, de tartós világosság esetén takarjuk le valamilyen természetes anyaggal rózsáinkat. Ráhúzhatunk egy nagy jutazsákot, de a kisebb töveket biztonsággal takarhatjuk fenyőágakkal is. De semmi esetre se használjunk levegőt nem áteresztő műanyag fóliát!

Oázis Szarvasmarhatrágya, 20 liter
1290 Ft
Oázis Fenyőmulcs, 50 liter
2790 Ft
A növény föld feletti szárrészét 15-20 centi magasan takarjuk be