Ezek is érdekelhetnek

Rózsák: A metszés

Rózsák: az ültetés

Megelőzés

Az első és legfontosabb szempont a rózsa típusának kiválasztása. Érzékeny imázsát a rózsa abban az időben kapta, amikor a fajtanemesítés során a növény egészségének hosszú távú megtartása még egyáltalán nem volt szempont, viszont a vegyszeripar újabbnál újabb permetező szereket kínált. Ez ma már másképp van: szerencsére a rózsaforgalmazók betegségekre egyre rezisztensebb példányokat alkotnak.

takácsatka
Forró nyarakon váratlanul jön a takácsatka

Második legfontosabb a betegség megelőzésében a helyes környezet kiválasztása: nyirkos környezetben fennáll a növény gombás megbetegedése: rózsarozsda, lisztharmat támadhatja meg őket. Az ideális ültetési helyről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Végül a rózsa erejének megtartása az utolsó szempont, amivel megelőzhetjük a bajt: folyamatos trágyázással a növény immunrendszere sikeresen megbirkózik ellenségeivel.

Oázis Rózsa trágya, 1 kg
1390 Ft
Oázis Rózsa föld, 20 liter
1190 Ft
Rózsarozsda
A rózsarozsdát azonnal metsszük le a növényről!

Ha már megtörtént a baj

A legelterjedtebb betegségek a gombás megbetegedések, a tetvek és az atkák. A gombás részeket két szemmel lejjebb metsszük le, de ha ez a későbbiekben nem bizonyul elégnek, erőteljesen metsszük vissza az egész növényt. A tetvek és atkák ellen az első lépés a napokon keresztül alkalmazott, erős zuhany legyen. Gyakran az időjárástól függ a tetvek elterjedése: ha nagyon meleg van, a takácsatkák és a levéltetvek robbanásszerűen elszaporodhatnak. A zuhanyzással gyakran a természetes egyensúly magától helyre jön, de ha nem, és nagyon nagy a károsodás mértéke, akkor Actarás, vagy Pirimoros permettel próbálkozhatunk, de ez minden esetben a legutolsó lépés legyen!

Oázis Szarvasmarhatrágya, 20 liter
1290 Ft
Oázis Fenyőmulcs, 50 liter
2790 Ft
Rózsa lisztharmat
A lisztharmat forró nyarak hűvös éjszakái után jelenhet meg.
pajzstetű
A pajzstetűre elsősorban meleg tavaszi időben számíthatunk.
Takácsatka
A közönséges takácsatka könnyen felismerhető.