Ezek is érdekelhetnek

Ősszel virágzó évelők

Bogyósok ősszel

Sajnos sok helyütt lehet tapasztalni, hogy elhanyagoltak a temetők, a sírok nagy része kővel, márvánnyal fedett, hogy a lehető legkevesebbet kelljen gondozni. Pedig minden egyes sír hatalmas lehetőségeket rejt magában, hogy egy apró kertté alakítsuk. Sőt, ha az oda kerülő növényeket gondosan választjuk kevés törődéssel is hosszú ideig méltó helyet biztosítanak az emlékezésnek.

Sokan gazos földhalmokként tekintenek a fedetlen sírhantokra, pedig ezek szépsége kis odafigyeléssel a legszebb kőfaragványokat is felülmúlhatja. Talajtakaró évelő növényeknek, félcserjéknek ez az ideális terep. Árnyékosabb helyen, terebélyes fák alatt elhelyezkedő sírokra a kis és nagy meténg alapfaja, vagy tarka levelű változata, a borostyán több fajtája ültethető, naposabb helyekre a sokszínű kúszó kecskerágót, terülő madárbirset, hangaféléket, kúszó törperózsát vagy örökzöld orbáncfüvet válasszuk. Ezek a sírhanton elterülve néhány év alatt befedik azt. Dolgozni sem sokat kell velük, csupán a túlnövő hajtásokat kell időnként eltávolítani.

halottak napja virágok temetőbe (2)

Tarkalevelű nagy meténg (Vinca Major ,Variegata,)
Kúszó kecskerágó (Euonymus Fortunei,Emerald Gaiety,)
Madárbirs (Cotoneaster Dammeri ,Coral Beauty,)
Örökzöld orbáncfű (Hypericum Calycinum)

A lágyszárú virágok őszi sztárjai az árvácskák és krizantémok. Előbbiek közül inkább a jól bokrosodó kisvirágú fajtákat válasszuk. A krizantémok hatalmas virággömbjeikkel díszítik a sírokat, amik természetesen a temetőkben hagyományosan uralkodó fehér és piros színek mellett számtalan egyéb változatban is megtalálhatók.

Oázis árvácska pakk, 6 db
1794 Ft
Krizantém, Margitvirág (Chrysanthemum ,Talbot Jo,)

Szintén gyakran találkozni temetőkben örökzöldekkel, amik az örök életre emlékeztetnek. Kerüljük a túl nagy növények ültetését, inkább a törpe változatokat részesítsük előnyben, hiszen ezek törzse és gyökérzete hosszú távon se fogja a sírt károsítani.
A lomhullató fákról sem kell lemondanunk. A fejfa mellett gyönyörűen mutatnak a kistermetű, bókoló fajták, például a szomorú kecskefűzcsüngő vérbükk, szomorú díszalmaszomorú eperfa és a csüngő japánakác is.

halottak napja virágok temetőbe (2)

Szomorú eperfa (Morus alba Pendula)
Szomorú Kecskefűz (Salix Caprea ,Pendula,)
Prémium Örökzöld föld, 20 liter
1790 Ft
Oázis Prémium dekorációs kéreg, 45 liter
7990 Ft

A félig kővel fedett sírok esetében sem kell lemondanunk az élő díszítésről.Ezeket sziklakerti növényekkel is beültethetjük. Előnyük, hogy alacsony termetűek, lassan növők és kevés gondoskodással is beérik. A pozsgások, mint a varjúháj vagy a kövirózsa még nyáron is hetekig elviselik a szárazságot.

Oázis Sziklakerti évelő pakk, 10 db
Oázis Sziklakerti évelő pakk, 10 db
3990 Ft
Varjúháj (Sedum,Herbstfreude,)