Ezek is érdekelhetnek

Mire jó a talajtakarás?

Különös ötletek a kertben

A kert kialakítását a méretbeli adottságok mellett elsősorban a használati cél és a stílus határozza meg, ami lehetőség szerint illeszkedjen a lakóház vagy nyaraló stílusához.

Játszókert

Ha gyerekek, unokák is rendszeresen tartózkodnak a kertben, alakítsunk ki olyan sarkokat, ahol elhelyezünk egy kis játszóteret, hintával, mászókával, homokozóval. Ez legyen a kert egy védett, árnyékos szegletében, a meglévő nagyobb lombos fák alatt. Ha újonnan ültetünk fát, válasszunk olyat, ami gyorsan nő, nem szemetel, és dús árnyékot ad, például vérszilvát, vérbükköt, nagylevelű hársat. Ne feledkezzünk meg a pihenőpadokról sem. A növényválasztásnál kerüljük a mérgező (pl. ricinus, tiszafa) és a szúrós (pl. rózsa, tűztövis) fajokat. A gyermekek részére alakítsunk ki nagy kiterjedésű gyepfelületet is a szabad mozgásra. Ez azonban a játszótér alatt, komoly igénybevétel miatt nem biztos, hogy megmarad. Ide gumi térkövet, vagy élethű műfüvet rakhatunk.

Elegáns díszkert

Elegáns lakóépület mellé elegáns kert illik! Ilyen helyeken a legjobb, ha gyeptéglával alkotunk pázsitot. Ültessünk magasztos megjelenésű (netán óriás bonsai formájú) örökzöldeket (mammutfenyő, kaukázusi jegnyefenyő, vörös fenyő), különleges de elegáns lombos fákat (selyemakác, perzsafa, tulipánfa). Az örökzöldeket, például a tiszafát, leyland hibridciprust, babérmeggyet akár formára is nyírhatjuk. Használjunk nagyméretű, természetes hatású és színű növénytartókat, amikbe különleges mediterrán növényfajokat (citrusfélék, kasszia, kefevirág, babér, szerelemvirág, stb.) kerülhet. A virágos növények a szegélyekre és a pihenőterületekre korlátozódjanak. Jól illik ide a liliom, nőszirom, a korbácsliliom, fáklyaliliom, rózsa stb. A kert méretétől függően alakítsunk ki kerti tavat csobogóval, ami mellé a pihenősarkot tervezhetjük árnyat adó, nagy fákkal. Ízlésünknek megfelelően elhelyezhetünk néhány stílusos kerti szobrot, szökőkutat is.

Árnyéktûrõ fûmag, 1 kg=32 m2
2190 Ft
Szárazságtûrõ fûmag, 1 kg=32 m2
2990 Ft

Haszonkert

Sok kerttulajdonos szeretné maga megtermelni a család számára szükséges zöldséget és gyümölcsöt. A haszonkert kialakításánál is ügyeljünk az ízléses elrendezésre. A kert árnyat adó fái legyenek a gyümölcsfák (alma, körte, szila, cseresznye, dió, kajszi stb.), amiket akár a gyepfelületbe is ültethetünk. Ilyenkor gondoskodjunk a fokozottabb víz- és tápanyag-utánpótlásról. A zöldségeskertet napsütötte szegletbe helyezzük el. Tervezhetünk kis üvegházat is ide, ahol megnevelhetjük a virág- és zöldségpalántákat, illetve a korai zöldségféléket (hónapos retek, újhagyma stb.). A zöldségsorokat váltott elrendezésben tervezzük meg az éves vetésforgó betartásával. A zöldségsorok közé kerüljenek fűszernövények is, amikkel a terasz edényeit is beültethetjük. A komposztáló hely a kert zártabb, árnyékosabb szegletébe kerüljön. Alakítsunk ki kerti tűzrakó helyet, vagy építtessünk szabadtéri kemencét.

Kerti geotextília, 16 nm, 3,2×5 m
3990 Ft
Kerti geotextília, 16 nm, 1,6×10 m
3990 Ft

Nagy kert kis gonddal

Azok, akik időhiánnyal küzdenek, de a kertjük nagy kiterjedésű, a terület nagyobb részét vessék be lassú növekedésű, szárazságtűrő fűmag keverékkel. Nagy területeket fedhetünk be talajtakaró cserjékkel (szőnyegmadárbirs, terülő boróka), amik elnyomják a gyomokat. Nagyobb rézsűkön sziklakerteket is kialakíthatunk. A kövirózsa és varjúháj félék nem igényelnek sok gondoskodást, és ha geotextíliát használunk a gyomokkal sem lesz gondunk. A virágos növények nagy része évelő faj legyen, amik kis gondozás mellett évről-évre újra nyílnak. A fajok megválasztásánál vegyük figyelembe a virágzási időket, hogy kora tavasztól (tavaszi hagymások) késő őszig (aszter, csarab, krizantém) legyen virágzó példány a kertben. Az évelőágyásokat vastagon mulcsozzuk, hogy megelőzzük a gyomosodást és a kiszáradást. Célszerű már a kert megépítése előtt automata öntözőrendszert beüzemelni, ami az öntözés terhét veszi le a vállunkról.

Oázis Sziklakerti évelő pakk, 10 db
Oázis Sziklakerti évelő pakk, 10 db
3990 Ft
Oázis Levendula pakk, 4 db
Oázis Levendula pakk, 4 db
2796 Ft