Ezek is érdekelhetnek

Kertészkedés gyerekekkel

Konditerem helyett irány a kert!

– Van valami ötleted?
– Van!

Ez a párbeszéd gyakran hangzik , nem csak a munkahelyemen, hanem a barátaim közt is. Kertészkedéssel, szaktanácsadással foglalkozom, így óhatatlanul hazaviszem a munkát. Hiszen a tavaszi hétvégék  egyik kedvenc témája a növények, a kert,  hogy mivel dobhatjuk fel tavaszra nyárra a már megszokott, unalmas környezetünket.

Szóval van ötletem, de rögtön vissza is szoktam kérdezni párat: Milyen stílusú az otthonod? Mennyi időt-pénzt szánsz rá? Odasüt a nap, vagy sem? Fogod te azt locsolni minden nap? stb. Megjegyzem közeli ismerőnél nincs gond, hiszen tudom róla, hogy mennyire lehet rábízni a növények gondozását – általában nem -, azt is sejtem mi illik hozzá és mi az amitől irtózik. Ennek ellenére a kérdéseket, már csak udvariasságból is fel kell tenni és nagyon kell figyelnem, mennyire őszinte a válasz. Ha ezen a körön túl vagyunk, akkor jöhetnek az “ötletek”, melyek  vízválasztója leginkább az, hogy egy vidéki nyaraló kertjébe, vagy a városi teraszra keresik.

Vidéken semmi sem vész kárba!

cipőből virágtartó
Egy pár lyukas cipőből is lehet virágtartó
A törött cserép sem vész kárba!

Minden nyaralóban akad egy pár – vagy épp páratlan – elnyűtt cipő, bakancs. Lakkba, impregnáló szerbe áztatva a bőr és a textilek tartósíthatók. Így is érdekes lesz, de le lehet festeni semleges pasztell, vagy épp hivalkodó színnel is.  Minimális gondozást igénylő, extenzív sziklakerti évelőket, pozsgásokat, kövirózsákat ültessünk bele, akár egészen vegyesen. Napos helyen ezeknek elegendő a természetes csapadék, a nyári kánikulában hetente egy alkalommal elég meglocsolni. A beültetett lábbelik így kerülhetnek kerítés tetejére, sziklakertbe, vagy csak a tornácra.

Régi abroncs – új kiskert

Az újrahasznosítás és a költségtakarékosság jegyében beültethetünk nagyobb méretű, használt tárgyakat is. Lehet ez egy régi fa kád, gumiabroncs, kerámia tál, fém serleg, alu felni,a lényeg, hogy az ültető közeget tartsa össze valami. Nagyobb hely, több lehetőség adott: a napos helyre kerülhet muskátli, egynyári balkonnövények, évelő fűfélék. Az árnyékba rejtett alternatív növénytartók pedig fuksziának, hortenziáknak és azáleáknak adhatnak otthont. A megfelelő helyen lévő növénytartóba, megfelelő ültető közeg kerüljön, ha már spóroltunk a növénytartón, ne spóroljunk a jó földön! Az ilyen díszek üzenete, hogy óvjuk a környezetünket, ragaszkodunk régi tárgyainkhoz. Akár még mesélhetünk is róluk a vendégeinknek.

A talicskából remek dézsa válhat

A bátrabbak egészen nagy tárgyakat is választhatnak! Szekér, roncsautó, csónak, ipari eszköz (mondjuk egy régi esztergapad), mind azért kiált, hogy végül növénytartó lehessen. Persze az ilyesmihez nagy tér kell és arra is gondoljunk, hogy olyan helyre kerüljön ahol később sem lesz útban. Egy kertbe, maximum egy ilyen nagy, jellegzetes dekorációs elem való, ha 4-5 roncsautó lenne a kertben, azon semmilyen virág nem segítene. A kiszemelt tárgyat alaposan meg kell tisztítani, majd a tartósítása végett elfesteni. Szinte bármilyen növény, egynyáriak, évelők, lassú növekedésű örökzöldek is kerülhetnek rá, vagy bele.

Ezzel csak nagyobb kertekben érdemes próbálkozni…

Elegáns eklektika

Antik+kerti+bútor

Az újrahasznosítást is lehet fokozni, méghozzá úgy, hogy keverjük a különböző stílus irányzatokat. Ilyenkor az igényesebb kivitelezésre kell odafigyelni, azaz nem csak úgy beleültetünk valamit, hanem megkomponáljuk a látványt. Az ember alkotta tárgyak, és a növények mellett használjunk természetes anyagokat: köveket, fa tuskókat. A tárgyak állandóak, a virágok viszont változnak az évszakok alatt. Az örökzöldek, évelő növények és az egynyári virágzók összeültetésével egész évben jellegzetes műalkotásokat kapunk. Ha nem szeretnénk évente elölről kezdeni, akkor itt is hanyagoljuk az erényesen növekedő fajtákat.

Ez már nem gurul sehova, de így is gyönyörű!
Cseréphaver, a gyerekek kedvence

Gyerekjáték

A kertészkedés vidám családi programmá is tehetjük. Nincs olyan gyerek, aki ne szeretne színezni, festeni, az áldozat pedig inkább legyen egy  agyagcserép, fapapucs, mint a lakás fala. Az ügyesebbek még ilyen vidám, növényhajú cserépbabát is készíthetnek!

Talán így kényelmesebb…

Modern, városi teraszok

Rendezzük be a teraszt úgy, mint egy újabb szobát! Egy újabb tér, ahol kényelmesen lepihenhetünk, vendégeket fogadhatunk, ehetünk-ihatunk, vagy épp növényeket gondozhatunk. Ennek megfelelően legyen minden mobil, könnyen átrendezhető. Az állólámpa-növénytartó párosítás pontosan ennek a szellemiségében született, hiszen egyszerre két funkciót lát el, és meghatározó dekorációs elem

Letisztult vertikális kert

A teraszokon, erkélyeken általában kicsi a hely, ezért a vertikális megoldások nagyon népszerűek. A falra, létrából kialakított állványon egymás fölé helyezett könnyű – és vidáman színes – műanyag növénytartókba kerülhetnek ízletes fűszernövények,  virágzó díszek is. Nem hiába népszerűek a levendulák, egyszerre szépek, illatosak! Létezik már egymásra illeszthető növénytartó is, akár 4-5 emeletes növénytornyokat is alkothatunk. Aki nem szereti a rikító színeket, az választhat természetes színű  agyag-piros, csont-fehér, fa-barna műanyag tartókat is. Az anyag adott, hiszen a kerámia és agyag cserepek, balkonládák nehezebben mozgathatóak.

Elsőre csak “jópofán néz ki”, azonban több gondot is megoldanak az ilyen korlátra ülő cserepek. Egyrészt stabilan rögzül a helyén, nem fújja le a szél és a gyerek sem tudja az alsó szomszédra lökni. Másrészt sokkal több vizet tárol, mint egy hagyományos kialakítású balkonláda, márpedig ez fontos, szinte állandóan napon lévő muskátliknak, balkonnövényeknek. Létezik már olyan is, ami hosszúkás formájú, sőt a fűszernövényt nevelők egy kis asztalkával felszerelt típust is választhatnak.