Ezek is érdekelhetnek

Gyepkezelés nyáron

A 6 legfontosabb teendő nyaralás előtt

Sose feledkezzünk meg szomjas növényeink megfelelő vízellátásáról a nyári kánikulában! Tartsuk szem előtt, hogy az a vízmennyiség, amit ma nem juttatunk ki, csak egy-két nap elteltével látszódik meg a növények többségén. A levelek száradása vagy barnulása sokszor a hetekkel azelőtti feledékenységünket jelzi. Hogyan érdemes öntöznünk, és mit vegyünk figyelembe?

Mikor öntözzünk?

Az öntözés optimális időpontja az esti és a kora reggeli órák között van. Ilyenkor a víz lassabban párolog, így több ideje van beszivárogni a talaj mélyebb rétegeibe, a növények gyökereihez. Ha egy forró nyári napon öntözünk, a hideg víz a gyors hőmérsékletváltozás miatt egyes növények felforrósodott leveleit károsíthatja. Mindig öntözzünk hát a levegő hőmérsékletéhez hasonló vízzel.

A legszomjasabbak

A legtöbb vizet a gyep, egyes egynyári és évelő növények, valamint a frissen ültetett kis fák és cserjék igénylik. A gyepet hetente egy-kétszer kiadósan áztassuk el! Egyes tuja- és fenyőfélék is különösen vízigényesek, a balkonon termesztett zöldségfélékről már nem is beszélve! A gyümölcsfákat, rózsákat szintén érdemes heti kétszer alaposan eláztatni.

Adjuk meg a módját!

Figyeljünk a vízsugár erejére! Intenzívre állított szórófejjel oxigént is juttatunk a növények gyökereihez, de a balkonládákból a tápanyagokat is hamarabb kimoshatjuk növényünk alól. Az öntözővíz elszivárgását segíthetjük, ha a növény környezetében fellazítjuk a tömörödött talajt. Hogy időt spóroljunk, a nagyobb növények tövéhez odahúzhatjuk a slagot, amíg a balkonládákat kannával végigjárjuk. Ha van rá lehetőségünk, gyűjtsünk esővizet! A az esővíz előnye a víz lágyságán felül, hogy környezetével azonos hőmérsékletű.

Tömlő kisokos

Nem mindegy, hogy milyen öntözőcsövet választunk! A leggyakrabban vásárolt ½ col átmérőjű tömlővel akár kétszer annyi ideig is tarthat az öntözés, mint a picivel nagyobb, ¾ col átmérőjű társával. Gyakorlatban ez annyit jelent, hogy egy frissen ültetett 10 növényből álló sövény esetében a szükséges alkalmankénti 300 liter víz kijuttatásához a ½ colos tömlővel nagyjából 20 percre van szükség, míg ¾ colos tömlővel ugyanez nem tartana 10 percig sem!

Ne feledjük a szobanövényeket sem!

A nyári melegben nem csak a kertbe ültetett növények igényelnek több vizet, hanem a szobanövények is. Hetente kétszer őket is ajándékozzuk meg éltető vízzel, és párásítással is kedveskedhetünk nekik.

Nyaralás okosan

Mielőtt jól megérdemelt nyári pihenőnkre elindulnánk, szerezzünk be vízadagolót, öntözőkúpot, vagy egy automata öntözőrendszert, hogy ne kelljen kerti katasztrófára hazatérnünk! Indulás előtt utoljára jól áztassunk el mindent a kertben.

Irány a Webshop!