Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

Közeleg a tél!

A nálunk telelő madarak csodás színfoltjai a téli kertnek. Hogy odaszoktassuk kis vendégeinket, megfelelő etetőt kell használjunk, amit rendszeresen tölteni is fontos. Nálunk most fa etetők legszélesebb választéka mellett fagyálló kerámia etetők és a tollasok számára kedves finomságok is megtalálhatók. A télen kertünkbe szoktatott énekesmadarak, nem csak mosolyt csalnak arcunkra, de a kártevő rovarokkal is kevesebb gondunk lesz tavasztól.
Valójában miért is etetjük a madarakat?
Magyarország természeti környezete még képes biztosítani a legtöbb faj táplálékát, ezért nálunk a téli madáretetés is elsősorban nem természetvédelmi, hanem szemléletformáló tevékenység, tehát alapvetően az emberek, nem pedig a madarak igényeit szolgálja ki.

Az etetés elsősorban rólunk, emberekről szól!

Mikor?
Ha új etetőhelyet akarunk beindítani: az ősz beköszöntével, egyébként az első fagyok beköszöntével kezdjük és március vége, április eleje fejezzük be, mert ekkortól többet ártunk vele, mint használunk! A nyári etetés elkényelmesíti a szülőket, a természetestől eltérő táplálékviszonyokhoz szoktatja a felnövekvő generációkat, a mesterséges táplálékbőség pedig folyamatos emberi beavatkozás nélkül életképtelen szintre juttathatja a madárállományt.

Hogyan?
Ne hagyd abba, ha egyszer elkezdted és odaszoktattad a madarakat! A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe. Az etetőre járó kistestű, gyakran alig 4,5 - 10 gramm (!) körüli testtömegű madarak számára -10 Celsius alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni az alig 5-6 órányi nappali periódusban, például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán.

Mivel:
Magvak: napraforgó tányér, fekete(ipari) napraforgó, cirokmag, fenyőmag, köles, lenmag, fénymag, muhar, dió, mogyoró, kesudió, feketedió, pisztácia, szezámmag, kukorica dara, búza. A kertészetünk kínálatában szereplő vegyes olajos magvas mixek, szakértők által összeállított arányban tartalmazzák az összes szükséges magvakat!
Gyümölcsök bogyósok : a legolcsóbb almával is etethetünk! Ezeket lehetőleg szúrjuk fel bokrok és fák ágcsonkjaira, de néhány szemet a talajra is tehetünk, így a madarak hóeséskor és azt követően is hozzáférhetnek, míg a földre szórt élelem mindaddig elérhetetlen számukra, amíg el nem takarítjuk a havat. Az almát gyakorlatilag minden lágyevő, tehát rovarokat (is) fogyasztó madár kedveli. Szóba jöhet még: körte, szőlő, kökény
Állati zsiradékok: marhafaggyú, sótlan szalonna akár kifőzve is, ipari tepertő, vaj, lágy sótlan sajtok, túró. Ideális a kertészetünkben kapható cinkegolyó!
Húsok apró darabokra vágva: csirkemáj, csirkeszív, csirkemell
Egyéb táplálékok : főtt tészta, főtt rizs, főtt zöldségek, főtt répa, keményre főtt tojás, lágy macskaeledel, lágy kutyakonzerv

Itassunk is! a száraz, hómentes fagyok esetén is létszükséglet, különösen amikor még zúzmara sincsen, ugyanis ebben az esetben a madarak nem tudnak vízhez jutni. Az itatás ugyanúgy a madárgondozás része, mint a magvak kiszórása.

Mivel ne etessünk!!
kenyér, kalács, liszt, kifli, zsemle, ropi, nyers tészta, gépsonka, száraz kutyaeledel, étkezési fűszerezett tepertő, morzsa, paprikás szalonna, sós szalonna, sós mogyoró, sós sajt, csontkukac(nagyon fertőző!), kolbász, gomolya, csipsz, pattogatott kukorica, nyers rizs, nyers galuska tészta

Hová tegyük az etetőt?
Az etetőket lehetőleg olyan helyen helyezzük el ahol a madarak nyugodt, de könnyen megközelíthetően tudják használni. Főként a kisebb testű madarak félénkebbek és csak pár pillanatra használják az etetőt. Fontos, hogy az etető környékén legyen valamilyen bokor, örökzöld vagy cserje. Erre azért vagy szükség, mert ha megijednek, akkor legyen egy számukra biztonságot nyújtó búvóhely. Ha kutyánk vagy macskánk is van, akkor lehetőség szerint tegyük megfelelő magasságba az etetőt, amit a macskák nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak megközelíteni.

Milyen etetőt használj?
Ablaketető: Ide tartoznak az előre gyártott boltokban kapható ablaketetők tapadókoronggal szerelve, de ide sorolható az egyszerű PET palackból készített és fixen rögzített etetők is. Ezek az etetők általában úgy kerülnek kialakításra, hogy szabad belátásunk legyen a táplálkozó madarakra. A tapadókorongos etetőknél fenn állhat az a veszély, hogy az egész etető leesik, mert a tapadókorong idővel elengedhet.

Függesztett etető:Ebbe a kategóriába sorolható minden olyan eszköz, amit fa ágaira vagy egyéb helyekre lógatva teszünk fel. Cinkegolyók, madárkalácsok egyszerű virágcserép alátét függesztve, vagy a tetővel ellátott előre gyártott fa etetőházak.

Dúcetető: Általában földbe ásott egy vagy több lábon álló fixen rögzített etetők. Főként nagyobb kertekben köztereken vagy parkokban találkozhatunk vele. Ezek a strapabíró eszközök jobb esetben tetővel vannak ellátva, ami általában nádszövet vagy kátránytető.

Etetőtálca: de tartoznak az olyan kialakítású etetők, amik általában egy kerettel ellátott fa tálcából állnak, de erre a célra is megfelel egy nagyobb virágcserép alátét.

Talajetető: Talán a legegyszerűbben kialakítható. A talajszinten keresgélő madarak számára a legmegfelelőbb etetési módszer. A földön vagy nagyobb virágcserép alátétre kihelyezett táplálékot a keresgélő madarak könnyen megtalálják és felcsipegetik. Előnyösebb, ha a talajetető fölé valamilyen tetőszerkezet is van építve, hiszen egy hóeséses napon az egész etetőt belepheti a hó vagy más csapadék.

Fontos a higiénia!

Természetesen az etetőkre is vonatkoznak a megfelelő higiéniai elvárások. Ha nyirkos esős idő van, pár naponta takarítsuk ki az etetőtálcát. Seperjük ki a megmaradt táplálékot és olykor enyhe fertőtlenítőszeres vízzel takarítsuk, majd tiszta vízzel is mossuk át az etetőt. Ha virágcserép alátéteket is használunk etetésre, akkor előtte jól mossuk át az alátéteket is nehogy valamilyen vegyszer maradjon rajtuk. Érdemes az alátétekre pici lukat fúrni, így ha esik az eső akkor a lyukon a víz el tud folyni és nem állnak a magvak a vízben. Az etetőket rengeteg madár felkeresheti, és ha fertőzött vagy beteg madár is látogatja az etetőnket, könnyen a betegségek terjedésének gócpontjává válhat. Ide sorolható a főként cinegéknél terjedő madárhimlő.

Az Oázis Kertészet kínálatában a madáretetők széles választékából választhatod ki az elképzelésednek leginkább megfelelő etetőt és eleséget!
Megjelent: 2017. szeptember 17. 09:52
• • •
További híreink
Fagyott el bármi a március tél miatt?
Még nem tudom.
Nem, szerencsére elővigyázatos voltam.
Csak pár dolog, nem vészes.
Igen, sajnos :(
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Akciós muskátli pakkok és kiegészítők

Minden évben egyre népszerűbbek a muskátli palánták!
Nem is véletlenül, hiszen már álló, futó, félfutó fajtákból, több színben is választhatunk. Mi több, fejlődésüket kimondottan számukra kialakított földdel, tápoldattal és táprúddal is segíthetjük.

[ bővebben ]

Akciós egynyári palánták

Már 139 Ft-tól

[ bővebben ]

Akciós Oázis Szerszámok

Ásó, lapát, gereblye: minden kertbe kell belőle!

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.