Ezek is érdekelhetnek

Gyógyteák saját kertünkből

Hogyan szárítsunk fűszereket?

Vége a nyárnak és a vakáció elmúltával kezdődik az iskola. Ilyenkor jellemzően nem csak a gyerekek, de velük együtt az egész család élete felpörög. Többet dolgozunk, többet rohanunk, és az időjárás is egyre barátságtalanabb is lehet. Nem csoda, ha az ősz sokak számára a legstresszesebb időszak. Szerencsére van természetes segítség!

Citromfű

A citromfű régóta ismert nyugtató, altató hatásáról. Ráadásul szerencsére illata, íze is mennyei így boldogan fogyaszthatjuk teáját, vagy párologtathatjuk, fürdővízbe csöppenthetjük illóolaját. Sőt, frissen is fogyasztható, akár salátákba vagy limonádékba is keverhetjük.

Ha a stressz alvászavarokkal jár, segítségünkre lehet egy meleg bögre kamillatea. Bár ez elsősorban gyulladáscsökkentő hatásáról ismert álmatlanság esetén is hasznos. Ha álmunk nyugodt, a következő nap kihívásait is könnyebben tudjuk leküzdeni.

Kamillavirág

 

Orbáncfű

Számos idegnyugtató, és depresszió elleni készítmény alapja az orbáncfű. Emellett segíti a vese megfelelő működését és görcsoldó hatása menstruációs panaszok esetén is segíthet. Fontos ugyanakkor, hogy számos gyógyszer hatékonyságát csökkentheti, így azokkal együtt nem szabad alkalmazni. Ha szedünk valamit, ennek olvassunk utána!

A borsmenta szintén jól ismert ízesítő, emellett az emésztést és hangulatunkat is javítja. A stressz sokaknál elsősorban gyomor és egyéb emésztési panaszokat okoz, számukra kiváló megoldás teájának fogyasztása. Ráadásul frissen is kellemes ízt ad számos fogásnak.

Borsmenta
MAcskamenta

Szintén nyugtató hatású és elsősorban stressz okozta emésztési zavarokban segít a macskamenta. Bizony, nem csak a cicák vannak oda érte, de gyógyteaként minket is segít!

Sajnos otthon nem termeszthető egykönnyen, pedig régóta alkalmazott gyógyír a ginszeng. Elsősorban a „stresszhormonokat” is termelő mellékvese működését segít szabályozni, de általánosságban is jó állóképességet köszönhetünk neki, mind fizikailag, mind lelkileg. Manapság már szerencsére könnyen hozzáférhető.

Ginszeng

A komló a sörkészítés egyik nélkülözhetetlen alapanyaga, azonban nem csak alkoholos italokban, érdemes megismerkedni vele. Elsősorban altató hatása miatt, esténként fogyasszuk főzetét!

Komló

Természetesen ebből a felsorolásból sem maradhat ki a csodálatos levendula. Nyugtató illóolajait leginkább fürdővízbe csöppentve tudjuk kihasználni.

 

Levendula

Számos kedvező hatása mellet a hársfa virágzatából főzött tea is nyugtató és idegerősítő hatású. Pánikrohamok vagy egyéb stresszhelyzetek esetén az erős szívdobogást is enyhíti.

Hársfa virágzat

Talán a legkevéssé ismert, hogy a golgotavirág kivonatát szintén régóta alkalmazzák nyugtató készítményekben. Teájához nem virágzatát, hanem levelét szokták forró vízben áztatni.

Golgotavirág